neděle 13. listopadu 2016

15 nejoblíbenějších písniček

Krásný nedělní den vám přeji!

Opět jsem se po nějaké době rozhodla zabrousit do trochu jiného okruhu než je na mém blogu zvykem. Ale jelikož například i články/videa o knížkách a seriálech měly úspěch, rozhodla jsem se pokračovat v podobném duchu a dnes dát dohromady moje nejoblíbenější písničky.


Původně jsem chtěla natočit video, dokonce jsem ho natočila, ale nikdy ho nevydám. Nejen, že kvalitativně to není ono a písničky tam stejně nedávám přímo k poslechu, ale hlavně jsem zjistila, že vůbec nejsem schopná o písničkách mluvit. Jednoduše. Smysluplně. A plynule. Bez roztřeseného hlasu. Pro mě je totiž hudba něco hodně výjimečného a silného. Tvoří nepostradatelnou součást mne samotné a souvisí s mými vzpomínkami, myšlenkami a pocity.. Pro mě se jedná o jednu z nejintimnějších záležitostí, protože zabývám-li se nejoblíbenějšími písničkami, zároveň se nořím do vzpomínek a myšlenek, které mi kolikrát nejsou až tak příjemné a v několika případech vyloženě bolí.  I proto bylo těžké video natočit. Přesto jsem se rozhodla tohle téma článku vydat alespoň ve psané formě (to nikdo ty slzy neuvidí). Další část mého já, která na můj osobní blog patří.

Možná si někdo řekne, jak může patřit mezi moje nejoblíbenější písničky něco, co mě zraňuje. Ale je to tak, ať už se k té písničce váže cokoliv, tak je hluboko vrytá do mého srdce. A to je opravdu všech těchto patnáct. Jinak co se týče žánru, tak jsem dosti neurčitá. Poslouchám od všeho něco od popu, přes rap, rock i metal až po taneční hudbu. Ta asi tak nějak vede a i dnes jí tu najdete nejvíce, ale není to žádné pravidlo. Začnu od těch nejstarších. Není to asi přesně chronologicky seřazené, ale snažila jsem se to tak nějak dát dohromady, jak to život přinesl..

1. The World is Mine - David Guetta


Tohle je písnička, kterou si budou pamatovat asi spíš moji vrstevníci z dob, kdy jsme jako náctiletí chodili pařit na diskotéky. Je to jedna z nejstarších známějších písniček Davida (2004) a já jsem už tenkrát věděla, že z něho jednou bude velká hvězda a dotáhne to daleko. Zároveň mi bylo jasné, že vždycky bude tohle číslo 1 a budu ji mít navždy uloženou jako tu, na kterou jsme dokázali propařit noc. Jojo, to byly časy... :)

2. Apologize - One Republic


Opět jeden z prvních známějších hitů této kapely. Ne-li úplně první. Mým snem od střední školy bylo slyšet tuhle písničku někdy naživo, což se mi v roce 2014 vydařilo. Jeden z nejkrásnějších zážitků. Ta melodie, ten naprosto dokonalý text a zpěv Ryana.. Zároveň ale jedna z písniček, která mi rve srdce na kusy, protože patří k jednomu hodně složitému období. Na videu originální verze bez zásahu Timbalanda, která se mi zdá ještě o chlup dokonalejší.

3. Make a Memory - Bon Jovi


Ovšem jestli existuje nějaká písnička, která fakt bolí, tak je to tahle. To je asi všechno, co k tomu řeknu, protože i teď, když jsem si ji tu jednou poslechla, mám slzy v očích. Ta písnička je sama o sobě hrozně dojemná. Ten text? O bože, přečtěte si ho a budete brečet taky. A ten klip? Pro mě jeden z nejsmutnějších. Ale na druhou stranu nikdy mi nepřišel John víc sexy! Oficiální klip zhlédněte zde.

4. In My Place - Coldplay


Zase další vzpomínková, která v sobě zahrnuje jednu dlouhou životní etapu a jednoho člověka se kterým jsme ruku v ruce putovali dlouhých sedm let. Ráda si ji poslechnu a vždy s ní nastupuje chvíle nostalgie. Snad jeden z nejslavnějších hitů kapely, který se objevil asi v tisíci filmech a seriálech, ale stejně mě mrazí kdykoliv ji slyším. Opět splněný sen, kdy jsem v roce 2012 slyšela tuhle písničku naživo. A jo, brečela jsem.

5. Sonnentanz - Klangkarussell



Jedno léto, které změnilo všechno. Tři roky zpět. K tomu tahle písnička patří. A od té doby patří každé léto, kdy vykouknou sluneční paprsky, mezi moje nejoblíbenější hity. Skvělá letní pecka, která vám dodá ten největší pocit svobody! Mám ji ráda jak v originální verzi bez zpěvu (první video), tak i v kombinaci se zpěvem Willa Hearda (druhé video).

6. No Angels - Bastille feat. Ella


Předělávka hitu No Scrubs od TLC. Ovšem v podobě Bastille má pro mě ta písnička daleko větší grády. Krásná písnička, která vyniká nejen zpěvem, ale i melodií a hudbou samotnou. Ty housle tam? Luxus.

7. Under Control, Feel So Close, Summer - Calvin Harris




Tohle nejde pojmout jako jednu písničku protože kdo mě sleduje déle, tak ví, že Calvin Harris je moje srdcovka. Nedokážu si vybrat jenom jednu jedinou jeho hitovku, protože všechny ve mě vzbuzují nějaké pocity, nálady a myšlenky. Ale všechny mají něco společného - navozují ve mě kromě jiného i pocit svobody. Pocit, kdy se dokážu odprostit od negativity a jenom si to užívám. Jestli jsou nějaké písničky, které jsem schopná si pouštět zas a znovu dokola, tak jsou to právě tyhle. A vždycky mě dostanou. A taky roztancujou :D A do třetice všeho dobrého mohu říci, že jsem si splnila sen, když jsem v srpnu roku 2014 zažila koncert Calvina v Praze. Rozhodně jeden z největších životních zážitků :)

8. Sooner or Later - Adrian Lux feat. Kaelyn Behr


Písnička, kterou jsem objevila čistou náhodou, ale patří mezi pět nejposlouchanějších už víc jak dva roky. Narazila jsem na ni v bývalém zaměstnání, když jsem se doma prohrabovala playlistem a natolik mi učarovala, že jsem si ji přes všechny čerty sháněla, abych ji měla v mobilu. Asi ji nikdo znát nebude, každopádně pro mě ta melodie vyvolává nepopsatelné pocity. Je to směsice nadšení, smutku, smíření se s osudem a tak dále :D Moje pochody se vám asi raději nebudu snažit vysvětlovat. Pokud máte rádi DJovské kousky, tak si tuhle poslechněte, mě dostala opravdu na první poslech. A to se mi stává málokdy.

9. Latch - Disclosure feat. Sam Smith


Další kousek, který jsem objevila úplnou náhodou a to částečně díky práci a částečně díky Youtube. Občas jsem ráda, že YT náhodně vyhazuje písničky k poslechu. Kdybych totiž tuhle neznala, tak by mi hned něco chybělo :D Nejkrásnější písnička, co se týče dokonalé souhry melodie, textu a především i videoklipu, ze kterého mám i postopadesátéprvní husí kůži kdykoliv ho vidím. Jestli vám mám doporučit jenom jednu jedinou písničku z celého seznamu, tak právě tuhle. A pusťte si rovnou radši tuhle ofiko verzi i s klipem, protože ta sem bohužel nejde vložit.

10. Elastic Heart - Sia


Myslím, že tuhle písničku představovat nemusím. Snad není nikdo, kdo by ji neznal. A snad neexistuje člověk, kterému by se tahle písnička nelíbila. A jestli jo, tak si lže do kapsy :D Dokonalost této písničky i klipu se Shiaou v hlavní roli nezná mezí.

11. Born to Die, Ride, Blue Jeans, Dark Paradise, Summertime Sadness - Lana Del Rey






Kdykoliv se v mém životě ocitla perná chvíle a horší období, doprovázela to hudba Lany Del Rey. Ne, fakt neznám jiného interpreta, který by ve mně dokázal navodit tak dobře a rychle smutné a depresivní nálady jako ona. I když věřím, že mnohdy to tak ani nemyslí :D Každopádně je to pro mne jedna z interpretek, která dokáže svojí hudbou hodně ovlivňovat (a to nejen nálady) a pro mě je její hudba neskutečně inspirativní a zajímavá. Nedokážu vybrat jenom jednu oblíbenou písničku, mám jich ráda hned několik. Dvě nejhranější jsou však určitě Ride a Born to Die.

12. Unmissable - Gorgon City feat. Zak Abel


Další krásná melodie objevená díky minulé práci. Už si ani nepamatuji, jak přesně jsem k ní došla, ale můžu si ji pouštět zas a znovu. A nebyla bych to já, kdyby neměla opět slova dojemná a klip tomu ještě nedodával, že. Koukněte na něho kdyžtak tu.

13. Powerful - Major Lazer feat. Ellie Goulding & Tarrus Riley


Ovšem tahle písnička je pro mě nabitá silou a emocemi. A neuvěřitelně moc mi pomohla nabudit pozitivní vlnu v nových začátcích. Je to prostě pecka. Trochu mě kdysi zklamal klip, to si pamatuji jako by to bylo včera, když jsem ho viděla poprvé. Ale ten zpěv v podání Ellie a Tarruse je dokonalost, stejně jako pěkný text.

14. Gone Are The Days - Honne


Poslední tklivá. Fakt. Zase z bývalé práce, naprosto neznámý interpret, ale takové dokonalé podání písničky, že ji slyším a bolí mě u srdce. Zase :D

15. Don't Be So Hard On Yourself - Jess Glynne


A když mám pocit, že jsem na sebe moc tvrdá a tlačím na pilu, pustím si vždycky tuhle pecku a hned se cítím líp a vím, že v tom nejsem sama. A nebo naopak, když potřebuji popíchnout k tomu, abych si byla jistější, pustím si ji taky. Jess nepatří mezi moje oblíbené zpěvačky, ale touhle písničkou mě opravdu dostala.

Takže, koukám, že jsem se nakonec pěkně rozpovídala. Zjistila jsem, že popsat písničky je dosud asi nejtěžší záležitost, se kterou jsem se setkala.. Kam se na to hrabe kosmetika. Ono je stejně asi nejjednodušší si písničku poslechnout a uvidíte sami.. A vás se ptám:

Máte někdo stejný "problém", že si hudbu spojujete s pocity a zážitky? Jaká je vaše nejoblíbenější písnička?

Omlouvám se, že u některých písniček najdete jenom lyric videa a nebo fanouškovské verze videí bez oficiální klipu, ale bohužel mají umělci v mnoha případech kvůli autorským právům neumožněné sdílení klipů :( Všechny jsou ale na YT k dohledání a snažila jsem se na ně odkazovat ;)

17 komentářů:

  1. ahoj Klári, tak tos písničkami takto mám, v tvém seznamu jsem našla3/4 svého seznamu top písní a co sem neznala tak mě hodně zaujalo a děkuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, není zač :) Tak jsem ráda, že nejsem jediná, protože v okolí na mě dost lidí kouká jako na blázna, když něco slyším a začnu se rozplývat a následně to vysvětlovat.. :D

      Vymazat
  2. Aaaaaa, máš tam Laničku! Já ji miluju ❤️

    Petra Bartáková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji taky miluju, i když většinou je pro mě poslech Lany zárukou špatného dne :D :D :D

      Vymazat
    2. Já to mám naopak. Mně dokáže zlepšit náladu, i když jsou ty písničky smutný. Její hlas mě neskutečně uklidňuje a ona jako člověk mě moc inspiruje. Viděla jsem, jak se chová k fanouškům, četla jsem s ní nějaké rozhovory a podle mě je vážně úžasná. Jednou prostě musím na její koncert! To je můj velký sen :)

      Vymazat
    3. Je úžasná, to souhlasím :) Jen škoda, že moc nekoncertuje :(

      Vymazat
  3. Taky si spojuji písničky s pocity a se zážitky :) V tvém seznamu jsem našla i své oblíbené interprety (Calvin Harris, David Guetta, Coldplay, One Republic,..). Já mám nejradši Linkin Park. Je to první kapela, kterou jsem kdy začala poslouchat a nedávno jsem měla 12 ,,výročí'' co je poslouchám. :D

    Jinak třeba Lana Del Rey mě až tak nezaujala. Pár písniček mám moc ráda, ale spíš v nějakém remixu. Ale moc hezká je od ní Once Upon a Dream z pohádky Maleficent.

    Mezi mé další oblíbené interprety patří Ellie Goulding, Lady Gaga, Katy Perry, Rihanna, Simple Plan, Pink, Rudimental, Adele a dokonce i Justin Bieber.

    Poslouchám ale skoro cokoliv. Pak si spíš hodně písniček od jednotlivých interpretů vybírám a líbí se mi jich třeba jen pár.

    Jinak k písničce Apologize od One Republic jsem kdysi našla (podle mně) skvělý remix (lepší pustit ve sluchátkách) https://www.youtube.com/watch?v=aVVT_JoxG5s

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem ráda, že v tom nejsem sama :) Linkini jsou taky moji oblíbení, schválně se podívej na fotku nahoře do mobilu, co tam je za písničku :D A ještě od nich miluju In The End :) Ale do top 15 se nevešly :( Asi proto, že je nemám spojené s žádnou extra významnou událostí.. a možná dobře :D ;) Na remix mrknu odpolko, až tu budu pěkně sama :) Jinak všechny interprety, které si vypsala, můžu taky :) ale jak píšeš, třeba mám od nich ráda jen pár písniček.. výjimkou je Lady Gaga, od které jako jedné z mála, jsem byla schopná poslouchat celou desku.. ale opět s ní nemám spojené nic extra, takže tak :D

      Vymazat
  4. Jj přesně tak, mám jich pár, co mi stoprocentně připomenou kde co kde s kým a jak...mám teda písničky úplně jiné, než máš ty, ale aspoň v Laně jsme se shodly ;)
    Takže - Born to die - spojená s ne úplně radostným obdobím bývalého vztahu
    Frozen - Let it go (jo, já vim :D :D) - léto 2014, kdy jsem nevěděla, co se sebou a tuhle jsme si jela pořád dokola
    Netsky - Your way - taky léto 2014, protože se toho prostě stalo hodně a tenhle song mám spojený s konkrétní osobou, kterou jsem měla potřebu zachraňovat
    Nujabes - Soul searching - no...to je hodně intimní záležitost ;)
    R. Plant - jeho vezre If I were a carpenter - je prostě skvělá
    The Moody Blues - Nights in white satin - začátky mého současného vztahu
    Ville Valo a Natalia Avelon - jejich verze Summer wine - srdeční záležitost mojí kamarádky a mě, víno, léto...pouštíme si ji, když už nám leze zima na nervy
    Bob Dylan - I want you - jedna roční epizoda mého života
    Patti Smith - (nejlíp nazpívaná s U2 a Brucem Springsteenem) Because the night - strašně moc emocí, koncert Patti v Praze, bývalá láska, zlomený srdce a tak
    The Cruxshadow - Eye of the storm - protože v tom je štrašně moc životních pravd a protože si ji pouštím, když je mi nejhůř
    No...asi jsem se trochu rozepsala, ale třeba tam objevíš něco, co tě taky chytne za srdce ;)
    Kája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a taky ještě Touch me od Doors, protože v tom klipu je Morrison nejvíc sexy chlap ever :D K.

      Vymazat
    2. Summer wine mám taky ráda a kdopak mě s ní nakazil, hmmmm? :D ;) Takže jdu poslouchat zbytek a třeba tam bude něco dalšího :)

      Vymazat
  5. Hudbu si spojuju s pocitama hodně a i když jak píšeš u některých si vzpomenu na něco bolestivého, tak i přesto patří k mým oblíbeným. Zpěvačku Ellie úplně zbožňuju, všechny její songy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám stejně, prostě ty písničky vyloženě bolí, ale stejně je člověk miluje :D Já mám od Ellie nejradši právě Powerful a potom její sólo žeru už roky písničku Lights :D

      Vymazat
  6. Tak já se taky přidám a pár jich sem napíšu :)
    John Newman - Love Me Again - protože značí všechny naděje, které tenkrát nevyšly...
    Ellie Goulding - Anything Could Happen - protože prostě anything could happen...
    U2 - Beautiful Day - hrozně ráda jí poslouchám při cestě do školy po ránu, zaručeně mi vykouzlí úsměv na tváři
    Taylor Swift - Blank Space - protože vyjadřuje jedno období mého života, které bylo "my next mistake"
    Nick Cave - O´Children - protože je prostě skvělá!
    Cage the Elephant - Cigarette Daydreams - protože ji miluju! :)

    Určitě bych mohla ještě pokračovat, ale tohle je takový základ písniček, které poslouchám opravdu často. A taky, stejně jako ty, mám moc ráda Lanu del Ray :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, většinu tvých top taky miluji, máme podobný vkus.. Love Me Again mám spojenou přesně s tím, co ty, také to bylo moje období, kdy jsem měla velké naděje a všechno bylo jinak.. Beautiful Day je jedna z mých stálic už hromady let a Ellie.. to je celkově moje oblíbená interpretka.. :) Děkuji, že ses podělila! :)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)