čtvrtek 9. července 2020

Přečteno IV/2020

Krásný den vám přeji!

Po měsíci jsem tu s pokračováním naší knižní rubriky Přečteno. Netrvalo to dlouho, co? Ale i v červnu se dařilo a já zvládla devět dalších knížek (desátá je ještě z minulého měsíce). Jsem na sebe pyšná a doufám, že skóre vydrží i nadále. Celkem už jsem na 32 knížkách z plánovaných 50 za rok. Už to vypadá nadějně! :) 


Ale zpátky k těm aktuálně přečteným.. V červnu jsem tedy zvládla následující:

Venkovská svatba - Barbara Hannay

Příběh vás zavede do daleké Austrálie. V knížce se prolíná několik životních příběhů a osudů v různých dobách, od předválečného období až po současnost a příběhy všech se ve výsledku prolnou. Knížka je vskutku typ nenáročné literatury, kde je tématem číslo jedna láska. Prvních sto stránek jsem se nemohla začíst a navíc mi dalo dost práce se zorientovat díky velkému množství postav a přeskakování v příbězích.. Nakonec jsem se začetla a knížku v pohodě dočetla, ale není to nic, co by mne nějak významně zaujalo.. 


Třpytivá hodina - Iona Greyová

Za to tahle knížka mne dostala! Musím tedy říci, že z počátku jsem měla co dělat, abych se začetla a knížku neodložila. Prvních cca sto stránek mne to vyloženě nebavilo, ovšem vydržela jsem a nakonec jsem ani trochu nelitovala, protože děj mne doslova pohltil! Najdete tu příběh vyprávěný z několika časových období a několika lidmi, což pro mne bylo chvíli rušivé, než jsem si na to zvykla.. Ale pak.. Panebože! Děj se odehrává v meziválečném období (25 - 35. léta). Je to typicky ženský román. O lásce. Opětované i neopětované, nešťastné, bolestivé, zrazené, partnerské i mateřské.. Tahle knížka se mi vážně nakonec dost vryla pod kůži a já měla chvílemi těžko na srdci a slzu v oku. Neskutečně silný příběh!


Dopisy, které nikdo nečetl - Iona Greyová

A tohle je ten samý případ, s tím rozdílem, že tento příběh mne zaujal už od samého začátku a já se začetla ihned a nemohla jsem se odtrhnout. Knížka je psaná podobným stylem - více časových období (období 2. světové války a současnost - r. 2011) a postav, jejichž příběhy se prolínají. Opět téma lásky ve všech svých podobách - mateřská, nekonečná, opětovaná i neopětovaná, bolestivá a nešťastná. Moc pěkně napsaný román, který vtáhne do děje a doslova vás pohltí, ve šťastných chvílích rozesměje a ve smutnějších rozpláče.. Za mě mistrovské dílo.


Hotel v Paříži - Pokoj č. 1, Pokoj č. 2, Pokoj č. 3 - Emma Marsová

Erotická trilogie popisovaná jako francouzská verze Padesáti odstínů. No, stejné to není, ale určitá podobnost mezi nimi je. Za prvé obě série mají tři díly. Za druhé hodně se to podobá i v tom rozložení děje - zatímco první díl je nadupaný erotikou od začátku do konce, v dalších dílech už je sex trochu upozaděn kvůli příběhu :D Každopádně, pokud vám 50 odstínů přijde vulgární, tak do tohoto se ani nepouštějte. Tady sice není temný Grey, ale sex je tu popisován více, detailněji, hruběji a ve všech možných podobách. Četlo se to rychle, i když první díl měl přes 600 stran, do tří dnů jsem měla přečteno. Hlavní hrdinka je profesionální společnice, ale díky této práci najde svého "prince". Jenže princ není princem, jakého si přála, takže vše dopadne jinak a ona skončí v náručí jeho bratra. No a asi vám je jasné, že to vyvolá mezi bratry válku.. Takže zatímco v prvním díle si užívá pohodlí a neustálý sex, tak v dalších dílech řeší intriky a potíže mezi bratry. Navíc zjistí, že nic není tak, jak se zdálo a čím více odhaluje jejich minulost, tím více otázek vyvstává, takže se to skoro až do konce pořád zamotává. Přečíst se to dalo, ale upřímně mne to nezaujalo natolik, abych si z toho něco odnesla..


Poslední velký den - Tammy Robinsonová

Po "pohádkovém" příběhu opět jeden ze života s nelehkým osudem. V tomto ženském románu je hlavní hrdinkou osmadvacetiletá Ava, která zjistí, že má rakovinu a zbývá ji posledních pár měsíců života. Knížka pak zachycuje její poslední měsíce plné myšlenek o životě a smrti, o smyslu bytí, o chuti do života u nemocného člověka. I přes nelehkost osudu a omezený čas se to rozhodne nevzdat a užít si to, co ji bylo dáno. Bylo to celkem zajímavé čtení, člověk se nad tím mohl i zamyslet a občas jsem měla i husinu, když jsem si představila, že se to může týkat kohokoliv z nás.. Četlo se to celkem dobře a příběh se mi líbil. I přes nelehkost situace to bylo odpočinkové čtení.


Sejdeme se v knihkupectví - Amy Meyerson 

Pro změnu jeden odlehčenější příběh, kde se skloubí láska a rodinné tajemství. Hlavní hrdinka Miranda dostane v dědictví po smrti strýce, kterého roky neviděla, knihkupectví a také tajemnou hádanku, kterou se rozhodne rozlousknout. Její život to obrátí vzhůru nohama, opouští Filadelfii, kde se právě sestěhovala s přítelem a vrací se domů ke kořenům do LA, kde se vydává po stopách, které ji, již mrtvý strýc, zanechal, aby ji sdělil tajemství, které ji změní život. Nakonec se dopátrá konce a zjistí, že všechno je jinak, než se zdálo být.. Musím říci, že příběh jako takový mi přišel zajímavý, i když jsem celkem brzy tušila, jaké tajemství se dozví, ale přišlo mi, že se to celkem zbytečně táhlo. Nějak mi to vůbec neutíkalo a četla jsem déle než obvykle, nedokázala jsem se pořádně začíst a nechat se vtáhnout do děje. Za mě slabší průměr.


Zůstaň se mnou - Gayle Formanová

No a po jednom klidnějším příběhu zase jeden doják. Sedmnáctiletá Mia přijde při rodinné autonehodě o celou svoji rodinu a sama skončí v nemocnici v kómatu. A je na ní, zda se rozhodně odejít za svoji rodinou nadobro nebo se probudí a bude bojovat na světě dál. Čeká na ni milující přítel, slibná kariéra violoncellistky, prarodiče, nejlepší kamarádka a dlouhý život.. Ale bude to stačit, aby chtěla zůstat? Tento příběh se četl sám, v průběhu se prolínají dvě linie - současnost, kdy leží Mia v kóma a její duše je oddělena od těla a ona tak může sledovat, co se kolem děje a minulost, kdy vypráví o svém dosavadním životě. Musím říci, že se to četlo samo. Trochu jsem se bála, že teenagerský příběh mě nebude bavit, ale nebylo to vůbec tak strašný a celkově ta situace, kdy se má sedmnáctiletá holka rozhodnout, zda žít či nežít, přičemž život se jí obrátil vzhůru nohama, byla zajímavá.. Jo, tohle mě bavilo od začátku do konce a byla jsem napjatá, jaké rozhodnutí nakonec padne. Existuje i filmové zpracování, které jsem viděla zrovna včera a také není špatné. Film se drží scénářem knížky, takže kdo nerad čte, ale příběh ho zaujal, tak může mrknout :)


Temnota v něm - Alice Raine

A ještě jednou erotická knížka typu "50 odstínů".. Respektive, nechci být zlá, ale tohle je jako zkrácená verze Padesáti odstínů. Mladá, klidná a milá holka, která je nezkušená v sexuální oblasti, se zamiluje do prachatého a slavného chlápka, který má svoji temnou stránku, jíž dává průchod v tvrdém sexu. Samozřejmě ho chce ta ťunťa změnit, chlap se naštve a dá jí na zadek, což ji odradí a ona ho opustí. Jenže oni se mají rádi, takže se dají znovu dohromady a vzápětí začnou budovat opravdový vztah.. Ehm, přijde vám to povědomé? :D Já to říkala. No, každopádně Odstíny mi nevadily, takže ve výsledku ani tohle ne, číst se to dalo.. ale přišlo mi, jak kdybych ten příběh už znala. Každopádně to má mít tři díly, tak v těch dalších už to bude třeba i něco originálního..


Tak a jsme opět na konci. Takže opět za měsíc? Myslíte, že zase zvládnu tolik knížek? :D Postupně na mě začíná padat únava, tak se trochu bojím, že počty klesnou.. Ale věřím, že se u pokračování zase brzy sejdeme :)

Četli jste některou z nich? Zaujala vás nějaká? A co jste jako poslední přečetli vy?

10 komentářů:

  1. Dobré tipy! Poslední velký den jsem také četla.

    OdpovědětVymazat
  2. Dopisy, které nikdo nečetl a Třpytivá hodina mně zaujaly už když jsi o nich mluvila v (Ne)Oblíbencích, už je mám na wishlístku:-) Od B. Hannay jsem četla jiné knížky, Farmářova žena a Návrat na Moonlight Plains, mé dojmy a jak to čtu, tak i koncept vesměs obdobný jako u Venkovské svatby, přečíst se to dalo, ale žádná četba roku to nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže další Barbaru asi nutně číst nepotřebuji :D Díky za info! :)

      Vymazat
  3. Knížky vypadají zajímavě. Já aktuálně čtu Cilčina cesta z prostředí koncentračního tábora :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cilčinu cestu mám na seznamu taky, tak snad se k ní brzy dostanu :)

      Vymazat
  4. Nepoznám žiadnu z týchto knižiek okrem Zostaň so mnou. Mne sa kniha vôbec nepáčila, prišlo mi to veľmi odfláknuté a kľudne to aspoň mohlo mať o 100 strán viac... :/ Ale film mám rada, ten je podľa mňa oveľa lepší.

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ráda, že to bylo tak krátký, ale říkala jsem si, že nechápu, jak je možný narvat tolik děje do tak krátké knížky! :D Mě zase film tolik nezaujal, nějak jsem z něho moc necítila ty emoce :-/

      Vymazat
  5. Já ti závidím, že tolik knížek stihneš číst :) To já nestíhám :D ale chci. :) Pěkné tipy, ani jednu jsem nečetla.
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je to občas třeba i na úkor spánku, tak nevím, zda je co závidět :D :)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)