pondělí 8. července 2013

Hormonální antikoncepce a já.

Pěkný večer!

Dnes bych se ráda na chvíli odklonila od ryze kosmetického tématu, i když co si budeme povídat, dnešní téma s krásou tak trochu souvisí. Ráda bych si s vámi popovídala na téma hormonální antikoncepce nebo-li pilulek, prášků, říkejte si tomu, jak chcete.. Nechci tu v žádném případě moralizovat nebo někoho přesvědčovat o svém názoru, každopádně mám potřebu vám říci svůj příběh s tímto "zázrakem". Dle mého se o antikoncepci pořád mluví velmi málo, což není zrovna dobře, vzhledem k tomu, že patříme k zemím, kde se HA používá nejvíce!

Jak to tedy u mě s antikoncepcí začalo?

Bylo mi necelých 16 let, kdy jsem začala žít sexuálním životem a jako tomu u mladých, zamilovaných lidí bývá, byl celkem intenzivní. A tak jsem byla pevně rozhodnutá, že si seženu hormonální antikoncepci, abychom se nemuseli s přítelem bát nehod (mimochodem s jedním a tím samým přítelem spím dodnes, abychom předešli spekulacím). Poprvé jsem tedy navštívila svoji doktorku a nechala si předepsat prášky. Podotknout musím, že jsem nebyla nijak dlouze doktorkou poučena o jejich užívání a už vůbec mi nebylo řečeno, jaké vedlejší účinky mohou mít a co to se mnou může dělat. A protože mě v 16 nenapadlo pídit se po detailech, začala jsem s radostí zobat. A tak jsem zobala a zobala, více jak 7 let.

Zdroj: http://tema.novinky.cz/antikoncepce

O několik let později..

Bylo mi 21 let a začínala jsem cítit, že nejsem úplně ve své kůži. Každým dnem jsem pociťovala víc a víc, že to není ono, ale všechno jsem přisuzovala stresu ve škole, kterého jsem si užívala stále více. Večerní nevolnosti však přichází ve stále kratších intervalech a začíná se mi to zdát nenormální. Přesto s tím stále nic nedělám a pořád řešení těchto problémů oddaluji (no nebyla jsem blbá?!). Je mi necelých 23 a večerní nevolnosti po spolknutí prášku už přestává být možné ignorovat. Za ty dva (!) roky se stále stupňují, každý druhý večer mám pocit, že vyvrhnu vnitřnosti a jsem si již stoprocentně jistá, že za to může antikoncepce. Ve čtvrtém týdnu cyklu, kdy antikoncepci vynechávám mám celkem klid a nevolnosti jsou minimální. Časem se však přidává i bolest prsou a to také celkem intenzivní, několik dní v měsíci mám prsa tak citlivá, že se jich nemohu ani dotknout. A vysvětlujte příteli, že vám nemá při sexu na prsa sahat.. V zimě jsem tedy otevřela příbalový leták s tím, že se podívám na vedlejší účinky a... nestačím se divit, vedlejších účinků na sobě pozoruji více než polovinu (!). Jsem zděšena, protože ani ve snu by mne nenapadlo, že za časté bolesti hlavy, za špatné nálady a úzkostné stavy, za naprostou ztrátu libida (ale opravdu naprostou!), za výrazné chutě vyžrat po večerech ledničku, za výraznější křečové žíly a časté bolesti nohou, celulitidu nebo třeba za špatný tlak, může antikoncepce. A tak už nebylo co řešit, po domluvě s přítelem jsem se rozhodla hned v nejbližším termínu navštívit svoji gynekoložku a domluvit se s ní na vysazení antikoncepce. Když jsem jí sdělila své problémy, její reakce byla: "tak tuto antikoncepci vysadíme, necháme vás dva měsíce bez ní, uděláme jaterní testy a poté nasadíme jinou.." Sakra chápete to? Ona mi chce nasadit jiné?! Po tom co se mnou prášky dělaly? Razantně jsem odmítla s tím, že už raději zůstaneme s přítelem u pánské ochrany, rozhodně už nebudu zobat prášky. Paní doktorka se uráčí domluvit se mnou na prvních jaterních testech (!).

 Vysazeno, co přišlo potom?

 Dozobávám tedy poslední plato a další recepty roztrhávám a vyhazuji. Chci zůstat "čistá". Po vysazení jsem připravená na všechno. Obávám se všeho, co jsem se kde dočetla.. O tomto tématu jsem si přečetla hodně, takže jsem očekávala, že se nedostaví menstruace, přiberu nebo naopak zhubnu, začnou mi padat vlasy, zhorší se mi pleť a v neposlední řadě jsem se obávala špatných jaterních testů.. První změny přichází pár dní po vysazení. Jako první mne opouští večerní nevolnosti. Ještě asi týden po vysazení doznívají, ale pomalu, ale jistě mne opouští. Dnes se cítím opravdu skvěle. Opouští mne také stále pronásledující špatné nálady a stále se do té doby prohlubující deprese. Jako mávnutím kouzelného proutku prostě mizí. Po pár týdnech se cítím vyrovnanější, veselejší, nálady se mi tak často nemění, cítím se plná života a vitality.. té změny si všimlo i mé okolí a přivítali ji téměř s potleskem. Hned nato se vrací má ztracená chuť k sexu. Asi takhle, teď to nejsem já, kdo se vymlouvá na bolesti hlavy.. :D Mé obavy ze ztráty menstruace se ukázaly jako zbytečné. Menstruace zůstává, i když v nepravidelném cyklu. Naopak se vrací silnější a především výrazně, ale opravdu výrazně bolestivější. Od té doby, co jsem vysadila HA, mám první den mensesu takové bolesti, že nejsem schopná ani vstát z postele. Takovou menstruaci bych nikomu nepřála. Naštěstí na ni prášky celkem rychle zabírají a pokud se mi to podaří zachytit zavčasu, bolestem se zvládnu téměř vyhnout. Problémem je, že většinou to přichází v noci, kdy spím a probudím se už s pekelně bolavým břichem, pak čekám další hodinku než prášky pořádně zaberou. Postihnout mne to někde na cestách, tak jsem asi docestovala. Ale i za tu nesnesitelnou bolest jsem vděčná, vím totiž, že vše funguje jak má a jsem ráda, že nemusím řešit ještě nepřicházející menses. Absenci mensesu jsem tedy řešit nemusela, ale problémy se za to vyskytly jinde...

Jaterní testy poprvé..

Po pár týdnech po vysazení jsem se vydala na své první jaterní testy v životě (!).. A co se samozřejmě neděje, jaterní testy mám sakra špatné! V tuto chvíli vás polije horko, chvíli na to máte husí kůži, protože tady už to přestává být sranda. Ve chvíli, kdy máte špatné jaterní testy se vám promítne před očima všelicos. Nebudu zapírat, že jsem z toho byla chvíli značně špatná a dokonce jsem to obrečela. Doktorka mi neřekla nic víc, než že je to hodně špatné a je třeba udělat testy znovu, co nejdříve. Týden na to už tedy opět sedím v čekárně. Sestřička mi nabere krev a následuje opět věta: za pár dní si zavolejte pro výsledky. Po pár dnech tam volám a odpovědí mi je opět: Výsledky testů jsou špatné, musím vás poslat do nemocnice na prohlídku. V tuto chvíli už opravdu div neomdlívám. Vyzvednuté výsledky ukazuji babče (bývalá zdravotní sestřička), která na to mrkla a zhodnotila a naštěstí mě uklidňuje, že se testy zlepšily a vypadají už celkem dobře. Vyrážím tedy do nemocnice, kde mi dělají testy znovu, tentokrát mne důkladněji prohlíží pan primář a za měsíc si mám přijít pro výsledky dalších odběrů. Koncem června jsem se tedy vydala pro výsledky, kdy jsem doufala, že testy již budou v pořádku.. Tak jsem se zase spletla. Hodnoty testů jsou opět o chlup vyšší, než by měly být, ale alespoň se vyloučily nemoci typu žloutenka, mononukleóza či HIV. Pan doktor mne však uklidňuje, že je na 99% jisté, že se jedná o důsledek mnohaletého braní HA a že nejsem první a bohužel ani poslední, která s tím má tyto problémy (za den tam prý přijde několik dalších slečen se stejný problémem!). Do několika měsíců by se to mělo samo zklidnit, pan doktor mi tedy naordinuje menší dietu (měla bych se vyhýbat extra mastnému a tučnému jídlu), žádný alkohol a za 4 měsíce kontrola + ultrazvuk. Takže mne čekají záživné prázdniny, bez špetky alkoholu a dobrého jídla a trochu toho stresu ohledně špatného stavu jater navrch.. A tak si říkám, stálo mi to za to?

Zdroj: http://magazin.ceskenoviny.cz/zpravy/hormonalni-antikoncepce-neni-pro-kazdeho/406237

Následky dlouholetého užívání HA..

Zhoršená játra jsou u mne sice (snad) nejhorším následkem užívání HA, ale nejsou jediným. V posledních dvou měsících pozoruji rapidní vypadávání vlasů. S tím jsem počítala a strašně jsem se toho bála, ale že jich budu vyčesávat tolik a že je najdu na každém kroku.. s tím jsem nepočítala ani ve snu. Pleť také nezůstala pozadu a pupínky nacházím tak dvakrát častěji než dříve. Ale věřím a pevně doufám, že se vše srovná a já budu moci žít v pohodě a bez stresů a hlavně jedno vím jistě, nedopadla jsem ještě tak špatně.. Před vysazením jsem si dělala menší průzkum a zjišťovala, jak jsou na tom ženy v mém okolí, které stejně jako já, braly antikoncepci dlouhodobě. Bilance je opravdu smutná. Snad až na moji sestru, která s prášky dosud žádný problém neměla (ale kdoví, co přijde po vysazení), jsem nenašla ženu, která by s ní nebojovala. Dovolím si uvést alespoň pár příkladů. Případ č. 1, má známá bojovala s následky braní antikoncepce (brala ji asi tak stejně dlouho jako já) téměř dva roky. Chtěli miminko, ale najednou to nešlo. Dva roky chodila na vyvolávání menstruace (což je mezi námi úplně k ničemu, protože jsou hormony pořád dodávány uměle!) a běhala po doktorech, až se jim to nyní konečně podařilo :). Jiná kamarádka byla pro změnu celý rok bez menstruace.. až ji doktor poradil znovu HA nasadit, aby vůbec věděla, co to je menses je.. Nebo další známá, které je pouhých 16 let!, už díky nevhodně zvolené antikoncepci ležela v nemocnici. Prášky jí způsobovaly tak silnou menstruaci a takové bolesti, že musela být na 3 dny hospitalizovaná.. A snad nejhorším příkladem jsou ženy, které díky braní HA už nikdy nebudou mít vlastního potomka nebo jim hrozilo životu ohrožující nebezpečí (ucpání cév, problémy s krví, apod).. Ano i to se stává, bohužel. Neříkám, že těchto případů je mnoho, ale jsou tu a málokdo o nich ví.

Mé shrnutí..

Když jsem byla mladá (rozuměj: 16 let), neohlížela jsem se na nic a HA byla dle mého jediným, rozumným řešením.. Chtěla jsem si naplno užívat sexu, bez toho, abych se musela o cokoliv starat. I když, přiznejme si, opravdu je to tak bezstarostné? Já nevím jak vy, ale než jsem si zvykla pravidelně ve stejnou dobu každý den brát prášek, chvíli mi to trvalo.. A nebudu tvrdit, že jsem nikdy nezapomněla a následný měsíc nestrávila ve stresu.. O tom, že jsem si to jednou uvědomila až PO a s přítelem jsme v 8 večer sháněli Postinor, raději ani mluvit nebudu. Několikrát jsem se i s prášky dostala do situace, kdy jsem málem zešedivěla. Ale pořád je to pohodlnější, nebudu tvrdit že ne. Když si zvyknete, že každý den spolknete jednu piluli, můžete se oddávat orgiím, jakým chcete.. Na tom, že je s prášky sex příjemnější a intenzivnější také asi něco bude. Ale s postupem času a mým stále vyšším věkem, jsem si kladla otázku, co bude potom.. Je to tak dobře? Bude to potom v pořádku? Stojí to za to? Po téměř půl roce běhání po doktorech, kdy ještě stále není všechno v pořádku, mám odpověď. Nestálo mi to za to. Neříkám, že to bylo špatné a nikoho za braní antikoncepce neodsuzuji. Chápu to, věřte mi. Mladí jsme jenom jednou a chceme si užívat. Je to příjemné, bezproblémové, pro mnohé je to vysvobození od každoměsíčních bolestí nebo nepravidelné menstruace. Ale já u sebe už poznám rozdíl a bez prášků se cítím o mnoho lépe. Za sebe mám jasno, žádná rozkoš mi za zničené zdraví nestojí. Čím více jsem toto téma studovala, tím jasnější mi to bylo. Jedná se prostě o nepřirozený zásah do těla, kdy do sebe cpeme umělé hormony a vyřazujeme tak z provozu ty svoje.. a ve většině případů vám to tělo jednoho dne vrátí..

Tak nějak jsem prostě procitla a přišla jsem na to, že je to jenom zasranej byznys, promiňte mi to slovo. Několik faktů a otázek tohoto tématu se týkajících:

1) Všimli jste si, že málokterý gynekolog vás upozorní na to, jaké vedlejší účinky může antikoncepce mít? Všichni vám ji s radostí předepíšou, ale málokterý vám řekne: může to dělat tohle a tohle a pozor, v krajních případech nemusíte mít nikdy děti.. Kolik z vás by si nechalo prášky napsat, kdyby vám tohle doktor řekl? Já tedy rozhodně ne!

2) Doktoři předepisují antikoncepci už téměř na cokoliv. Máte nepravidelný menses? Napíšeme prášky. Máte trochu více akné, se kterým se trápíte? Napíšeme prášky. Už jste měla první sex? Napíšeme prášky. Holkám je 14 let a už některé berou prášky.. Je tohle normální? A proč si myslíte, že tomu tak je...? Proč jsou tak protěžovány? Tvrdý byznys, vážení.

3) Ještě jedna otázka ohledně doktorů. Máte natolik poctivého doktora, který vám nechá udělat jaterní testy? Ne? A víte, že by vám je měli dělat každý rok? Já jsem to také nevěděla, dokud jsem na tom nepohořela. Za mladých let našich rodičů se testy dělaly každoročně! Pročpak se teď už nedělají? Kolik holek by si prášky nechalo, kdyby věděly, že jim to ničí játra?

4) Existuje opravdu málo materiálů o škodlivosti antikoncepce. Musíte brát v úvahu, že je to vcelku nová záležitost (její historie nesahá tak daleko, znají ji maximálně tak některé naše maminky) a nejsou ještě důkladně ověřené a otestované její účinky. To všechno přijde až s naší generací. Stejně tak vás o HA nemůže informovat většina našich rodičů, protože ji jednoduše neznají.

Na závěr musím řici, že nechci, aby tento článek vyzněl jako že někoho odsuzuji, přemlouvám nebo radím.. Bože chraň, to ani náhodou. Neříkám, že hormonální antikoncepce nemá své výhody a je jenom špatná.. Ale cítila jsem potřebu se o to s vámi podělit.. Ale poučte se z mých chyb a dejte si na to, prosím, pozor, čtěte příbalové letáky, hlídejte se, nechte si udělat testy.. Zdraví máte jenom jedno! 


A jak jste na tom vy? Zajímá mě váš názor na antikoncepci a vaše zkušenosti s ní.. Prosím pište, budu ráda za každý koment k věci a myslím, že by to mohlo třeba i někomu pomoci!

P.S. Brala jsem antikoncepci jménem Novynette.

P.S.S. Článek jedné z oboru najdete tady.

227 komentářů:

  1. Tento článek by si měla přečíst každá slečna/žena, která chce začít používat antikoncepci.

    Tleskám Klárko ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Je to svinstvo.. ja uzivala HA spoustu let a dnes bych si za to nafackovala.. a presne, jak pises, doktor me nevaroval, jaterni testy mi nedelal.. toci se v tom prilis velke prachy.. je to smutne.. po vysazeni to byl boj, vlasu polovina, plet jak v puberte, ale chce to vydrzet, casem se to samo spravi..
    a najde se i vyjimka mezi lekari a rekla bych, ze tahle pani vi, o cem mluvi.. http://ona.idnes.cz/antikoncepce-pro-mladistve-je-zverstvo-tvrdi-gynekolozka-pad-/spolecnost.aspx?c=A110810_143328_spolecnost_jup

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě tento článek je jeden z těch, co jsem si už kdysi četla.. škoda, že většina dotkorů to bude dále zarytě předepisovat a doporučovat..

      Vymazat
    2. Tenhle článek jsem kdysi četla a mám z něj rozporuplné pocity, paní ve mě absolutně nebudí důvěru.

      Vymazat
  3. Před pár dny jsem ji vysadila také, vadila mi absolutní ztráta libida, jiné následky jsem nepociťovala, ale tenhle jeden důvod mi docela stačil.

    Vlastně nevím, jak to budu řešit dál, z otěhotnění mám ve svých šesnásti taky respekt jako prase, ale nevím.

    OdpovědětVymazat
  4. Kiež by sa takéto články objavovali častejšie a tak, aby si ich mohlo prečítať čo najviac ľudí. Ja som HA nikdy nebrala, keďže máme v rodine žilovú trombózu a môj snúbenec je zásadne proti.
    Bohužiaľ, aj v mojom okolí je viac ľudí, ktorým HA viac ublížila ako pomohla (napr. moja sesternica bohužiaľ asi vďaka HA nebude mať nikdy deti).
    Držím prsty, aby si bola čoskoro fit a pečeň sa dala do poriadku :)

    OdpovědětVymazat
  5. já jsem prášky začla brát před 3 rokama kvůli těm šíleným bolestem při menstruaci, teď ji měsíc neberu a nervózně čekám, jaká bude ta první menstruace bez prášků po takový době. Předtím jsem měla stejný bolesti jako ty, ale mně na to nic proti bolesti nezabírá, tak furt přemýšlím jak to vyřešit. Každopádně při čtení článku jsem si uvědomila, že jsem měla hrozně často pocity úzkosti, deprese, brečela jsem a nevěděla jsem proč a teď mě napadlo, že by to mohlo být z prášků. Od tý doby co je neberu mám náladu lepší.
    Jak píšeš o tom, že je to všechno jen velkej byznys tak mi to připomnělo knížku co jsem nedávno četla - Nežádoucí účinek smrt od Johna Virapena. Docela mě vyděsilo jak to ve farmaceutickým průmyslu chodí. Knížku doporučuju.

    OdpovědětVymazat
  6. ahojky, jako bys mi mluvila z duše :( můj příběh je hodně podobný. Antikoncepci sem začala brát už v 15ti letech, protože mi to přišlo jako nejlepší řešení, jak se chránit, ale bohužel, moje zdraví to moc neochránilo. Nejprve sem byla docela spokojená, žádné problémy sem neměla, ale všechno to začalo postupně. Začala sem přibírat na váze, byla sem náladová a tak celkově bez života. Ovšem každý půl rok sem si chodila pro nové a nové platíčko. Gynekolog mě také vůbec neupozornil na nějaké vedlejší účinky a žádné testy mi nikdy nedělal. Všechno to vygradovalo vloni na jaře, měla jsem před státnicema , takže hafo stresu a docházelo mi platíčko, tak sem vyrazila na gyndu s tím, že to bude chvilka jako vždycky. Odcházela sem s tím, že sem ten den prášek brala naposledy. Naměřili mi tak vysoký tlak, že prý sem mohla být ráda, že žiju a prý si nikdo na triko nevezme, abych dál pokračovala v úžívání. Následoval kolotoč vyšetření a bylo zjištěno, že všechny problémy, které sem měla, byly kvůli antikoncepci. Nejprve sem byla docela zděšená, protože sem si myslela, že je všechno v pořádku atd. Ale teď s klidným svědomím mohu říct, že sem šťastná, že už ji neberu. Ano - začly mi padat vlasy (beru vitamínky), zhoršila se mi pleť (pečuji tedy o ní daleko více než předtím), ale za to sem šťastnější a taková víc v pohodě :) Teď vím, že sem předtím byla opravdu hloupá a neměla sem antikoncepci brát, bohužel to člověk zjistí, až pozdě :( Nicméně teď sem už něco málo přes rok bez prášků a opravdu mi to tak vyhojuje, mentruaci dostávám stejně jako kdybych prášky brala, břicho mě nebolí, takže opravdu sem měla štěstí, že sem neměla nějaké horší dopady. No a příběhy z mého okolí mě také docela děsí, kamarádka má stále nálezy na děložním čípku a proč asi? Někdo by s tím už měl něco dělat a téma antikonpce by se měla dostat více na veřejnost, a více tak zdůrazňovat její negativní účinky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ještě bych ráda podotkla, že toto téma se velmi dotklo i mého partnera, naštěstí je ale chápavý a moje zdraví je přednější než cokoliv jiného, takže jsme načetli spoustu informací ohledně jiných způsobů, jak se chránít a jde to :)
      ale je pravda, že spousta chlapů todle téma nějak nechápe a pak to všechno odnese holka :(

      Vymazat
  7. Přečetla jsem jedním dechem celý článek. Doktor nejsem, takže tomu nějak extra nerozumím. Prášky beru taky (konkrétně Qlairu) a spokojenost nejvyšší. Na jaterních testech jsem nikdy nebyla (asi by to nebylo od věci).
    Poslední srovnání mi připomnělo, že za našich maminek nebo babiček vlastně ani nebylo tolik kosmetiky jako dneska... Vemte si, kolik věcí používáme. Kolik chemikálií. Copak to asi za pár let s kůží udělá...? Taky téma k zamyšlení :-)
    Bebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bebe, o tom já také velmi často přemýšlím.. je mi jasné, že i všechna ta kosmetika bude mít nějaký vliv..

      Vymazat
  8. U mě je to bohužel tak stokrát horší, když ji neberu. Jednou jsem ji vysazovala když jsem myslela, že mi způsobuje migrény (příčina se nakonec ukázala být jinde) a bylo to hrozný období (nebudu zabíhat do detailů, ale tak, jak popisuješ svůj první den MS, u mě probíhal skoro celý TÝDEN). Na jaterní testy se ale doktora už musím přeptat. Říkám si to pokaždý když tam jdu a pokaždý zapomenu.

    OdpovědětVymazat
  9. Na jednu stranu souhlasím, HA dokáže být pěkná svině. Na druhou stranu pořád myslím, že je lepší brát HA než mít dítě v 16, když by člověk věděl, že by se o něj neměl kdo postarat a trpělo by tím. Navíc mi přijde, že hodně záleží na druhu HA. Kamarádka měla běžnou HA a měla z ní šílené psychické problémy. Když se svěřila doktorce, tak jí předepsala nízkohormonální antikoncepci, kde je hladina hormonů nižší a navíc je jeden z těch hormonů jiný, a proto by prášky měly být šetrnější. Sice stojí skoro 1000, ale od té doby je psychicky v pořádku a fyzicky taky a za všechny fyzické problémy může jen to, že je koňák :D Před 3 měsíci jsem si nechala nízkohormonální antikoncepci taky předepsat a taky se mi zlepšila nálada a občasné nevolnosti prakticky zmizely. Takže myslím, že HA nemusí být nutně zabiják zdraví, jen to člověk musí hlídat a nesmí mu být líto si připlatit za lepší prášky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem četla článek od nějakého lékaře/lékařky, který(a) tvrdil(a) že víceméně všechny antikoncepce jsou stejné a tělo narušují bez nějakých výraznějších rozdílů. Ale samozřejmě že to má i tu druhou stranu - mít dítě v 16 je šílené, však jsem se toho taky bála jako čert kříže, proto jsem ji taky nasadila. I když nyní bych si za to nejraději nafackovala :)

      Vymazat
    2. Nízkohormonální ant. sice obsahují nižší množství horm., za to ale obsahují nebezpečný drospirenon, který právě podporuje vznik embolie.

      Vymazat
  10. bolo by dobre sa opytat lekarov ci by to predpisali vlastnej dcere... a este nieco - jedna znama (36) mala nedavno mozgovu prihodu - lekari jej povedali ze je to nasledok dlhorocneho uzivania HA. tak asi tolko...

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem brala antikoncepci jen krátce - 2 měsíce . Pan doktor mi ji předepsal kvůli nepravidelné periodě. Předtím jsem prášky nebrala a ani nechtěla protože jsem věděla co je to za svinstvo, ale když pan doktor jinak nedal, kývla jsem. To byla chyba. Dokud jsem nedostala první menstruaci při braní antiko. tak jsem nic nepozorovala, ale pak přišlo něco na co v životě nezapomenu. Tak silné krvácení jsem v životě neměla, bolesti břicha naprosto zničující. Měnila jsem si vložky co hodinu a dávala si na sebe rovnou tři protože to nešlo jinak....trvalo to celý víkend. Jen jsem ležela , brečela a řvala bolestí. Manžel mě chtěl tenkrát vzít do nemocnice, ale nechtěla jsem. Říkala jsem si, že do pondělí vydržím a když tak půjdu. Naštěstí se to uklidnilo a během neděle menstruace přešla od takového toho normálu. To jsme si říkala, že prášky zabírají a příští menstruace bude normální. No nebyla... sice nebyla tak ukrutně silná jako předtím, ale pořád to byla hrůza včetně bolestí. Na to už manžel řekl, že ty prášky prostě brát nebudu a vyhodil je. Toť má jediná , první a poslední zkušenost s antikoncepcí ( myslím, že se jemnovala Lyndynette jestli to píšu správně). Cyklus jsem si nakonec srovnala sama obyčejnými bylinkami a nikdo už do mě nic takového nedostane.

    Tobě přeji ať jsou testy brzy zase v pořádku a držím palce, aby se vše zase dalo do normálu a žádné trvalejší následky to nemělo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak ja som takuto bolestivu, dva az tri dni kazdy raz takmer preplakanu menstruaciu mala pred antikoncepciou. Nasadil mi tuto Lyndynette tu najslabsiu co je, a odvtedy to mam v pohode, ani nie je taka silna, aj ked silna celkom je, ale byvalo to horsie. Teraz jeden den mam silnejsiu, ze kazdu hodku a pol beham na vecko, pred HA som nezvladala 40-minutove hodiny a pravidelne pretekala.... Ale uznavam aj v komentari nizsie, ze predsalen uvazujem ju vysadit...

      Vymazat
  12. Díky bohu se pohybuji ve společnosti, kde se zas tak tvrdě nepropaguje HA, spíše naopak. Ale vím, že pro mne byl šok, když jsem přišla na střední školu a většina holek brala HA.
    Sama mám HA dokonce od doktorů zakázanou právě z důvodu ucpávání cév a vytváření křečových žil (kvůli kterým jsem byla i na operaci).

    OdpovědětVymazat
  13. Pani! ? Mam tolko co ty, zacala som sexualne zit v sedemnastich, pol roka na to brat antikoncepciu, teda od osemnastich ju beriem... A po tomto clanku fakt premyslam, ze ju vysadim tiez. Tie mam len jedneho partnera, my sme sa aj vzali :) A teda nemam take problemy ako ty, aj ked mavam cudne, inak nevysvetlitelne krce v poslednom case. Musim si to zacat vsimat ohladom na cyklus... Hmm, fakt si mi dala chrobaka do hlavy. Viem ze po vysadeni je problem hned otehotniet napriklad. Lebo hormony este dost dlho ostavaju v tele. A ze sa zhorsi plet... Ale tie padajuce vlasy, fiiha! No teda, velmi pekne ti dakujem za tento clanok :)

    OdpovědětVymazat
  14. Doslova jsem zhltla celý článek. Beru antikoncepci dva roky, jaterní testy mi nikdy nedělali. Vážnější problémy jsem nikdy neměla, jen jsem přibrala a začala být náladová. Před třemi týdny mi natekla noha do obřích rozměrů a po krevních testech na pohotovosti mi řekli, že to může značit začínající problémy se žílama.. A tak trochu jsem si to díky tvému článku spojila s antikoncepcí.. I když, kdo ví...

    OdpovědětVymazat
  15. Antikoncepci jsem se dlouho bránila, neměla jsem ani důvod, přítele jsem neměla, ale když mi bylo 18, potkala jsem přítele s kterým jsem nyní dva roky.
    Mluvila jsem o tom s doktorem, který mi antikoncepci nabídl, prozatím jsem odmítla, rozhodla jsem se až, když jsem při menstruaci nemohla pomále vstát z postele a bylo mi zle, že mi přítel málem volal záchranku. Doktor mi řekl, že antikoncepce by to mohla zlepšit, sama jsem se ptala na to, co bylo pro mě podstatné, protože často trpím i migrénou, pověděl mi i o negativech, no ale řekla jsem si, že než abych každý měsíc ležela někdy i dva dny a skuhrala, že to vyzkouším, když to nepomůže, nebudu takovou variantu volit i nadále... ale antikoncepce mi velmi pomohla, už se mi dlouho nestalo, že bych ležela v křečích a bolestech... Konečně mohu i normálně fungovat, chodit do školy a nemuset se na nic vymlouvat...
    Ne že by pro mou osobu byla antikoncepce pohodlnější, ale jsem si dnes mnohem jistější - o čemž jsem mluvila i s přítelem, on je takový průzkumník a o vše se zajímá, takže všechny vedlejší účinky a tak si přečetl a byla okolo toho všeho dlouhá konverzace, ale pochopil a rozhodně je rád, že mě nemusí pomalu křísit, když zrovna mám menstruaci
    Ale věřím Tvému názoru a jak se říká, mluví z tebe zkušenost a chápu Tě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase chápu ty z vás, které ji musíte brát kvůli bolestem.. já to fakt chápu, protože ty bolesti jsou šílené, však to teď taky zažívám. Ale kladeš si někdy otázku, co bude až vysadíš..? Obávala bych se toho, že se ty bolesti zase vrátí a hlavně ještě intenzivnější.. v mém případě to tak bylo. Než jsem je začala brát tak mě břicho bolívalo, ale zvládala jsem to, při antikoncepci nic a teď po vysazení u toho umírám.. a znám takových případů více, bohužel.. :-/

      Vymazat
    2. Kamarádka i její ségra a mamka měly stejné problémy jako Markétka. Kamarádce to zmírnila antikoncepce, její mamce a ségře zmizely problémy po porodu. Každý je jiný, ale rozumný doktor nevyloučí, že porod by nemohl šílené bolesti zmírnit. tím, ale neřkám, abyste se hnaly hned do dětiček. :) Jen, že je zde možnost, že po porodu se bolesti zmírní. Mně osobně to bolesti nezmírnilo, mám je stejné, ale já je niky (nezakřiknout) neměla nijak šílené.

      Vymazat
    3. Za mne můžu říct, že kolikrát ani děti nepomůžou :-D V rodině zkrátka bolestivou menstruaci máme, alespoň ten první den.
      Já naopak po porodu mám ten problém, že blížící se menstruaci poznám podle bolestivých křečí a následnému šílenému průjmu.

      Momentálně jsem rok a čtvrt od druhého porodu, ještě špetku kojím, menstruace nikde (ani mi tedy nechybí). Beru antikoncepci pro kojící. A jediné co na sobě pociťuji, je totálně ale totálně nulové libido.
      Takže čekám až přestanu kojit, až začnu menstruovat a pak to budu u svého gynekologa řešit. Každopádně buď tělísko, nebo jiné pilule, třetí mimčo už bychom nezvládli psychicky. Je to náročné.

      A co se jaterních testů týče, vím, že ségry gynekoložka je dělá. Ale můj gynekolog mi je v životě nedělal. Ale plánuji ho o to požádat :-) Jo, bude sranda :-)

      Vymazat
  16. Článek jsem doslova zhltala. Naprosto perfektně jsi to všechno okolo HA vystihla :) Sice ji beru, ale pořád mám na mysli, jaké je to svinstvo a jak mě to ničí psychicky i fyzicky. Bohužel i u mě se dostavují časté bolesti hlavy, časté změny nálad, úzkosti, apod.! Není to dvakrát příjemné. Ale myslím si, že je i dobré po každých 2-3 letech antikoncepci změnit. Já začala brát v 16 letech Triregol, po kterém jsem se ,,skvěle" zakulatila a teď užívám Lunafen, se kterým jsem spokojená, ikdyž ty vedlejší účinky pociťuji a je mi jasné, že je to právě díky HA :( Kdo ví, co bude, až ji vysadím.

    OdpovědětVymazat
  17. Ty joo, tak tenhle článek mě fakt dostal a otevřel mi oči.. já beru antikoncepci asi od mých 15 let (teď je mi 19) a jaterní testy mi taky nikdy nedělali! Doktorka mi o antikoncepci taky skoro nic neřekla, jen mi jí předepsala, a řekla, kdy to mám začít brát... takže taky docela začínám přemýšlet o vysazení...
    a jinak ti přeju ať všechno dobře dopadne :)

    OdpovědětVymazat
  18. Já antikoncepci brát nemůžu z důvodu rizika ucpání cév. Ovšem přišla jsem na to až po několika letech braní, když jsem si u gynekologa doslova vydupala vyšetření na srážlivost. Moje předchozí doktorka o tom, že by mě na něj poslala, nechtěla vůbec slyšet a já byla moc mladá a blbá, abych se o to víc zajímala. Naštěstí to se mnou dopadlo dobře, včas jsem dostala rozum a skončila jsem jenom s křečovýma žílama, jinak jsem v pořádku.

    OdpovědětVymazat
  19. ja sa ju práve chcem začať brať..ale moja doktorka mi urobila testy na pečeň a taktiež mi vysvetlila vedlajšie rizika...myslíš že mám ist do toho?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jenom na tobě, pokud ti doktorka testy udělala a vybereš si nějakou dobrou antikoncepci, bude to třeba bez problémů :) Hlavně to chce raději kontrolovat a v průběhu si zase nechat dělat testy.

      Vymazat
  20. Já taky, bohužel jsem dopadla stejně jako ty. ANtiaby jsem brala 6 let a bohužel až po těch 6 letech jsem si znovu uráčila přečíst její vedlejší účinky. A nestačila jsem se divit,měla jsemsnad všechny,krom trombózy, ke které jsem neměla daleko. (viz můj článek na blogu). Naprosto s tebou souhlasím a soucítím, doufám, že ti už je líp.
    Jinak jsem to vyřešila tak, že prášky do mě nikdo už nenarve, náplast, injekce nebo něco podobnýho taky nechci. Ale naštěstí jsem přišla na způsob, kterej má nejmíň rizik - kroužek a jsem spokojená. Mám ho skoro půl roku, žádnou stížnost ani nějaké příznaky taky nemám, všechno se mi zlepšilo a působí to lokálně, takže nezatěžuje organismus, nejde nikde vidět a na 3 - 4 týdny máš pokoj (záleží na tobě jak dlouho) a pak jen vyměníš. Prostě no stress. Můžu hojenom vřele doporučit.
    Jinak já mam docela fajn doktorku, všechno mi hlídá, tak jsem spokojená.

    Blondies z My Blond World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se docela divím, že ses tedy více neinformovala, když používáš kroužek a zmiňuješ, že nežatěžuje organismus, což je vážně zavádějící. Jedná se totiž taky o hormonální antikoncepci a má naprosto totožná zdravotní rizika jako jiná HA např.změny libida, bolesti hlavy a dokonce zmiňují riziko trombózy..
      Klára

      Vymazat
    2. Informovala a proto mám kroužek, protože zatěžuje organismus daleko míň a ty rizika jsou celkově daleko nižší a vedlejší účinky se nemusí projevit vůbec, působí totiž lokálně!

      Vymazat
    3. A sama jsem psala o tom i článek ;) o prášcích (v březnu) a o kroužku je teprve na cestě
      Pro tvou informaci :D :D :D

      Vymazat
  21. Já jsem antikoncepci začala brát taky jako ty, když mi bylo 15. Už ji beru tři roky nepřetržitě a v budoucnu jí plánuju určitě vysadit. Tak dlouho by se určitě brát neměla. Naštěstí jsou oba moji rodiče lékaři, takže jaterní testy i testy na srážlivost krve mám za sebou. Taky chodím k lékaři na kliniku úmělého oplodnění (ne proto, že bych chtěla dítě, ale že chodím k taťkové kamarádce :-D). Myslím, že všechny holky by se měly důkladně na vše zeptat, protože když nemáte někoho ve zdravotnictví, nevíte vůbec nic.

    OdpovědětVymazat
  22. Úžasný článek! Opravdu tě uznávám, málokdo v dnešní době napíše o rizicích, spojených s HA. Když už, tak povětšinou pouze lékaři či farmaceutické firmy, ale bloggerka? Víc takových, kterým záleží na čtenářkách. :)

    OdpovědětVymazat
  23. Já jsem zásadně proti užívaní. Mám takové genetické dispozice, které mi neumožňují antikoncepci vůbec užívat. Každé slečně bych doporučila, aby vyžádala vyšetření trombofilních stavů. Pokud vám bude zjištěna Leidenská mutace, máte vyšší srážlivost krve. Pokud při této diagnóze budete užívat antikoncepci, hrozí vám trombóza či plicní embolie ( stručně řečeno – můžete umřít). Někteří gynekologové antikoncepci napíšou i před zjištěnou poruchu a uklidňují pacientky, že ji stačí vysadit, až se ozvou problémy. Nevěřte tomu. Proč v posledních 10 letech vzrostl počet plicních embolií u dívek mladších 20 let ?

    OdpovědětVymazat
  24. Skvělý článek, klobouk dolů. Máš pravdu hlavně v tom, že ženským doktorům je zdraví pacientky snad úplně jedno. Mě doktorka o žádných rizicích nepoučila a jaterní testy mi taky nedělala. Antikoncepci beru 6 let (s roční přestávkou) a také uvažuji, že ji brát přestanu. Ani teď nemám partnera, takže o starost míň :-) Začla jsem ji brát kvůli silným bolestem při menstruaci.

    OdpovědětVymazat
  25. Na jednu stranu souhlasím, na druhou stranu si myslím, že tohle je jen jedna strana mince.
    Osobně mi HA (asi bohužel) pomohla zmírnit moje mnohaleté utrpení s téměř 14 denní a nehorázně bolestivou menstruací. (Z čehož jsem většinou tak 4-5 dní nemohla ani ležet a jen zvracela a měla chuť chcípnout) Takže asi tak. (Asi podobně jako
    Časté cévní problémy jsou navíc celkem často způsobené i tím, že některé slečny si nepřečtou příbalový letáček, u hodně druhů pravděpodobnost tohoto značně zvyšuje třeba kouření, v posledních letech se tak občas vyskytnou i holky - teenagerky či dvacátnice s mozkovou mrtvičkou právě na základě kombinací HA s kouřením. Ono hodně ženských dneska bere HA jako lentilky, ale vůbec si už nespojují to, že je to zásah do organismu a člověk se podle toho musí chovat a do jisté míry se hlídat - kdyby se začalo něco dít, spojit si to i s tímhle, řešit to s lékařem, snažit se vyhýbat právě tomu kouření atd...
    Osobně na sobě naštěstí zatím nepociťuju až takové vedlejší účinky, možná trochu snížené libido, ale nijak výrazně (a navíc jsem neustále stresovaná osoba, takže je to i tím). Migrény jsem měla před HA, mám je stále, tady nepozoruju rozdíl.
    Mno, takže asi tak. :) Každopádně jsem ráda, že je Ti po vysazení lépe... aspoň v něčem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, ještě jsem zapomněla dopsat, že na jaterních testech jsem byla před začátkem, doktor poctivě čekal na výsledek a potom až předepsal prášky.
      Loni jsem byla po dvou letech a žádné alarmující výsledky se nedostavily.
      Je zkrátka jen třeba si to trochu hlídat, ženská populace by to měla vědět...:)

      Vymazat
    2. Tak to máš štěstí a važ si svého doktora :-) Spousta lidí tady říká, že je dnes internet a příbalové letáky, ale od čeho pak doktor je? Aby mě nepoučil o rizicích jenom proto, že si to můžu přečíst na netu? Má se mě zeptat na vše a poučit mě, včetně toho, že bych měla každoročně absolvovat jeterní testy, nikdo mi nic takového neřekl, doktora mi je kdysi předepsala asi po 10min konzultaci...

      Vymazat
  26. Beru 7 let, nikdy žádné problémy, chodím na prohlídku 2x ročně a vždy si řeku o testy, vyšetření prsou apod. Že sis nešla za celých 7 let na jaterní testy jetvoje chyba... ale to neomlouvá jaké má HA vedlejší účinky, je to svinstvo, no :/ Děsím se co bude až ji vysadím :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No moje chyba, jak jsem měla vědět, že něco jako jaterní testy se dělá? je potřeba dělat pravidelně, apod.? Na to by mě snad měl upozornit gynekolog, ne? O tom, že existuje něco jako jaterní testy a může je antikoncepce výrazně zhoršit jsem se dozvěděla až relativně nedávno. V 16 se holt člověk o takové věci zrovna moc nestará..

      Vymazat
    2. tak jám jsem o jateerních testech taky nevěděla, halvěn, že se dělají každý rok... Dočetla jsem se jen o případech, kdy měly slečny problé, a proto jim je lékař udělal, Ne sám od sebe...

      Vymazat
    3. Já ani nevím od kdy a jak to vím ale vím to:D

      Vymazat
    4. Tak, když jsem šla poprvé na gynekologii, právě kvůli HA, tak jsem si jen na netu přečetla, že yb měla obsahovat vyšetření pohmatem, zrcadly, vyšetření prsu, zvážení a měření tlaku. O jaterních testech ani fň :/

      Vymazat
  27. Já neskutečně děkuji za tenhle článek protože tohle téma je u mě velmi aktuální. Mám neskutečně bolestivou menstruaci, celou menstruaci nevylezu z postele, brečím bolestí, omdlívám, zvracím, takže jsem každý měsíc skoro týden doma. Představa, že mě tohle zastihne třeba ve škole je hrozná. Tak jsem to začala řešit, protože takhle velké bolesti taky nejsou normální. Všechna vyšetření dopadla výborně a doktorka mi teda předepsala antikoncepci. Neřekla ani slovo o vedlejších účincích... Ještě jsem si do lékárny pro recept nedošla, protože já prostě nevím. Ano, chtěla bych při menstruaci normálně fungovat, neřešit ty strašné bolesti, ale ta představa toho, co přijde po vysazení je děsivá. Takže já fakt nevím... Každopádně velmi přínosný článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mám to úplně stejné!

      Vymazat
    2. Holky pokud máte takhle otřesnou menstruaci, dejte práškům šanci.. opravdu v takovýchto případech to může být prospěšné. Ovšem je třeba se hlídat. Přečtěte si příbalový leták a pozorujte, zda se něco nemění, nechte si dělat testy a třeba vám to pomůže více než-li uškodí.. Ovšem je to jen a jen na vás :)

      Vymazat
  28. Super článek, zhltla jsem ho na posezení. Mám bohužel taky špatnou zkušenost. Prášky jsem brala cca 5 let. Jaterní testy mi udělali jen na začátku, od té doby nic. Při braní prášků jsem neměla výrazné problémy, zato po vysazení to přišlo. Pleť mám už tři roky samý kráter, přibrala jsem, otékám, vlasy mi padaly, měla jsem nálezy na čípku a hlavně mám stále problémy s menstruací. A co myslíš, doktor do mě chce pořád rvát další prášky bez jakýchkoliv testů. Proveru, další antikoncepci... Už toho mám dost a hledám si jiného doktora, ale jak vidím, asi to nebude jednoduché.

    OdpovědětVymazat
  29. já jsem začala brát prášky asi taky kolem 16 let a brala je nejprve asi půl roku, poté půl roku pauza a asi od 17 je beru až do teď (takže už dva roky v kuse) a zatím tedy na sobě nic z toho, co jsi psala, necítím. díkybohu. jako první jsem brala Minervu, což je jedna z nejsilnějších antikoncepcí a největších svinstev (naopak ale zase strašně levná) a dozvěděla jsem se to snad až někdy před rokem. prostě asi doktorce nepřišlo důležité mi to říct dřív... samozřejmě jsem po ní měla hezkou pleť, nebolelo mě břicho, měla jsem pravidelnou menstruaci, ale k čemu to... teď beru, myslím, jednu z těch lepších a nejslabších co to jde. sice mě stojí víc peněz, občas mě při menstruaci pobolívá břicho, pleť se zhoršila a trochu i ty vlasy, ale zase si říkám, že do sebe cpu aspoň menší svinstvo.
    jaterní testy mi doktorka nedělá, ale zase musím říct, že mi každý čtvrt rok prohmatává nohy, na všechno se mě ptá a každý půl rok dělá malou prohlídku a jednou za rok velkou, takže v tom je celkem pečlivá oproti doktorům mých kamarádek, které prohlídnou třeba jen jednou za ten rok.

    jinak se samozřejmě snažím mimo antikoncepce do sebe cpát nějaké vitamíny, které to aspoň trochu vyváží, snažím se dobře jíst a tak...

    OdpovědětVymazat
  30. Páni, super článek! Já jsem tedy nikdy problémy s antikoncepcí neměla a to jsem brala přímo na akné (Diane) pak Minervu ale tu už mi potom gynekolog nedoporučil a teď beru Minisiston a jsem tak nějak na stejné úrovni;), ale každá ženská je jiná :)!

    OdpovědětVymazat
  31. Já měla takové problémy už po roce a půl. Také mě nenapadlo se podívat celou dobu na příbalový leták, až jednoho dne jsem nakoukla.. a pak lovila na netu a četla články.. Antikoncepci jsem po dvou týdnech vysadila a bylo mi skvěle jak nikdy, je mi lehce přes dvacet, je mi jedno jestli už budu mít dítě, furt lepší než si takhle ničit zdraví. Nejhorší je, že je všude spousta slečen co bere HA od 15, ve třiceti se rozhodnou pro dítě, jenže ejhle.. dítě nejde, tak hned se vše opět řeší prášky a lidský organismus je samozřejmě zmatený a ženské tělo nechápe a možná i to je jeden z příčin rakoviny.. poněvadž i větší šance onemocněním rakoviny prsou je přeci v tom příbalovém letáku napsaná.. Jo, kéž by bylo víc takových holek, jako ty! Nejhorší je, že si to všechny uvědomíme až je pozdě a existuje tolik metod nehormonální antiko! I ten klobouček + spermicidní gel je mnohem lepší než antiko za 1000 na 3 měsíce. Přeji hodně zdraví!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím dodat, že před HA jsem měla občas pupínek, s ní docela pohoda, teď po ní se mi pleť doslova zbláznila, ale už se dostává do normálu, ale radši mít teď pár let horší pleť než játra!

      Vymazat
  32. No... kde jen zacit :D tak za prve... nechapu kdo zacne brat nejake prasky a neprecte si minimalne pribalovy letak kde je VSE napsano... I ja si ho cetl a to je vazne neberu... asi v 16 letech by ste mely byt trochu zodpovedne a precist si to... tady pises ze si doktorka nic nerekne a to jako neumis cist? neverim ze si to necetla, fakt ne... a za druhe kdyz ti asi neni 2 roky ci jak dlouho (clanek sem jen proletel tak nwm presne) dobre tak to te vazne nenapadlo ze to muze byt s toho? pripisovani stresu skole? to si tam chodila i pres prazdniny? nad timhle mi opravdu zustal rozum stat... holky tak doprdele neco zacnu brat tak si o tom prvni neco prectu a zeptam se ne? obcas mam pocit ze toho o antine vim vic nez 50% holek co ji bere...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš tady je pár ALE. Tak za prvé, příbalový leták jsem si kdysi samozřejmě četla, ovšem mám pocit, že v 16 si z toho člověk moc nevezme, obzvlášť když v prvních měsících/letech se žádné vedlejší příznaky neozvou.. pak už si člověk těžko spojuje migrénu dostavivší se jednou za čas s antikoncepcí.. a za druhé, když nevíš přesně jak to s nevolnostmi bylo, tak mi tu nekaž :) Nevolnosti přicházely postupně, nejdříve třeba jednou za měsíc, poté třeba jednou týdně.. to si člověk fakt nespojí s antikoncepcí hnedka, obzvlášť když jsem měla i pár problémů se žaludkem apod... to mě fakt nenapadlo, že antikoncepce mi tohle způsobuje, takže jsem se snažila změnit životosprávu a jinak jíst apod. až když to nepomohlo a nevolnosti se stupňovaly, tak jsem to začala řešit.. takže asi tak ;)

      Vymazat
    2. Btw příbalový leták mají každé prášky, u všech jsou psány vedlejší účinky, ovšem u většiny leků se nikdy žádné nedostaví.. u antikoncepce, kde se vedlejší účinky dostaví snad ve většině případů a mohou i vážně narušit zdraví, by dle mého bylo na místě, aby gynekolog nebo kdokoliv ty mladé slečny poučil..

      Vymazat
    3. nerikam ze by nic rikat nemeli... ale tak mam hubu tak se zeptam a navic mi nerikej ze si to zacla brat a nevedela si VUBEC nic o tom co to muze zpusobit

      Vymazat
    4. Hubu mám a fakt jsem nevěděla, co to způsobit může.. ono když ti doktor, kterému věříš, tvrdí jak je to super, u všech v okolí vidíš jak jsou s HA spokojení.. jo, fakt jsem byla naivní a teď bych si nafackovala! Btw anonymní je to lepší, že? ;)

      Vymazat
    5. eh... nebudu poslouchat pritelkyni ze tady "pomlouvam" jeji oblibenou blogerku :D :) a jako nerikam ze mi te pri tom clanku nezabylo lito... ale fakt trochu myslet :)

      Vymazat
    6. Teď koukám, že mi jeden komentář zmizel. Než jsem je brát začala, samozřejmě jsem si leták četla, ovšem když se nedostavují nějaký čas žádné vedlejší účinky, člověk na to zapomene (nebo aspoň já určitě nenosím 5 let v paměti vedlejší účinky všech prášků), takže sice jsem četla, ale prostě člověka to netrkne. A ohledně těch nevolností, ne hned mi to nedošlo. Za prvé nejprve se dostavovaly hodně postupně, třeba jednou měsíčně.. pak jednou týdně a to jsem připisovala rozbouřenému žaludku se kterým jsem také často bojovala.. až když to začínalo být opravdu hodně nepříjemné, začala jsem to řešit.. takže jenom k tomu. Psala jsem to, ale nějak to zmizelo :-/

      Vymazat
    7. vsak dobre, ja se s tebou hadat nebudu :) tohle je proste muj nazor ;) ale fakt by me zajimalo kolik holek s ha kvuli tobe nebo diky tobe prestane :D sem to tak cetl tak si rikam ze ok ok bla bla stejne to nic neudela a ted ctu ty komenty atd... no husty vliv :)

      Vymazat
    8. Já myslím, že každá slečna tady má svoji hlavu a přebere si to po svém :) Já píšu jenom své zkušenosti, aby věděly, co se jim případně může stát.. ono je dobře o tom psát víš, když to někteří doktoři raději neříkají.. ;) co bych já za takové články před 8 lety dala!

      Vymazat
  33. Já jsem brala anti taky 7 let a bez problémů. Problémy začaly, když jsem si myslela, že ji vysadím a jednoduše otěhotním (plánovaně). Bohužel cyklus úplně rozhozený, 20 - 60 dní, takže skoro každý měsíc u dr. Srovnalo se to po víc než roce. Takže holky na tohle taky trochu myslet.

    OdpovědětVymazat
  34. Ale pokud si toho hodně načetla o HA,tak by si měla vědět o jaterních testech,že se dělají pravidelně,i o těch vedlejších účincích. Píše se o tom všude,i v tech dívčích časopisech. Už to, by tě možná nakoplo,že vše není v pořádku,že doktorka asi dělá někde chybu. Takže nevím,jak je možné ,že ti to trvalo dlouhých 7 let, vždyt se o tom všude! píše ....
    A pokud tvrdíš,že tě doktorka nepoučila v těch 16ti letech ,tak jak si věděla jak HA brat?
    Každopadne chyba byla na strane doktorky. Ty testy se dělají každý rok,teda já je mívám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci hodně jsem si toho přečetla až poté, co jsem přišla na to, že jsou to vedlejší účinky HA.. předtím jsem o tom neměla ani páru a nenapadlo by mě to. Obzvlášť ne, když se doktorka dušovala, jak jsou super a nic mi to nemůže.. ;) a jinak nevím teda co čtu já, ale než jsem si to začala vyloženě vyhledávat nikde jsem na žádné články o HA a její škodlivosti nečetla. Takže asi tolik.

      Vymazat
    2. A postinor shanet ,protože si zapoměla jeden prášek? A vzpoměla sis až po sexu ,že sis ho nevzala? No tak to by si je musela zapominat aspon 5 dni ,aby to melo vliv

      Vymazat
    3. Sakra další komentář co zmizel, takže znovu: O HA jsem si toho dost načetla až ve chvíli, kdy jsem zjistila, že většina těch podivností co se s mým tělem děje není nic jiného než vedlejší účinky, takže do té doby jsem o tom netušila.. fakt mě to ani nenapadlo, obzvlášť když mi paní doktorka tvrdila, jak je to bezpečná záležitost. Jinak fakt nevím co čtu, ale já jsem na články o HA a o vedlejších účincích obzvlášť nikdy nikde nic nečetla, až když jsem si to vyloženě vyhledávala. Doktorka mi před užíváním řekla pouze jak ji brát a o vedlejších účincích se nijak výrazně nezmiňovala, zaručila se, že je to v pořádku a bezpečné. A abych předešla další otázce, příbalový leták jsem zahájením četla, ale v následujících letech mne nenapadlo, že by některé příznaky mohly souviset s antikoncepcí. A Postinor jsem si raději sháněla, protože jsem měla z otěhotnění hrozný vítr, nevidím nic špatného na tom, že jsem měla před maturitou obavy z toho, že otěhotním.

      Vymazat
    4. Je v pořádku ,že před maturitou jsi ten strach měla,to chápu ,jen me zarazilo ,že si nevěděla,že vlastně i po dobrání antikoncepce jsi ještě par dní chranená a tím pádem ,když si vezmeš prášek po sexu o pár hodin později vlastně nic nezmění,ale nedivim se,jelikož jak jsem se dočetla,tak informovanost je asi špatná,ale já v 14-16 let listovala Bravíčkem a odtamtud jsem měla veškeré info + mamka taky hodně četla a tak jsem četla i já v těch jejích časopisech pro ženy a rubrika,kde ženy žádají o radu a svěřujíse s problémy,všeho druhu,byla ma nejoblíbenější a dost mi to i dalo do života.
      Je ale divný,že v době IT 20.st. se o to málo píše,mluví? Nebo nevím,ale třeba jeden dokument,kde se holek a kluků ptaly jak se chránit proti HIV ,tak většina z nich řekla, že přece ANTIKONCEPCÍ!!!???? No tak tohle mi neleze na rozum,jak je to možné?? ZTlato,otevřela si tady tématzv, pandořina skřínka,skvělá práce,klobouk dolů,myslím ,že je potřeba mnohem víc článků takto zaměřených,at jsou ze života ,vlastní či cizí zkušenosti,myslím ,že je fajn si o tom někde pokecat:)

      Vymazat
    5. Ale věděla jsem, že by prášky fungovat měly i když jsem jeden prášek vynechala, ale byla jsem na nervy, tak jsme prášek po raději sháněli. Já teda dívčí časopisy četla taky, ale o HA jsem se tam teda tenkrát mnohé nedočetla a když už, tak se mluvilo hlavně o tom, jak je super a spíše ji v Bravíčkách apod. doporučovali. Internet před osmi lety tak rozšířený ještě nebyl, takže ta informovanost trochu vázla. Ale možná kdybych byla pozornější, mohla jsem si spoustu trápení ušetřit, byla jsem blbá a naivní :) Každopádně o mě už tu nejde, chtěla jsem, aby další ženy a slečny věděly, že prášky mohou mít i negativní dopad, aby pak nebyly po letech překvapené, jako já.. a třeba aby si zašly také za doktorem kvůli testům, pokud mají tak nezodpovědného lékaře jako já, který je o tom neráčí informovat.

      Vymazat
    6. Já doufám,že ted budeš v pořádku ,jako ne nadarmo se říká,že chemie je svinstvo. Držím palce,u me vysazení HA ...ja to nepostrehla,jen menstruace neni treba i pul roku! i dyl,ale nebavi me chodit nechat si pichat injekce hormonu do sebe. Proste vim,ze jsem mela problemy s timto už jako pubertacka a nezmenilo se to,jen kdyz jsme HA brala tak to bylo ok,ale ted jak nemam partnera,tak neřeším .
      Klarko,držím palce,je mi líto,že to tak dopadlo,ale věřím tomu,že do pul roku se to srovna,a co se týká diety,tak co.... věřím tomu,že se umíš bavit a užívat si prazdnin i bez alkoholu :)

      Vymazat
    7. Tak já alkohol nepiju vůbec, takže mě to nijak nevadí :) Ale to jídlo.. hm :D

      Vymazat
  35. Velmi poučné a klobouk dolů za tenhe článke s vlastním názorem! Antikoncepci beru od 16 a je mi par měsíců osmnáct,momentálně ani přítele nemám a tak uvažuji o vysazení,ale bojím se že moje pleť bude šílená a menstruace velmi bolestivá jako dřív.Každopádně se nad tíma si hodně zamyslím,protože křečáky nechci a hlavně jsem přemýšlela nad tím co kdybych potom nemohla mít děti.Stejně jako ty říkáš bylo to velmi pohodlné,když jsem přítele měla,jak pro něj tak pro mne.Co se týče líbida,tak nic moc,pochva se mi po prášcích vysušovala a o bolestech hlavy a migrénách ani nemluvím,ale na ty bych trpěla asi tak jako tak,mám to dědičné.
    Přesto všechno děkuji za velmi poučný článek :)

    OdpovědětVymazat
  36. Zdravím,
    tyhle články jsem mnohokrát četla a znám i holky/ženy co měli tentýž problém, ale také znám dívky které nemají žádný problém. Z jednoho příkladu jsem to JÁ , ta která nemá žádný problém :) , ale ani nevylučuji že by se něco takového stát nemohlo. Když jsem poprvé v 16ti letech zahájila sexuální život , tak i s tím, jsem zahájila HA. Moje gynekologožka je výborná a taky , když jsem k ní přišla , že chci zahájit sexuální život, tak jsme spolu probrali vše co se dalo, také mě se vším seznámila, dostala jsem malý dotazníček kde byli různé nemoci , které se mohli objevit v rodině a já měla vyplnit co jsme v rodině měli za nemoci. S některými nemocemi jsme si doma nebyli jisti, tak mi udělali testy a zvolili u doktorky správnou HA. Byla levná a žádné vedlejší účinky nebyli. HA beru už 3roky a stále jsem spokojená a furt bez vedlejších účinku a problémů , samozřejmě nemohu vyloučit , že po dalších letech se něco stát může, protože sama jsem byla svědkem jak mým kamarádkám se tento případ stal.

    OdpovědětVymazat
  37. Jo a moje kamaradka vysadila HA ,po 10 letech co ji brala,vysadila ji ,protoze chtela zmenit,okamzite otehotnela a ted je v 6 mesici tehotentstvi a to ji dokrtorka ze se to stat nemuze. Tady je dukaz ,ze to ma na kazdyho jiny vliv

    OdpovědětVymazat
  38. Upřímně řečeno, u málokterých blogerek dočtu tak dlouhý článek vyložene do konce , ale tenhle teda sakra jo! Strašně si mě zaujala, jelikož nad HA přemýšlim a jistá jsem si ještě nebyla (teď už vůbec nejsem) ale to nechme stranou. Myslím si, že tvůj článek by měl být vydaný v nějakém lékařském časopise, v takových těch.. "příbehy" a nebo třeba v dívčích jako je bravogirl, to čte hodně holek,top dívka... cokoliv.. :)

    OdpovědětVymazat
  39. Moje mamka je třeba jedna z žen, která antikoncepci nikdy nemohla přijmout, právě kvůli špatným játrům, máme to nějak dedičně, a tak od začátku chtěla pro mě to nejlepší, i když to stojí hodně peněz. Beru antikoncepci asi pátým rokem, nic z toho co popisuješ jsem nikdy neměla, a moje doktorka mi dělá všemožné testy každého půl roku, takže jsem hodně klidná. Pokud to přítel přijal, je to super. Myslím, že to taky závisí na druhu antikoncepce, nevěřím, že ta za 300kč na měsíc je stejně dobrá jako ta za 1000kč. Já beru hodně kvalitní prášky od samého začátku, a možná je v tom i ten rozdíl. Právě kvůli dedičně špatné situaci s játry o které moje doktorka ví se mi dostalo té nejvyšší možné péče.
    Ale chápu, že všechno to co popisuješ je hodně reálný a vyskytuje se to u mnoha žen. Já práve před antikoncepcí měla takové bolesti před menstruací, že jsem omdlévala a skoro mě každý měsíc vezli do nemocnice. S HA se to naprosto změnilo, mám ji pravidelně, sice to bolí ale daleko míň a vlastně na to koukám jenom hodně pozitivně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      dovolím si nesouhlasit s tvým názorem, že antikoncepce na 300Kč je méně kvalitní než ta za 1000Kč. Brala jsem déle tu dražší a protože jsem onemocněla, musela jsem změnit antikoncepci za tu nejméně hormonální, která stojí asi 320Kč a rozhodně nemůžu říct, že by byla horší než ta za 1300Kč.

      Vymazat
  40. Naprosto bez problémů a jsem za ni opravdu ráda!:)

    OdpovědětVymazat
  41. Brala jsem antiko asi tak deset let, od 18ti let. Užívala jsem tu nejlevnější na trhu, Triquilar (300,-- za tříměsíční balení), žádné potíže jsem za celou dobu neměla, vše normální. Přestala jsem ji brát z toho důvodu, že nebylo proč (žádný sex) a i jsem chtěla vědět, co to se mnou udělá. Menstruace nejdříve byla, pak zmizela. Šla jsem jednou na injekci a menstruace se vrátila a postupně dokonce začala být pravidelná, což jsem ve svých "nácti" neznala. Pár měsíců sice trvalo, než se mi srovnalo tělo, více se mi mastily vlasy a pleť, ale hezky se to srovnalo. Otěhotněla jsem hned napoprvé, kdy se můj muž "zapomněl" (i když kdoví, jak to bylo:D ). Nechtěl, abych se k antiko vrátila, kondom ani jeden nemusíme a vlastně v našem věku by případné otěhotnění nevadilo. Teď přemýšlím, jakou antikoncepční metodu vybrat po narození dítěte, protože k práškům se vracet nechci.
    Jinak osobně jsem proti očkování proti rakovině děložního čípku, taktéž si myslím, že je to akorát velký byznys.

    OdpovědětVymazat
  42. chválim ťa, že si o tom napísala!

    OdpovědětVymazat
  43. Tleskám za článek (konečně se k tomu někdo vyjádřil)
    Já osobně HA nemůžu (dlouhodobě se léčím s ledvinama a tak..)
    a žádný z mých doktorů se pod to nechce podepsat.
    Protože HA mimo jiné zvyšuje tlak a tak..
    A za ty potíže... u mě šílená bolest před menstruací a náladovost před a tak...
    Za to "zdraví" stojí...
    A hlavně chuť na sex mám "pořád":D

    OdpovědětVymazat
  44. Tak tohle je téma, které mě zajímá už dost dlouho... Prášky beru 4 roky a ještě dalších 5 minimálně budu. První jsem měla Belaru s nižší dávkou a bylo mi po ní špatně od žaludku. Takže teď beru Katyu, která má vyšší dávku hormonů. Kromě padání vlasů nemám žádný viditelný problém...
    Dost mě zaujaly ty jaterní testy. Klári, to je dělá obvodní lékař nebo gynekolog?
    Dítě si teď fakt nemůžeme dovolit a kondomům prostě nevěřím - když vidím, že s nimi je možnost otěhotnění o několik procent vyšší... A jít na interrupci? Tím se může poškodit děloha, která už je nevhodná k uhnízdění vajíčka, takže riziko neplodnosti je tu taky velké :((
    A s tou menstruací - ani po 6 letech se mi nikdy neustálela - jednou po 22 dnech, jindy po 53.... Takže se bojím, že moje gynekoložka nemá pravdu a asi se nikdy neustálí :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolko, jaterní testy (=odběry krve) by ti měl udělat normálně gynekolog, ale může ti je normálně udělat i obvodní lékař. Mělo by být jedno za kým půjdeš. Každopádně po 4 letech už určitě doporučuji! ;)

      Vymazat
    2. Sakra, teď jsem zrovna u doktorky byla :D Se objednám a uvidím... Nějaké nevolnosti nemám, ale může to být skryté, kdo ví :( Takže díky za vystrašení a snad to dopadne dobře. Tobě držím pěsti, ať je vše co nejdříve v pořádku :))

      Vymazat
  45. Klárko moc pěkný článek, já měla taky potíže doktorka mi zkusila 3 druhy (na základě 3 léčebných složek) a pak mi raději doporučila, abych je vysadila, že nechce abych byla jako pokusný králík.

    OdpovědětVymazat
  46. Já beru antikoncepci přes 9 let. Vím, že to dobře není, ale já na sobě žádné změny téměř nepozoruji. Před tím, než jsem začala HA brát, jsem si pročetla pečlivě příbalový leták a jediné, co se mi zhrošilo, je kvalita nehtů - začaly se mi více třepit.
    Jaterní testy mi doktorka dělala na začátku a dělá mi je i nadále.
    Každopádně vím, že HA může přispět k rozjetí rakoviny prsu. :(

    OdpovědětVymazat
  47. cha! přesně takový článek jsem se chystala napsat! mám naprosto stejnou zkušenost - bohužel... HA jsem brala 7let, pak až mi došlo, že ty stupňující se depresivní stavy můžu mít z toho, přítel se se mnou dokonce rozešel, protože jsem s ním nechtěla spát a nedokázala jsem mu vysvětlit proč, nechtělo se mi už skoro nic, bylo mi pořád blbě...
    teď se cítím jako znovuzrozená, až na ty bolesti první den menstruace (to je fakt šílený!!!!) no a zhoršila se mi pleť, ale řekla bych, že je to pořád jen malá daň za to, že se jinak cítím daleko lépe :-)
    bohužel si myslím to samé - je to prostě byznys! doktoři dostávají nějakou provizi z prodeje nebo nevim... já se své doktorky několikrát ptala na možné vedlejší účinky a vždycky mě strašně ujišťovala, že ty prášky v dnešní době těch látek obsahují jen malé množství, že se rozhodně nemám čeho bát a šup odnášela jsem si další recept...
    trošku si mě ale vyděsila s těma jaterníma testama :-o v tom mě taky ujišťovala, že nic nehrozí, tak to si ještě vyžádám!!!

    OdpovědětVymazat
  48. Moje sestra, která brala prášky nějakých pět let se jednou probudila s modrofialovou nohou, dvojnásobné velikosti než normálně a důvod? Trombóza, způsobená práškama, následně se zjistilo že má Leidenskou mutaci, která způsobuje větší sráživost krve a správně by tedy prášky vůbec brát neměla, ale nikdo testy nedělal, takže se na to nepřišlo. To mi otevřelo oči a po pěti letech užívá prášků jsem prášky vysadila taky a jsem spokojená..naštěstí jsem žádné problémy s vypadáváním vlasů, špatnou pletí, vynechávání menstruace a podobně moc velké neměla a během půl roku se mi vše dalo do pořádku a nyní jsem spokojená jako nikdy..od té doby co neberu prášky ani nevím co bolest hlavy, břicha znamená, mám celkově dobrou náladu a můžu to všem jenom doporučit.

    OdpovědětVymazat
  49. No, zaprvé nesouhlasím, že se o tom neví, protože se o tom píše celkem hodně. :) Každopádně je fajn, že někdo sepíše své zkušenosti.
    Říkám si, že mám asi doopravdy štěstí na gynekologa, protože ten mi při předepsání prášků všechno vysvětloval přes půlhodinu... Beru nízkohormonální antikoncepci a problémy nemám (naštěstí) zatím žádné, naopak jsem se díky ní zbavila dost nepravidelné menstruace, ktrá bývala opravdu HODNĚ bolestivá (kdepak že by zabral prášek :() a silná. Jediné, co se mi vůbec nelíbí, je představa padání vlasů po vysazení, které je zřejmě dost časté... Přijít o svou hřívu, obrečím to, ale zas je fakt, že mamce po pětadvaceti začaly vlasy hodně padat samy, a třeba tou dobou budu chtít jít stejně na mikádo.
    Jednu věc si ale neodpustím - kočky, proboha, neblbněte, musíte si přece přečíst příbalový leták ke VŠEMU. Nevím, jestli je to moje paranoia, ale kdykoli se přece může stát, že ten lék bude mít nějakou kontraindikaci.. zapomenete doktorovi říct, že berete prášky na něco jinýho, a budete mít problémy. Stejně tak vydržet tak dlouho s nevolnostmi - jasný, že člověk si nechce připadat jako hypochondr, který otravuje doktory s nesmysly, ale máte na vyšetření přece právo, zdraví je to nejdůležitější.

    Eliška

    OdpovědětVymazat
  50. HA, co na to říct. Opravdu si někdo myslí, že udržovat svoje tělo 6, 10, 15 let v permanentním těhotenství (rozuměj hormonálně) je normální? A s tou pohodlností je to pohodlné a bezstarostné jen do doby první pohlavní nákazy. Doktoři bohužel dělaj spíš těžkej farmaceuticke bysnys než medicínu. Je to smutné, ale je to tak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky pravda, spousta lidí ani netuší, že tělo si vlastně pořád myslí, že je v jiném stavu...

      Vymazat
  51. wow, taková dlouhá diskuse! já beru Mercilon už asi pátým rokem (je mi 24) a čím dál častěji přemýšlím o vysazení. naštěstí nemám nevolnosti, deprese ani ztrátu libida, ale přišla na mě celulitida a taky se mi trochu objevují křečové žíly. navíc už je to docela dlouhá doba a vím o hodně slečnách, které měly problémy otěhotnět. ale na druhou stranu se bojím ještě většího zhoršení pleti (kterou mám teda problematickou i přes prášky), o těch vlasech jsem neslyšela a to by se mi asi taky nelíbilo no a hlavně bych zase nevěděla, kdy to přijde. než jsem HA začala brát, tak bych nemohla jet třeba k moři, protože jednou to přišlo po 14 dnech, pak dva měsíce nic a podobně :( já vím, že to jsou takové věci trochu povrchní, ale zatím na to asi nejsem připravená. navíc mám absolutní odpor ke kondomům, tak nevím, co místo toho... ale díky za článek a hlavně za super diskusi, je fakt, že se o tom moc nemluví, a když, tak jenom "černobíle"...

    OdpovědětVymazat
  52. POkud mas takovehle zkusenosti, tak te opravdu lituju, muselo to byt peklo. Myslim ze jsi ale zapomela na jeden hodne dulezity fakt a to je prave vek divek, kterym se HA predepisuje. Zacinaji ji brat hodne brzo (klidne i ve 13 letech) a to je podle me ten nejvetsi problem... Nejsou jeste "vyvinute" a HA prave pozastavuje jakykoli vyvin, proto je tak dobra jako prevence rakoviny. Ja zacala brat prasky az v 19 a nemam nejmensi problem, ani po vysazeni. Samozrejme, obrovskou roli hraje individualita a i typ HA, ale co tak slycham, tak nejvetsi problemy maj prave holky co ji zobou "od detstvi". Tot muj nazor.
    Jinak doufam ze problemy te uz opustily a pokud ne tak ze brzo opustej :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věk je tam poznamenaný, ale též si myslím, že nízký věk je jeden z hlavních problémů..!

      Vymazat
  53. Taky přidám zkušenosti, HA konkrétně Minervu jsem brala od 15let dva roky, poté jsem skončila v nemocnici, kde mi zjistili vysoký krevní tlak, a já od té doby jí neužívám, což mi bylo vysloveně doporučeno. Moje gynekoložka mi jí tenkrát rozmlouvala, ale já si stála za svým, a tak mi ji napsala, prvotní důvodem byla špatná pleť. Před dvěmi lety odešla do důchodu a já si našla mladého gynekologa, který mi ji při každé návštevě nabízí.:- Moje sestra brala Mercilon, když jí po problémy se slepým střevem na ultrazvuku
    objevili podezřelé "stíny". Byl to nezhoubný nádor, hádejte z čeho? Pobyt v nem.se jí prodloužil o operaci a 14 dnì. Dodnes je kvůli tomu hlídaná. HA neznamená jen riziko embolie, ale tucet dalších možných x zdravotních problémů, které se za čas projeví. Jsem ráda, že jsi napsala tento článek, myslím, že je potřeba upozorňovat na tento byznys. Existuje mnoho způsobů jak se bezpečně chránit, kvůli pohodlnosti nemá smysl hazardovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, píšu z mobilu tak je to zmatené, nezhoubný nádor měla na játrech, našel se úplnou náhodou když byla hospitalozovaná kvůli slepému střevu a dělali jí sono břicha.

      Vymazat
    2. Tohle mě vždycky strašně vyděsí, představa že půjdu k doktorovi s nějakým problémem a objeví něco mnohem horšího jako třeba nádor.. Jinak tlak mi také blbnul, ale naopak jsem ho měla nízký. S tím jsem byla u obvodní lékařky a nic mi neřekla, pak jsem přišla domů a zjistila si z příbalového letáku HA, že je to nejspíš taky z toho..

      Vymazat
  54. Mas naprostou pravdu, je to proste tvrdej byznys. Kamaradka pri navsteve sve babicky na JIPce videla dvacetiletou holkku, ktera tam lezela po embolii, kterou ji zpusobily prasky. Malem to neprezila, trvale nasledky samozrejme mit bude.. Ja jsem taky vysadila, po asi dvou letech a nemuzu si stezovat, nevyrovnana nalada je pryc, chut na sex mnohem mnohem vetsi a ta bolestiva menstruace se po par mesicich srovna, taky jsem to tak mela:) drzim palce a dekuji za uprimnost!

    OdpovědětVymazat
  55. Já jsem článek o antikoncepci psala už před nějakou dobou. Sama jsem s ní neměla nikdy problémy, ale na chvíli jsem vysadila, na pár měsíců. Ty nervy z toho, že otěhotním, pro mě byly ale tak strašné, že jsem ji raději znovu nasadila...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to já ty nervy z otěhotnění taky mám.. Však těhotenskej test už jsem taky naháněla.

      Vymazat
  56. Dopředu upozorňuji, že to bude delší :-) V naprosté většině máš pravdu. Sepíšu moje zkušenosti. Ten úvod mám úplně totožný, sex bez starostí a tečka, všichni brali prášky a mě nenapadlo nic jiného. Zašla jsem k doktorce a ta mi je s radostí předepsala a ještě v jaké cenové hladině jsem chtěla. Říkala jsem si, co víc si přát? Tak jsem zobala, přesně jak jsi napsala. Nevím jestli to bylo kvalitou antikoncepce (cca 400) nebo "něčím" jiným, ale během dvou let jsem dost přibrala. Tak jsem si vyhledávala informace o různých jiných HA a vybrala si jinou (údajně nezadržující vodu v těle), to jsem řekla své doktorce. V domnění, že to se mnou alespoň prokonzultuje mi už skoro ve dveřích vypisovala recept. A zobala jsem dál. Jediný efekt byl, že se váha ustálila. Jenomže po chvíli jsem objevila pár křečových žil na stehnech. A řekla jsem si dost. Btw. O rizicích jsem se dozvěděla jen sama tím že jsem si přečetla příbalový leták. Nikdo mi nikdy nic neřekla a když jsem se ptala ostatních holek tak ani ony nebyly nikdy o rizicích HA informovány. To jen tak na okraj, protože mě překvapilo, že si to taky zmínila v článku. Po vysazení jsem přesně jako ty očekávala zmiňované důsledky. Objevilo se vše - padání vlasů, bolesti (ale bez nutnosti prášku proti bolesti), hodně zhoršená pleť, pak velmi nepravidelný cyklus a to tak že dost. Jelikož se to po dost dlouhé době nespravilo, navštívila jsem svou doktorku. Ta řekla, že mám problémy s vaječníky a odkázala mě na volně dostupné doplňky stravy. O další kontrole nepadla ani čárka. To mě rozpálilo do běla a vyhledala jsem na doporučení známých jiného doktora, říkala jsem si že to zkusím u muže, o kterých se říka že jsou mnohem citlivější (ve všech ohledech), mimochodem mohu jen potvrdit. No nic, odešla jsem k jinému doktorovi, ten mě vyšetřil a diagnózu potvrdil. Bohužel, co mě nepotěšilo, léčba je pouze hormonální (potvrzeno i kamarády studující medicínu). Takže v tomto případě ti musím vyvrátit to, že se na všechno předepisuje HA. Ano, předepisuje se v mnohem větší míře než by se mělo, ale někdy to holt jinak nejde. Teď jsem ve fázi léčby, takže uvidíme, ale pokud problém zmizí, tak už to nikdy nebudu užívat, pokud to nebude nezbytně nutné (v rámci léčby apod.). Nakonec bych chtěl zmínit ty jaterní testy, neznám nikoho kdo by je absolvoval, včetně mě, toliko k této části. Nechci bezhlavě říkat, že HA je špatná věc, ale určitě by měl být člověk hodně informovaný a nezobat jak zběsilý třeba už od 15. Za určitých okolností ano, ale dnes nikdo nikoho neupozorní a pořádně ani nevyšetří (mám na mysli jaterní testy). No snad si to aspoň někdo přečte a neusne u toho :)

    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, že pokud se jedná o léčbu hormony něčeho závažného, tak v tom nevidím problém! Spíš mi přijde blbost 13letým slečnám, které mají problém s akné napsat jen tak prášky.. to tělo ve vývinu to prostě nemůže přijmout dobře, alespoň dle mého.. jinak samozřejmě v tvém případě to opravdu chápu! Přeji brzké uzdravení! :)

      Vymazat
    2. Bohužel u některých věcí to nejde jinak. Věř mi, že jsem z toho vůbec neměla radost, protože už jsem ji nikdy nechtěla...

      Vymazat
  57. Díky za článek. Každá takováhle zkušenost se počítá a čím víc se o tom bude mluvit, tím lépe.
    S prášky jsem přestala v lednu po necelých 8 letech kontinuálního braní. K lékaři se chystám teď v červenci a původně jsem to neměla v úmyslu, ale nejspíš ho o ty jaterní testy taky požádám, docela jsi mě vyděsila. No, jsem na to zvědavá. Zatím pozitiva převažují, i když některé věci nejsou jednoduché a ještě s pár komplikacemi počítám. Dám si odstup a pak nejspíš taky u nás něco sepíšu. Jak říkám, šíření zkušeností je důležité.
    Verunka

    OdpovědětVymazat
  58. Já beru antikoncepci už 6 let v kuse a až na mírnou ztrátu libida nepozoruji vůbec žádnou změnu...tenhle měsíc jsem ale byla nucena antikoncepci změnit, tu moji ztáhli z prodeje :) Tak uvidíMe jak mi bude vyhovovat, zhruba po třech týdnech užívání mám pocit že se mi libido vrací :D Jinak užívala jsem i že bych vysadila úplně, ale je to pro mě (i pro přítele dost nepohodlný - myslím pánská ochrana)...takže zatím zůstanů u prášků...každopádně mam ale dost vítr z toho že jednou nebudu moct otěhotnět až budu chtít.

    Jo a velká chvála za článek. Přečetla jsem ho jedním dechem.

    OdpovědětVymazat
  59. HA beriem 6 rokov (od 16tich rokov). Gynekolog mal velky problem mi HA predpisat, v ambulancii som bola asi hodinu - vysetril ma, 2x mi robil ultrazvuk, hovoril mi, ze som na to primlada, ale nakoniec uznal, ze je to lepsie ako keby som mala ist na potrat. Krvne testy mi robia cca raz za 2 roky, vzdy je vsetko ok, len naposledy som mala zvyseny cholesterol (co budem hovorit, nestravujem sa moc zdravo, takze HA to nepripisujem). Zatial som nezaznamenala ziadne problemy a dufam, ze to tak zostane. Naladova som bola vzdy, chut na sex sice casto nemam, ale ked je clovek zniceny a vystresovany zo skoly, tak nema chut na nic. Co sa tyka mojej hmotnosti, ta sa stale meni. Ked mam viac pohybu, cvicim a menej jem, tak chudnem. Ked pridu stresy a prezieram sa, tak priberam. Celulitidu nemam (alebo som si aspon nevsimla, ze by som ju mala). Vdaka HA vsak uz nemam problem s nepravidelnou a bolestivou menstruaciou. Menstruaciu mam od 10tich rokov, a este v 16tich som ju mala nepravidelnu - raz som to dostala po 25 dnoch, potom po 30, po 35, niekedy cely mesiac nic. Taktiez som mala menstruaciu dost silnu, krvave nohavice neboli nic vynimocne, a tiez bolestivu. Sice som mohla normalne fungovat, chodit do skoly, ale nebolo to nic prijemne. Co sa tyka deti, tie nechcem mat a nemyslim si, ze by som niekedy zmenila nazor. Deti nemam rada. HA beriem aj kvoli problemu s nadbytkom muzskych hormonov, aj ked nemam pocit, ze by s tym nieco robila :( Beriem Chloe.

    Na druhej strane, viem ze HA mnohym zenam sposobila vazne zdravotne problemy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Více takových gynekologů, kteří před napsáním prášků pacientku opravdu vyšetří! :)

      Vymazat
  60. Jediné co tady stále hledám a nemůžu najít je název tvé antikoncepce.. Jistě že jsou všecky na stejné báze atd, ale zajímalo by mě to.. :)
    Já s tou svojí nemám větší problém, až na tu ztrátu chuti k sexu jak jsi sama psala. Před půl rokem jsem měla antibiotika 2x za sebou a zrovna se to nějak sešlo že jsem měla načít nové plato tak jsem si ho prostě nevzala. A najednou to bylo stejné jak ty říkáš .. nebyla jsem to já koho bolela hlava :D akorát na další menstruaci jsem si počkala asi tak o 3 týdny dýl a pak jsem zas začala brát no :) Nevím. Beru ji od 19 a zlapšila mi hrozně moc pleť - hlavně na zádech třeba ale i v obličeji tak se jí nechci vzdát, nehledě na to že je to pohodlné. Ale jako mít v 21 letech celulitidu? To je asi vážně něco špatně.
    No a pak z další strany, mám kamarádku která vysadila bum a bude máma. Z toho jsem dost nešťastná, protože bych hrozně těžko nesla kdyby se něco nepovedlo, já bych někde koukala na dvě čárky a věděla že si to nejspíš nemůžu nechat. Na druhou stranu až budu jednou někde koukat na výsledky a snažit se o mimčo třeba dva roky to taky asi nebude žádnej med .. Obojí má plus a mínus, zatím mi to nedělá nic tak špatného abych ji vysadila.. ale taky jsem o tom už uvažovala no.. vykolejila mě ta kamarádka.. No uvidíme, ale je dobrý vědět že tohle antikoncepce umí, taky by mě nenapadlo že je to z toho..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to napsané úplně dole, brala jsem Novynette, cena okolo 500 Kč. Já se také bojím otěhotnění, to jako bez debat. Však už jsem taky dělala těhotenské testy a každý měsíc čekám, jestli to dostanu nebo nedostanu.. :-/

      Vymazat
    2. Ahá jsem slepá :D omlouvám se :)
      Já byla akorát dneska na gyndě - zrovna mi to tak navázalo na tvůj článek :D no a ptala jsem se na jaterní testy a řekla mi že se to nedělá, že pokud někdo chce tak asi může ale vyloženě se to nedělá, prý se to dělalo dřív ale teď už ne tak .. no a ještě jedna pecka, vyměnila mi antikoncepci, naštěstí to není ta "tvoje" ale stejně. Měla jsem Minervu - málo hormonů, a spíš na zlepšení pleti. Tak už mi řekla jak se mi pleť zhorší atd, atd .. což mě štve celkem .
      Možná taky budu uvažovat o vysazení, teď jí mám na půl roku a bůh ví co bude za půl roku .. nepít přítele (což zní hůř než to myslím :D) tak vysadím hned :)

      Vymazat
    3. Sestře to takhle gynekolog řekl taky, že testy se normálně nedělají, ale jenom když je problém.. a že pokud je chce, tak vysolí peníze. Tak to pak není divu, že půlka holek leží v nemocnici s trombózou a podobnými nemocemi, když se nikdo neuráčí preventivně testovat.. :-/ Dřív HA nebyla a testy se dělaly a dneska ji bere každá druhá slečna a testy, které by mohly být potřeba, nikde nejsou.. Hrůza děs, fakt! :-/ Držím palce, ať to s novou antinou dobře dopadne! ;)

      Vymazat
    4. Ony se ty testy nedělají, protože dříve hormonální ant. byla šílený "driják", to se s dnešními HA vůbec nedá srovnat.
      A další věc, podle mě je mnohem šetrnější na játra HA než do sebe každý měsíc ládovat x prášků ibalginu nebo kapek na bolest proti menstruaci.
      A pokud jsem zodpovědná a starám se o své zdraví, tak pokud jsem ochotná dát za 3 měsíce HA 500-1200 Kč, tak snad si můžu našetřit (nebo) požádat rodiče o peníze na jaterní testy.

      Vymazat
    5. Tak tady musím poopravit, jaterní testy se dříve dělaly všem ženám, i těm, které HA nebraly.. Mamka HA v životě neměla a na jaterní testy chodila rok co rok ;) A raději sezobnu každý měsíc dva ibalginy než 21 prášků, které mi okatě škodí. I když neříkám, že by to bylo také extra zdravé :-/

      Vymazat
  61. Já myslím, že osvěta v oblasti HA je fajn, ale tohle celé včetně diskuse mi připadne jako hon na čarodějnice - s prominutím. Osobně beru HA 10 let - jediný negativní bod shledávám v mírné ztrátě libida. Ale samozřejmě je to hodně individuální záležitost - stejně jako kosmetika, tak i tyto farmaceutické preparáty na každého působí jinak. nechci se nikoho dotknout, ani na nikoho útočit, jen tady mám pár bodů k zamyšlení:
    - nevíte, že vám má gynekolog dělat jaterní testy? A proč vás nikdy nenapadlo si to třeba najít na googlu, když filmy stahujete pořád? Když vám je udělal na začátku, proč se ho samy nezeptáte, kdy vám je bude dělat dělat zase?

    - vůbec nerozumím argumentu, že si někdo nepřečetl příbalový leták. Ono se to člověku asi pokaždé hodí jinak - být dostatečně velká na sex bez následků to jo, ale být dostatečně zodpovědná za své zdraví, to ne. Já na to mám možná úchylku, ale já čtu příbalový leták ke všemu! I k Ibalginu po 156 :-)¨

    - zvýšení zdravotních komplikací u mladých dívek neházejme prosím na HA: Neexistují takové studie. Až budou, tak prosím. Zkusme popřemýšlet nad tím, jestli to není náhodou tím, že máme značné procento obézních teenagerů. Druhým extrémem jsou hubené dospívající na hranici normální váhy.

    Není to všechno, co jsem chtěla říct, zase tolik zkušeností asi nemám, i když z mého okolí je pár dívek a žen, které vysazení HA zvládaly velmi těžko. Jen vás chci poprosit - nebuďme ovce a zkusme přemýšlet. Je jednoduché hodit migrénu na HA a nezamyslet se na tím, že žiju v permanentním stresu, vypiju jsem jen 3 dl a naposledy jsem snídala. Ne všechno je černobílé.
    Ale farmaceutický byznys to, ne že ne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. souhlasím s tebou...příbalový leták je základ:D když už nic jiného:) a né dělat po x letech překvapenou:D

      Vymazat
    2. Však já ve svém článku píši, že to není černobílé.. ale věř, že kdyby se tě problémy týkaly (jako většiny tady v diskusi), tak bys to asi cítila trochu jinak. Tohle má být jenom upozorňující článek na to, že se to může týkat kohokoliv a hlavně aby si ze mě slečny nebraly příklad a opravdu se samy sobě věnovaly, příbalový leták si přečetly, apod. O to mi v tom článku jde :) O tom, že jsem byla blbá vím, příbalový leták jsem měla číst pravidelně a teď bych si za to nafackovala, ale chybama se člověk učí.

      Vymazat
    3. Já jsem četla, že píšeš, že není nic černobílé, ale omlouvám se, z článku to tak necítím. A poznámka "že kdyby se tě problémy týkaly, tak bys to cítila asi trochu jinak" mi bohužel připadne scestná. Mám za sebou řadu gynekologických obtíží s cystami, přetočenými vaječníky, aj. Ale to že to tady nevyklopím v prvním komentáři neznamená, že žádné trable nemám. Spíš chci tím vším říct, ano - může to být způsobené HA, ale na druhou stranu - není to pro mnohé z vás ideální viník? Životního stylu, lenosti se zeptat, atd? Já nechci, aby nikdo velebil HA do nebe, to ne... Jen chci, aby se čtenářky opravdu zamyslely... A pokusily se převzít zodpovědnost. Za sebe, své tělo, své zdraví!

      Vymazat
    4. Omlouvám se, to jsem napsala špatně, beru zpět, neříkám že nemůžeš mít problémy. Ovšem já je prostě mám z HA, napsala jsem své zkušenosti, které jsou prostě negativní, takže se k antině již stavím spíše negativně, ano. Šlo mi o to poslat dál své zkušenosti. Je to článek k zamyšlení a myslím, že rozumné slečny si to přeberou. Chtěla jsem to samé co ty - aby si uvědomily, že zdraví mají jenom jedno a hlídaly se, nedělaly stejné chyby jako já. Za to se prostě omlouvat nebudu, stojím si za tím.

      Vymazat
    5. Evelins, to snad nemyslíš vážně? Je POVINNOSTÍ LÉKAŘE udělat jaterní test (nebo ho aspoň navrhnout), rozhodně není POVINNOSTÍ PACIENTKY si vyhledávat informace někde na netu.

      Vymazat
    6. Leni, samozřejmě je povinností lékaře ti ty jaterní testy udělat, o tom žádná! Tohle je jednoznačně zanedbání jeho povinností vůči pacientovi. Jen mě na druhou stranu zaráží, že si s kámoškama holky říkají mnohdy všechno a málokoho napadne si něco dohledat... Možná jsem to špatně napsala.

      Vymazat
    7. Tak proč potom chodíš k doktorovi? Najdi si příznaky na netu a diagnózu si urči sama ne? Ježiš, jak něco takovýho můžeš napsat? Mě je třeba nikdo nikdy nedělal (na gynekologii) a jak mám asi vědět, že jsou třeba, když mi to doktor neřekne? To to mám vyčuchat ze vzduchu nebo co?
      Ano, možná máš pravdu, že je to hon na čarodějnice, ale většina mých kamarádek má byť drobné, ale má křečové žíly a o kamarádce, která byla několik dnů hospitalizována na JIP (žaludeční problémy, zvracení krve apod.) ani mluvit nebudu, do dneška ji nikdo neřekl důvod, proč asi, aby nemohla nikoho žalovat...
      Autorce článku šlo především o to, aby se víc slečen dozvědělo co všechno má u svého doktora požadovat a zjistilo více o případných rizicích...

      Vymazat
    8. Evelins: Omlouvám se, to jsem napsala špatně, beru zpět, neříkám že nemůžeš mít problémy. Ostatně máme je každý, já kromě těch s HA mám také jiné zdravotní. Ovšem já jich prostě mám hodně z HA, napsala jsem své zkušenosti, které jsou prostě negativní, takže se k antině již stavím spíše negativně. Šlo mi o to poslat dál své zkušenosti. Je to článek k zamyšlení a myslím, že rozumné slečny si to přeberou. Chtěla jsem to samé co ty - aby si uvědomily, že zdraví mají jenom jedno a hlídaly se, nedělaly stejné chyby jako já. Za to se prostě omlouvat nebudu, stojím si za tím.

      Vymazat
    9. Že neexistují studie ? Dost intenzivně se na nich pracuje a průběžné výsledky jsou dost nelichotivé, já sama jsem svědkem této činnosti.

      Vymazat
    10. Anonymní: Vůbec to tak nebylo myšleno a myslím, že reakce je malinko přehnaná, ale ok, beru to.
      Skodulka: Jasně, já na tebe nechci útočit, v žádném případě! Myslím, že tyhle články vážně hodně chybí - většina slečen opravdu vidí jen pohodlnější sex a ne ne už tu stinnou stránku! To určitě chválím! /nemusí číst jen o micelárkách a krémech :-)/
      sl.Jahodová: Ano, studie neexistují. Samozřejmě vím, že se na nich pracuje, to je jen a jen dobře, protože antikoncepce jako taková se vyvíjí - před pár lety existovaly jen vysokohormonální, teď už máme i nízkohormonální - ale nikde žádné srovnání... Zatím jsou pouze průběžné výsledky, jak říkáš, ale závěry (byť ty průběžné) publikovány nejsou - alespoň ne široké veřejnosti. A to je špatně podle mě.

      Rozhodně jsem nechtěla nikoho urazit svými komentáři. Ani nechci, aby to vyznělo, že kopu výhradně za HA. To rozhodně ne. Uvědomuji si všechny rizika, zdravotní komplikace a jako budoucí matka opravdu nevím, co budu dělat, až za mnou jedna dcera přijde, že chce prášky...

      Vymazat
  62. S tímto článkem jsi mi udělala radost, protože se na toto téma moc ráda bavím s kamarádkami. Ráda si vyměňuji jejich zkušenosti, pocity..Já mám antikoncepci cca od 16(teď je mi 22), jaterní testy mi doktorka nedělala, ale chodím 2x ročně na preventivnní prohlídku. Antikoncepci jsem si nechala napsat, že jsem začala žít sexuální životem. Příbalový leták jsem nastudovala důkladně několikrát. Tak jsem byla seznámena jaké mohou být vedlejší účinky. Antikoncepce jsem vystřídala celkem 4, když počítám i tu poslední, se kterou jsem konečně spokojená! Většinou jsem měla problém, že jsem špinila mezi periodou. Poslední antikoncepce byla Adele (cca 500,-/3 měsíce) a ty ostatní byly cenově podobně.

    Teď jsem ukončila období, kdy jsem antikoncepci nebrala vůbec, protože jsem pociťovala jako mnohé z vás ztrátu libida, malinko horší náladu, váha s, ani bez se mi nějak zásadně neměnila. Potřebovala jsem se ujistit jak to bude vypadat na "čisto". Opravdu se náladu a libido spravilo, tak jsme po tuto dobu využívali pánské ochrany. Po těch 2x měsících jsem se rozhodla pro návštěvu doktorky, kde jsem sdělila své zásadní problémy. Předem jsem na internetu koukala jaké jsou možnosti kromě tablet. Tak jsem se hned zeptala, jaký má názor na nuvaring, který mě dost zaujal, protože jsem měla problém stále myslet na tabletu, abych si ji vzala ve stejný čas! Na internetu jsem našla celkem dost materiálů, diskuzí, kde někdo chválí druhý zase ne..ale to je normální, protože každá jsme jiná - každé sedne něco jiného. Doktorka mi to schválila a řekla, že ostatní pacientky jsou spokojené, tak jsem si to na zkoušku nechala předepsat. Po měsíci jsem naprosto unešená, libido i nálada stejná jako v období pauzy. Na kroužek mi stačí myslet 2x do měsíce, zavedení a vytažení, což je pro mě super a zavedením do pochvy, kde mimochodem není cítit, by měl být šetrný k játrům:) Cena tedy už je vyšší 1069/3měsíce, ale to jsem ochotná dát pro své zdraví!

    Kdyby mi i tato antikoncepce nevyhovovala či jsem měla horší příznaky, tak bych hodně uvažovala, zda to stojí za to! S antikoncepcí je člověk volnější..ale není to zdravé, to vím! Ale když to vemu kolem a kolem, tak do sebe cpeme nějaké chemikálie mnohdy i jinde více, třeba kouření (toho se štítím) a alkohol, který si dám opravdu jen tehdy když mám chuť nebo jiné různé kosmetické vymoženosti. Asi je to na každém, aby si přehodnotil své pro a proti:)

    Zde další informace jak kroužek funguje pro ty, které to neznají!

    Info: http://www.vitalia.cz/specialy/antikoncepce/hormonalni-antikoncepce-vaginalni-krouzek/
    http://www.planovanirodiny.cz/view.php?cisloclanku=2007102701

    OdpovědětVymazat
  63. tak ako píše evelins a aj ja to stále tvrdím, ľudia by mali čítať príbalové letáky. ja si to stále prečítam, aj keď som ešte ani netušila, že raz budem študovať farmáciu. zaujímalo ma, či to zapíjať, či to hltať pred/počas/po jedle, ako dlho to užívať, aké sú nežiaduce účinky. lekári a lekárnici nemajú občas dôvod hovoriť ľuďom o možných vedľajších účinkoch, pretože už za prvý týždeň praxe som si všimla, že ľudia o to nemajú záujem. ale keď je už problém, tak je oheň na streche a pán doktor/lekárnik nepovedal. pýtal sa niekto? občas sa nájde pacient, ktorý sa zaujíma o liek bližšie, o jeho podávanie, ale 99,99% ľudí "nemá čas" riešiť takéto prkotiny.
    inak, ja som HA vysadila už po roku a pol, pre blbý pocit, pre celulitídu, ktorú som dovtedy nemala (a sviňa po 2 rokoch stále nezmizla), pre zadržiavanie vody, pre pokožku napnutú na prasknutie, pre bolesti nôh, pre pocit, že ešte pol roka a narastú mi obrie kŕčové žily. môj gynekológ mi ale chvalabohu robil testy ako na začiatku, tak aj počas užívania tabletiek, ale pravda je taká, že keby som sama neprišla po roku na prehliadku (na ktorú mám nárok a preto ju využívam!!!!! a to by si mali ženy uvedomiť, obzvlášť tie, ktoré berú HA), tak mi asi nepošle pozvánku. takže nie za všetko môže lekár. myslím, že by mali zákonom nariadiť povinné chodenie na prehliadky ku gynekológovi, podobne ako je to teraz so zubárskymi prehliadkami

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi vystihla! Prohlídky bych také nařídila povinné, já se snažím chodit pravidelně, protože je to minimum, co by člověk pro své zdraví udělat měl. Jinak je to opravdu o té informovanosti, což doufám, že se tímto článkem povedlo alespoň u někoho změnit a slečny si teď na to dají pozor :)

      Vymazat
  64. Já antikoncepci beru 2 roky a také už se chystám vysadit. Taky na sobě pozoruji vedlejší účinky a necítím se vůbec svá.
    Chodila jsem vždy ke svému doktorovi, jednou tam však nebyl, tak jsem se šla poradit s paní doktorkou, která mi arogantně řekla, že jaterní testy u nich stojí bez pár korun 1000,-..

    Takže se chci zeptat, jestli někdo nemáte zkušenost a nechávali jste si jaterní testy dělat u obvodní doktorky, tam by to přece mělo být zdarma..?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti říci můžu, ségra se na jaterky po mých zkušenostech ptala svého doktora (primář na gynekologii v nemocnici) a ten ji také řekl, že je to za poplatek. Ale dle mého má člověk nárok na to, nechat si je udělat zdarma. Zkus obvoďáka a jinak bych asi naléhala na toho gynekologa.

      Vymazat
  65. Mne sice dr dela jaterky kazdy pulrok, ale taky uz ha neberu. Jednoho dne jsem se rozhodla, ze musim mit nutne vysokohormonalni vreyu (obdoba diane), protoze mam problemy s ochlupenim.. Po roce bylo vse ok, jen se nic nezměnilo, tak sem se rozhodla pro zmenu, jelikoz se vrrya nesmi brat dlouhodobe a take me trapily silene nalady.. I přes to, ze jsem přešla pouze na nizkohormonalni HA, se mi po celem obliceji zaclo delat priserne, hluboke akne. Dr mi změnil HA kvůli tomu ještě 2x, ale pleť se stale nelepsila a nálady take nic moc.. Rozhodla jsem se tedy vysadit uplne, ze tohle uz do tela nechci. Cekala jsem, ze se pleť pár měsíců po vysazení umoudri. Uz je to dva roky a můj obličej a záda jsou plné bolaku - a to jsem prosim do 22 let nevěděla, co to akne je, i v pubertě se mi vyhlo obloukem..:( Byla jsem opravdu hloupa, poněvadž mam odstrašující případ hned doma - moje máma má obličej plný pigmentovych skvrn - jak jinak nez po antikoncepci.. Je to svinstvo. I.

    OdpovědětVymazat
  66. Taky jsem brala novynette, asi tri roky, pak mi to prestalo vyhovovat, přesně jak píšeš, úplná ztráta chuti na sex, bolesti pri menstruaci jsem stejne mela... Po vysazení se mi strasne zhorsila plet, ale do půl roku jsem se dala dohromady a najednou jsem zhubla asi pet kilo... Takze kecy, ze se po ant. netloustne, nejsou pravda. Jaterní testy mi taky nikdo nedělal. Už bych to brát prostě nezačala, je to svinstvo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jedna věc - pri braní ant. jsem měla pořád problém s tzv. těžkýma nohama, večer jsem si musela dávat nohy nahoru (že by počínajcí křečáky??) Jen dodám, že jsem nedávno byla na komplet prohlídce a testech, všechno bylo ok, naštěstí.

      Vymazat
    2. Ono se po ní doopravdy netloustne a těžko to můžeš demonstrovat jedním příkladem.. pravděpodobnější je, že šlo o váhu v podobě "zadržované vody", hubnoucí slečny o tom vědí své...

      Vymazat
    3. Těžké nohy, křečáky apod. jsou pěkným nájezdem na trombózu.. :-/ Jinak většinou je to spíše než tloustnutí opravdu zadržovaná voda, ze mě už to taky pomalu opadá, jako první se to odrazilo na prsou :D

      Vymazat
  67. Musím říct, že se začínám také obávat, antikoncepci beru od 15 let, nikdy jsem neměla žádné problémy.. jenže jsem antikoncepci nedávno změnila a od té doby mám šílené bolesti břicha. Hlavně v noci, kdy mě to i vzbudí. Když to začalo, měla jsem před maturitou - tak jsem si myslela, že mi pracují nervy. Pak jsem to sváděla na přijímačky na VŠ - jenže mám několik týdnů po přijímačkách a břicho mě bolívá pořád. Až půjdu teď na kontrolu, musím to doktorce zas říct, protože to není normální :(

    OdpovědětVymazat
  68. Jsem laik a možná je to blbost, ale řekla bych, že taky dost záleží na tom, kdy ji člověk začne brát... V těch patnácti se tělo sotva začalo vyvíjet a myslím, že nasadit mu takovou dávku hormonů musí být ohromný šok.
    Já antikoncepci beru od 18 (tzn. cca 3 roky) a zatím žádné negativní účinky nepozoruji - právě naopak, teď mám kratší, slabší a především pravidelnou menstruaci a především mi to přináší duševní klid. Když jsme s přítelem ještě používali kondomy, tak přestože se nám žádná nehoda nikdy nestala, stejně jsem každý měsíc byla naprosto vyděšená a když se mi menstruace zpozdila jen o pár dní (a navíc jsem v podstatě nevěděla, kdy ji čekat), prožívala jsem hrozná muka. Úbytek libida taky nějak nepociťuji, naopak sex mi připadá lepší, než předtím, protože se nemusím strachovat, aby se někde něco neprotrhlo a neuniklo. :)
    Ale samozřejmě vím, že to pro tělo je velký zápřah a rozhodně to nebude prospěšné. Proto bych ji ráda vysadila v době, kdy budu mít dostudováno a budu vědět, že pokud se stane nějaká "nehoda", už to pro mě nebude nějaká hrůza a budu schopná dítě uživit. Teď jako pro studentku by pro mě otěhotnění byla celkem pohroma, mám problém uživit sama sebe, takže zatím zůstávám u HA a doufám, že se mi negativní následky vyhnou :)
    Tobě držím palce, moc zajímavý a poučný článek!

    P.S. K tvým otázkám: Taky mě o negatviních účincích nikdo nepoučil, před předepsáním jsem nebyla ani na odběru krve a jaterní testy mi nikdy nikdo nenabídl. To je dost špatně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si právě myslím, že dostávat prášky v brzkém věku, ve vývinu, je blbost.. Ale bohužel znám případy, kdy doktor opravdu napsal prášky slečnám ve 14 (což je blbost, když sexuální způsobilost je (nebo byla?) od 15!). Navíc zrovna ten věk 15, 16 je ten nejohroženější.. mladá slečna nechce mít dítě a tak vidí v HA jediné možné východisko.. a proto to tak je.. Kdybych věděla, jak to v budoucnu u mě bude, tak bych také určitě nejmíň do 18 počkala a třeba by vše bylo jinak :)

      Vymazat
    2. No, koukám, že jsem se rozepsala, ale ještě dodatek:
      Celulitidu mám taky, ale ruku na srdce, řekla bych, že HA za to úplně nemůže... Možná na tom malý podíl má, ale jinak je to spíš výsledek mého příšerného životního stylu.
      Na téma HA byl kdysi článek i na Lady's make-up bag, má stejný zkušenosti jako ty http://kosmetickerecenze.blogspot.cz/2012/10/o-temne-strance-hormonalni-antikoncepce.html

      Vymazat
    3. Tak celulitida se nemůže svádět jenom na HA, já ji taky asi podpořuju i svým stylem, ale objevila se až teď ke konci, kdy jsem měla spoustu dalších příznaků z HA, takže se obávám že tomu prášky také trochu pomohly.. Jinak článek u Lady jsem četla už před nějakým časem a právě mi hezky otevřel oči (poté jsem to začala razantně řešit).

      Vymazat
  69. Brala jsem ji od asi 16ti do 20ti... Pak mi je zakázala neuroložka, že jsem měla některé problémy, které mohly být způsobeny právě braním HA... Po vysazení problémy skoro (ťuk ťuk) pominuly, ale stejně to ještě nemám dořešené... Přemýšela jsem, že bych ji zase začala brát, ale jak jsem tak četla a zamyslela se, velmi důkladně to zvážím... Jak říkáš "zdraví máme jenom jedno" ... Tolik má zkušenost s HA.

    OdpovědětVymazat
  70. Tento článok by si mala prečítať fakt každá mladá baba... Napísala si ho fakt dobre... Ja mám takisto skúsenosť s HA a tiež nie je pozitívna. Bola som asi rovnako stará ako ty keď som začala rozmýšľať nad antikoncepciou a to s rovnakých dôvodov ako ty (a takisto s priateľom s ktorým som doteraz :)) prišla som ku doktorke zobrala mi krv, na ďalší krát predpísala tabletky. Všetko išlo ako po masle a ja som bola spokojná, bola som v tom že tabletky berie každý. Brali ich moje sestry a nič sa im predsa nestalo... No mne sa stalo a teraz musím skonštatovať že NAŠŤASTIE sa mi to stalo... Brala som HA 2 mesiace! a počas týchto prvých mesiacov som mala s ňou také problémy že to nikomu neprajem. Áno zlepšila sa mi pleť ani som nepribrala, z tohto hľadiska to bolo super a samozrejme aj to že sme sa s priateľom nemuseli "zdržiavať" nejakou inom antikoncepciou bolo super... Ale to ako som sa v noci zobudila a necítila som si celú nohu! to bolo čosi hrozné vtedy sa mi pred očami mihali otrasné veci (už som samozrejme rozmýšľala ako mi ju odrežú). Počas tých dvoch mesiacov sa mi to stálo hádam aj 10 krát (buď noha alebo ruka) absolútne žiadna citlivosť. musela som si ju rozmasírovať, štípať, hýbať ňou... A to nie je všetko ani neviem koľko krát som v noci nespala čo mi bolo tak zle... vysoký krvný tlak, pocity na vracanie, návaly tepla/zimy... po dvoch mesiacoch som išla ku doktorke s tým že mám takéto problémy nech mi predpíše niečo iné (no mladá hlúpa) a ona to odmietla za čo jej ďakujem, povedala mi že keď mám takéto problémy tak to bude takisto pri každej... a odporučila mi buď PHARMATEX alebo teda mužskú ochranu. Odchádzala som odtiaľ so smútkom v očiach a volala som priateľovi že dobré časy skončili :D Našťastie neskončili, len jednoducho si to musíme vyriešiť inak. Keď sa na to pozerám s odstupom času som hrozne rada že sa mi to stalo a že som tú chémiu brala iba dva mesiace, pretože teraz sa na to pozerám úplne inak a keby mi teraz doktorka povedala že už s HA problémy nebudem mať a môžem ju s kľudom brať tak odmietnem, naozaj to nestojí za to a ja sa nebudem takmer celý život dopovať nejakými tabletkami. Inak čo sa týka vysadenia tak som problémy nemala ale bolo to po 2 mesiacoch tak to bude tým :)
    Ešte som chcela napísať aj čo sa týka "tabletky PO" tak tú som mala raz a čo sa somnou dialo to bolo hrozné... ale to zrejme každý vie že to nie je cukrík.
    A čo sa týka tých pečeňových testov práve včera som v TV počula o tom ako lekári chcú presadiť na Slovensku pravidelné pečeňové testy pri preventívnych prehliadkach, pretože veľa ľudí má problémy s pečeňou a nevie o tom...
    Tak som napísala asi svoj najdlhší komentár, dúfam že sa k tomuto článku a komentárom dostane čo najviac ľudí!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prášky PO jsou stejné driáky, ne-li o dost větší než HA, když si člověk vezme, že mají zabránit početí zpětně, tak to musí být pořádné svinstvo. Naštěstí se mi po nich nic nestalo a měla jsem je jenom jednou, ještě v době, kdy mi ani HA nic nedělala..

      Vymazat
    2. Ja som ju mala už po tom ako som vysadila HA a lekárnička ma samozrejme ubezpečila že však ja to jednorázové a nič mi z toho nebude... 3 dni mi bolo zle a mala som otrasné bolesti hlavy... Vtedy som si povedala, že už nikdy viac...

      Vymazat
  71. já jsem antikoncepci přestala používat před měsícem, a to kvůli migréně ... mám ji už strašně dlouho, ale nedávno jsem začala mít nehorázné stavy, migréna týden v kuse apod., nevěděla jsem, co mám dělat, prášky nezabíraly, myslela jsem, že umřu ... nejdřív jsem šla k doktorce, která mi nasadila silnější prášky a zeptala se mě, jestli beru HA ... v té chvíli jsem se o to začala zajímat, našla jsem si na netu různé diskuze, recenze a články a rozhodla jsem se, že to zkusím vysadit ... zatím nevidím žádné zhoršení pleti, vlasů, změnu váhy, ale na to je asi ještě brzo ... co se ale změnilo hned je chuť na sex, opravdu je větší ;) migrénu jsem od té doby neměla, ale to je ještě krátká doba soudit ... každopádně jsem chtěla říct, že každý se musí rozhodnout sám, zvážit pro i proti, zjistit si informace, promluvit si o tom s partnerem a doktorem, co je pro něj nejlepší ... je mi jasné, že kdybych měla bez prášků nehorázné křeče při menstruaci, jak tady některé holky popisují, tak bych si to vysazení rozmýšlela taky jinak ;) navíc jsem si řekla, že kdyby mi to nevyhovovalo, tak můžu zase začít brát kdykoliv, stačí zajít na gyndu ... jen teda ta pánská ochrana není nic moc (neosobní) po tolika "bezstarostných" letech na prášcích :/

    OdpovědětVymazat
  72. Tohle téma mi přijde teď poslední dobou hodně aktuální. Spousta holek v mém okolí, kterým je 22-25 včetně mě, teď vysazují antikoncepci kvůli vedlejším účinkům, které jsou výše zmíněny. Já vysazovala po 7 letech, ve kterých jsem měla asi půl roční přestávku. Od vysazení mi migréna zmizela jako mávnutím proutku. To, že jsem přibrala a mám akné mi ani nevadí, hlavně, že už nejsem každý měsíc na několik dní "mimo provoz" kvůli migréně a mám skvělou náladu. Ale je neuvěřitelné to, že mi i po trombóze(!) před čtyřmi lety doktorka HA vnutila na "získání" menstruace. Ta se mi teď opět nedostavila, ale budu to řešit už s novou doktorkou. Jinak ty příznaky "před a po" mám dost podobné. Budu držet palce s testy:)

    OdpovědětVymazat
  73. Jedna kamarádka brala HA 14 let (ne od 14 let, jsem prostě z těch starších čtenářek, no :-D) a otěhotněla úplně bez problémů hned druhý cyklus po vysazení. Oproti tomu jiná díky braní HA skončila v ohrožení života s embolií v kritickém stavu a teď v těhotenství si užívá každodenního píchání injekcí na srážlivost. Já osobně jsem brala HA asi jen rok za celý život. Bez HA mám sice celkem bolestivou menstruaci, ale jinak v pohodě.
    Jinak díky za článek a za upřímnost v něm. :-)

    OdpovědětVymazat
  74. Díky za článek, přišel v pravý čas, asi 2 měsíce jsem už rozhodnutá, že HA vysadím (jen co doberu poslední koupené platíčko - hodí se mi to i přes léto, že se nemusím bát nepravidelné menstruace), ale v druhé půlce srpna mi prášky končí a pápá, už je nechci, beru je 9 let v kuse, od 16ti a nyní mi bude 25let, brala jsem asi 4 roky Mercilon, pak jsem kvůli penězům přešla na levnější Regulon a teď přes 3 roky užívám Yaz, nepozorovala jsem na sobě žádné vedlejší příznaky (pupínky na čele mám spíš dle periody, bolesti při menstruaci mám slabé jen první den) ale poslední dobou mi úplně strašně padají vlasy, opravdu hodně, po antikoncepci jsem přibrala, taky celkem dost...
    Teď jsem jen zvědavá, co s mým tělem udělá její vysazení...snad vlasy nezačnou padat ještě více, nepřiberu (očekávám a doufám spíše v hubnutí (bohužel asi i prsou) :) a snad nebudu mít velké bolesti...
    asi se o mou zkušenost také podělím na blogu...

    přeji Ti, ať si brzy naprosto v pořádku

    OdpovědětVymazat
  75. taky jsem vysadila po půl životě zobání. nezdá se mi, že bych zažívala nějaké výrazné výkyvy ať při nasazení nebo vysazení. asi se nějak vymykám tomu co má atk. způsobovat nebo nezpůsobovat. po vysazení mi zmizela docela dost celulitida a zmizely mi bolesti břicha, kdybych věděla, že ty příšerný bolesti zmizí, tak bych atk vysadila už o 10let dřív :)

    OdpovědětVymazat
  76. Antikoncepce je svinstvo. Já je brát nemůžu a ani bych nechtěla když vidím co dělají. Mám problémy se žílama, byla jsem s nima třikrát na operaci, beru prášky na krev takže antikoncepce je pro mě zakázaná. Ale viděla jsem co všechno dokáže, ležela se mnou v nemocnici holčina s embolií, jen a jen kvůli těmto pilulkám. Je to zlo:(

    OdpovědětVymazat
  77. Pro mě je to hrozné s prominutím svinstvo, jsem ráda, že jsem to nikdy nezačala brát a nikdy ani nezačnu. Moji nejlepší kamarádku to totálně položilo ta chuděra dopadla teda mnohem hůř než ty. Fakt je potřeba ty příbalové informace ČÍST nikdy jsem se nesetkala s tím, že by mě s něžádoucími účinky na jakékoliv léky seznámil lékař.

    OdpovědětVymazat
  78. Tak to je mi líto, že to takhle s Tebou dopadlo, ale obávám se, že většina z nás kdyby šla po x letech braní antikoncepce na jaterní testy, že by byly zhoršené. Já antikoncepci neberu více než dva roky, přestala jsem proto, že beru už dost prášků a nechtěla jsem do sebe cpát zbytečně další svinstvo. Žel od té doby vidím spíš samé negativy, i po dvou letech menstruace neskutečně bolestivá a silná a vlasy mi vypadávají čím dál více, přišla jsem za posledního čtvrt roku tak o půlku svých vlasů. Nevím, zda je to až takový dosah pětiletého braní antikoncepce nebo co je, ale když jsem jí brala bylo vše docela dobré, zdá se mi, že to tělo si na ty hormony tak zvykne, že potom není schopné se srovnat s tím, že mu je už necpeme, jsou to už víc jak dva roky a pořád čekám, jestli se to zklidní a ono nic. Ale souhlasím s tím, že doktoři vůbec neupozorňují na nic, jaterní testy nedělají, zeptají se zda kouří, ale neřeknou jim, že když kouří a berou antikoncepci, že mají velmi vysoké procento pravděpodobnosti zánětu žil a trombózy a podobně, měli by obzvlášť mladé holky dostatečně vyšetřit a varovat!

    OdpovědětVymazat
  79. Napřed chci poděkovat za článek.
    Mně je 35 let, v 16 letech jsem začala brát HA. A mám s ní bohužel tu nejhorší zkušenost. Ve 20 letech těžká embolie plic s oživováním - následek užívání HA :-(
    Takže už nikdy v životě nesmím brát žádné hormony.
    Ale lze žít i bez ní. S manželem jsem se seznámila v 21 letech a máme 3 krásné, PLÁNOVANÉ děti :-)

    OdpovědětVymazat
  80. Pokus o komentář č.6!!!!
    Holky,pokud vám HA nevyhovuje,řekněte to svýmu lékaři a on se vám pokusí najít takovou,která bude vhodná,společně pak bude zkoušet až najdete tu co vám sedět bude,musíte si uvědomit ,že v HA jsou hormony a ty prášky se neliší pouze názvem a cenou ,ale i obsahem hormonů. Pokud se ale spokojíte s čím co máte a nebudete si všímat svého těla a jeho reakcí ,tak je to k ničemu,vždyt je normální. Teda aspon já si to myslím. Důvodem ke změně antikoncepce je třeba neprav cyklus,zhoršená plet,přibáraní na váze,krvácení po styku atd atd...
    Hlavně nechápejte že poučuju,jen mluvím ze zkušeností mích a mého okolí.
    Klárko reakce na tvuj komentář o jídle...no tak místo buřta nebo grilovanýho steaku si dej kuřecí,rybu nebo uplně nej je zelenina na grilu :)

    OdpovědětVymazat
  81. Já HA beru už nějaký ten rok. Vyrostly mi trochu prsa a i jsem nabrala na váze, ale jinak vcelku nic. Menstruaci mám kdy chci (což ve škole, kde jsou prasata a nejsou pořádný WC je prostě potřeba) a když ji mám, tak sice mám bolesti, ale mnohem méně než když jsem léky nebrala.
    Co se týče libida - tam se podle mě nic asi nezměnilo, což je dobře.

    Zkoušela jsem hodně HA, protože u těch levných mě prostě bolesti při menstruaci fakt ubíjely. Bylo to hrozný. Takže z 300,- za léky, bylo 500,- a pak 1200,- (Yasminelle). Nyní se mi ale už nelíbila ta cena a tak jsem řekla doktorce že potřebuji něco levného. Tak mám Softinelle - je to to samé, jen to vyrábí jiná firma. Už mám asi 3. balení a jsem spokojená.

    Jediné co mám celou dobu jsou bolesti hlavy - ale to je tak 1x týdně, takže to rozhodně není nic hrozného.

    Jaterní testy? Měla jsem mononukleozu, takže moje játra lepší už nebudou ale prý ani horší, takže fajn. Smažené nejím moc, takže to ani nepoznám, že ty moje játra nepracují na 100%.

    A co se týče pleti. Na akné jsem netrpěla, tudíž v této oblasti nemám co pozorovat :)

    OdpovědětVymazat
  82. Já jsem začala brát antikoncepci v 15 letech, měla jsem antikoncepci relativně pravidelně. Poprvé se mi dostavila v 11, jednou jedinkrát mi vynechala po půl roce. Ale okolo 13-14 se mi začala opožďovat, tak 5-8 dní. Ale ty bolesti :( Když jsem ležela, chtělo se mi až brečet, budila jsem se ze spaní tou bolestí, naštěstí mi to většinou vycházelo na víkend. Většina si řekne, že menstruací bude mít zkažený víkend, ale pro mě to byla záchrana (to nejhorší si přetrpět doma a ve škole už ten 2. nebo 3. den jde vydržet).

    Našla jsem si přítele relativně brzy, to nepopírám, ale rodičům nevadí, mají ho rádi a hlavně do mých patnáctin jsme spolu nic neměli. Je to už dva roky, takže si to moc nepamatuju, ale myslím, že jsem si sex možná i úživala, což se o "tom" teď vůbec nedá říct. Tak strašně mě to bolí a krcávím, že jsem uplně ztratila nějakou chuť k sexu (bohužel to byl i důvod našeho nedávného rozchodu). Začínám si čím dál tím víc myslet, že za to může zrovna antikoncepce. Bohužel, když jsem zašla za svým gynekologem a sdělila mu tento problém, okamžitě se zhrozil, ale (!) když mi udělal ultrazvuk, tak řekl, že je vše vpoho. Možná s tím má už i co dočinění psychika, že si vždy řeknu, že to stejně bude zase bolet... Takže jsem na brzké prohlídce neotálela a řekla, že problém přetrvává. Prohlídka byla tak nesmírně bolestivá, že se mi chtělo brečet, testy prý dopadly dobře, že máme pořádně mazat, tam je ten problém. Zdá se mi, že ten můj doktor zná jenom dvě věci a to antikoncepci na vše a hned při první návštěvě a lubrikant. Samozřejmě to mě také napdalo jako první, ale kdyby to pomohlo, asi za ním s takovým problémem nechodím... Teď mi neporadil a já jsem sex uplně vzdala, mám k němu nechuť, je mi z toho ouzko. Představa, že ostatní v mém věku se milují několikrát děnně se svými milovanými a já se s nikým nemilovala více než půl roku a rozešla se se svým přítelem, je mi z toho opravdu do breku. Takže přemýšlím o vysazení, pokud to opravdu není tou antikoncepcí. Bojím se trochu toho, co bude po vysazení. Zda se mi vrátí ty nesmírné bolesti, na které tedy začíná být i antikoncepce krátká! Zezačátku jsem ani nevěděla, že to mám, teď je to snad jako bez ní. Ale mám to pravidelně, v pátek večer, takže v pondělí už mohu uplně normálně fungovat.

    Nejdříve jsem si myslela, že ji vysadím až odmaturuju, abych ve škole měla "klid" od bolestivých menstruací, ale jsem opravdu hodně náladová a bývám podrážděná. Nejdříve si samozřejmě před vysazením chci nastudovat pár věcí, nějaké přírodní bylinky atd. na pomoc proti padání vlasů nebo bolestem při ms, které by se mohly zvýšit.

    Chci ještě dodat, že doktor mě o žádném negativu nebo nějaké škodlivosti antikoncepce neinformoval. Neudělal mi ani jaterní testy, nic. Pouze se zeptal na nemoci v rodině a to bylo celé - > napsal mi antikoncepci Triquilar. Nepřibrala jsem po ní, ale problémy, které jsem vypsala výše jsou asi dostatečným důvodem do sebe to svinstvo neládovat. Nezlepšila mi ani pleť, dříve (cca 14-15let) jsem neměla vůbec žádné akné a teď se mi dělají i takové ty poskožní boláky.

    Přeju ti dobré výsledky jaterních testů a brzké uvedení se do normalu, aby se ti srovnaly hormony. Ahoj, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá M., tvůj komentář mne opravdu dostal a dost vyděsil. V žádném případě Ti nechci radit, ale prosím, vyměň lékaře a začni to řešit! :( Toto opravdu není normální a něco JE špatně, pokud to doktor přehlíží tak to není doktor. Držím ti palečky!

      Vymazat
  83. Ahoj Klárko, musím s tebou bohužel souhlasit. Antikoncepce mi přispěla k vleklým trávicím problémům a teď nejnověji i k cystě na vaječníku :/

    OdpovědětVymazat
  84. Kdysi dávno, někdy kolem 16ti jsem taky uvažovala, že si HA pořídím. Moje mladší sestřenice byla rychlejší a měla ji dřív než já. Ještě že tak. Když jsem viděla, jak s ní zamávala a co s ní udělala, rozhodla jsem se to řešit jinak. Pročetla články, poptala se kamarádek a rozhodla se, že zůstanu věrná kondomu, z mnoha důvodů a mnoha výhoda, co jsem v něm spatřovala. Ano, prášky jsou pohodlnější, ale už tenkrát jsem věděla, že mi za to nestojí. A můj názor se nezměnil, ba naopak, stále se potvrzuje a bohužel ne jen v případě HA, ale celkově farmacie jako takové, což je hodně smutné...

    OdpovědětVymazat
  85. Super článek, je mi 19 a HA neberu a po předčtení o tom ani neuvažuju :)

    OdpovědětVymazat
  86. "Existuje opravdu málo materiálů o škodlivosti antikoncepce."

    No právě, takže třeba ani tak školdivá být nemusí, že jo. Znám pár holek, které mají problémy s játry a HA nebraly. No, nevím, třeba si škodíš tím, že ji nebereš.
    Vše "chemické a nové" nemusí být špatné. Sluneční brýle taky nejsou přirozené a kdysi lidi tvrdili, že nejsou vyzkoušené, že to škodí zraku, protože (plácnu) Stuart XVI téměř oslepl.

    OdpovědětVymazat
  87. Antikoncepciu som začala brať s podobných dôvodov ako ty už v 17tich rokoch. Nemala som nejaké výrazné akné a ani nadváhu (asi o 6 kg menej ako teraz). Jediná vec, ktorá ma trápila pred začatím užívania bola bolestivá menštruácia počas prvých dní, inak som bola zdravá ako repa s pravidelným cyklom. Asi po dvoch rokoch používania som badala podobnú stratu libida ako ty, pomalé ale isté priberanie (ale to som skeptická v tomto prípade, pretože som len zmenšila objem športovania ale upravila príjem stravy, ale predsa ...), veľmi nepríjemná niekoľkodňová bolesť v prsníkoch a zvýšená !!!! miera akné. Ku koncu užívania po tých dvoch rokoch som začala mať zvýšené pečeňové testy a boli mi gynekologičkou predpísané lieky, ktoré sa užívajú pri trvalom poškodení pečene (názov už neviem). S priateľom som sa medzitým ale rozišla, na základe pečeňových testov a môjho odchodu do USA, som tabletky na rok vysadila. Počas roka všetky nežiadúce účinky zmizli, menštruácia bola stále pravidelná. ovuláciu som necítila. Asi po pol roku od vysadenia tabletiek som po odmietnutí brania tabletiek išla na pečeňové testy znova a hodnoty boli v poriadku (neobmedzila som ani alkohol, ani stravu). Po roku od prvého vysadenia som začala brať tabletky znova. Asi po 4ochch rokoch ďalšieho užívania sa s "úspechom" vrátili všetky symptómy, ktoré som pocitovaľa na konci prvého užívania. medzitým som zmenila aj dva krát tabletky, pretože som si myslela, že mi len nevyhovuje typ. pred 3oma rokmi som a tabletky rozhodla vysadiť úplne. A nikdy sa k nim už nevrátiť. Libido sa vrátilo, akné sa zminimalizovalo, bolesti prsníkov takmer zmizli a predmenštruačné bolesti sú také aké som mala pred tým ako som tabletky začala brať prvý krát. Presne viem určiť kedy mám ovuláciu, menštruácia je pravidelná. Svoj postoj som povedala môjmu gynekológovi (ktorého som tiež zmenila) a ten ho plne rešpektuje. Rady ako prežiť bolesti pri menštruácii prirodzeným spôsobom mi dáva práve on.
    V prvom rade sa treba riadiť ženskou intuíciou, a pokiaľ sa necítiš vo svojom tele dobre počas jej užívania, treba tabletky vysadiť. Osobne som spokojnejšia, zdravšia, kľudnejšia a oveľa viac cítim v akej fáze cyklu sa moje telo nachádza. Keďže som proti všetkým tabletkám už všeobecne, zvýšenú bolesť počas menštruácie riešim zabalením nôh do teplej deky, kľudový režim, samota a také akoby vnútorné "meditovanie". manžel toto absolútne akceptuje, takže vie, že sú proste dni, kedy potrebujem mať kľud a som aj oveľa viac uzavretejšia do seba a nie veľmi komunikatívna :)) Ale som rada, že to neberie ako ženskú náladu. Inak zmenu nálad vnímam veľmi jasne, ale už nie je prejavovaná navonok :)

    Riešila som antikoncepciu s ľudmi , ktorí sa pohybujú vo vedeckej sfére a tí antikoncepciu neodmietajú. Dokonca aktívne využívajú. Na strane druhej mám v okolí ženy, ktorým bola zistená trombóza, ktorú vyvolala práve antikoncepcia. Chrániť pred otehnotnením sa dá aj iným spôsobom :)

    pekný článok a je super že sa o tejto téme takto poctivo diskutuje Pekný deň

    OdpovědětVymazat
  88. Perfektní článek! Ten by si měl povinně každý
    přečíst. Chtěla jsem si jit napsat HA kvůli pleti, ale po tomhle článku a komentářích rozhodně ne. Moc ti za něj děkuji. :)

    OdpovědětVymazat
  89. Super článek. I když mi je teprve 14, ráda bych také začala v 16-ti brát HA. Už kvůli bolestivé a nepravidelné menstruace. Ale teď jsem se zhrozila :O Děti chci mít až kolem 28 roku, tudíž bych HA brala 12 let, ale co když to potom nepůjde? Začínám mít tak trošku strach, díky za článek.

    OdpovědětVymazat
  90. Zatím ji neberu a ani nevím jestli ji začnu brát to radši zůstanu u pánské ochrany než mít po HA takové problémy jinak článek perfektní :)

    OdpovědětVymazat
  91. Já beru nízkohormonální antikoncepci už skoro 7 let. Nikdy jsem neměla velký problém s pletí, kvůli tomu jsem ji nezačala užívat. Ale po dobrání krabičky bych chtěla zkusit vysadit. Momentálně není sex. partner, takže se tělo může vyčistit a chci aby se vše urovnalo, co třeba může nastat. Během užívání jsem neměla žádný problémy, žádné nabrání kil, nálady, deprese a ztráta libida.

    Máte některá zkušenosti s tělískem?

    OdpovědětVymazat
  92. Já jsem tedy HA nebrala nikdy, od začátku jsem nějak proti ní zaujatá (bez důvodu) a můj gynekolog mi na to poradil nehormonální tělísko. Podotýkám, že ho mám od 18, mění se po 5ti letech, nerodila jsem ani jednou a NIKDY s ním žádné problémy neměla - abyste si nemyslely, že tu píše své zkušenosti zasloužilá "mamina" s větší dělohou po těhotenství.

    "Nevýhod" má tělísko několik (podle lékaře, to mi říkal on, důvěřuji mu)- žena by měla být méně promiskuitní, hrozí větší riziko infekce při velké promiskuitě (netuším, mám stálého partnera od těch 18). Žena má normálně menstruaci, přesně podle svého cyklu (tj. nemůžu si jí žádným způsobem odložit či posunout). Menstruace bývá silnější a delší (mohu potvrdit, krvácím cca 6 dní a ze začátku opravdu silně). Trvá cca až tři měsíce, než se tělísko po zavedení usadí, u něhoho může působit bolest v podbřišku atd. (to se děje mě, po novém zavedení mě vždycky chvíli bolí břicho a cca dva cykly trvá, než se usadí). U žen, které ještě nerodily bývá zavedení bolestivější, protože nemají "povolený" (nebo jak to napsat) čípek (tak za mě - ano, zavedení není příjemné a bolí, ale nic, co bych nevydržela nebo mi přišlo strašlivé a nesnesitelné).

    Je mi 31, jsem s tělískem fakt spokojená, neplánuji měnit, až budu chtít otěhotnět, dám jej jen odstranit a po porodu se k němu chci vrátit. Protože je nehormonální, stačí prý jen odstranit a otěhotnět se může okamžitě. Ještě jednou zdůrazňuji, že mám NEHORMONÁLNÍ tělísko, protože na trhu je i sposuta hormonálních - já mám zkušenosti jen s tímto. A samozřejmě, jsou to pouze mé individuální zkušenosti, někomu sednout tělísko nemusí.

    Helena

    OdpovědětVymazat
  93. HA jsem taky brala a jsem ráda, že je to už čas minulý. Brala jsem ji asi přes rok, jen proto, že mi řekli, že se mi po ní zlepší obličej, že většině slečen pomůže. Bohužel mi ale prášky nepomohly a akorát jsem ztloustla více než 5 kilo, které se mě stále drží. Jestli jsem měla nějaké podobné příznaky jako ty, to naštěstí ne. Podle mě se velmi málo mluví o HA, doktoři to také moc neřeší, jen prášky předepíšou a víc se nezajímají. Moc žen neví, že se nesmí brát HA a kouřit, ani doktoři na to neupozorní, bohužel, byl to případ mé tety. Brala HA, kouřila a umřela na to.. Takže díky bohu za tvůj článek, mělo by se o tom o hodně víc mluvit, aby ženy pořádně věděly, do čeho jdou :/

    OdpovědětVymazat
  94. Ja som nikdy HA nebrala kvôli chorobe ktorú mám ..mám ju vyslovene zakázanú ... ale tak aj som rozmýšlala že by to možno že bolo dobré riešenie ...ale postupom času ako som starla som usúdila že je to vážne svinstvo ... skoro ako každý zásah do tela do organizmu a fungovania celkovo ... jo má to dve stránky dobrú aj zlú ... neviem k tomu racionálne ani odborne odpovedať ...ale myslím že každá minca má dve strany ...

    OdpovědětVymazat
  95. Ráda bych vám všem moc poděkovala za všechny komentáře a příspěvky k tomuto tématu! Ne kvůli sobě, ale kvůli těm, kterým by tyto vaše příspěvky a zkušenosti mohly nějakým způsobem pomoci! Za tímto účelem byl článek také sepsán, takže jsem opravdu moc ráda, že se uchytil a (snad) někomu pomohl :)

    OdpovědětVymazat
  96. Já jsem prášky vysadila před rokem a půl a cítila jsem se skvěle...ale za tu dobu co je neberu jsem se vrátila do úplně stejného stavu jako když jsem je brala...

    OdpovědětVymazat
  97. Já beru HA už skoro 10 let, beru jednosložkovou antikoncepci-tj. bez estrogenu, kvůli riziku trombózy, které je u mě zvýšené. A problémy nemám žádné, žádné přibrání, změny nálady, ztrát libida... Je určitě důležité vybrat si HA, která bude vyhovovat zrovna vám. Vždyť na trhu jich je nepřeberné množství. Jinak co gynekolog, to jiný názor na HA. Jedni o tom nechtějí ani slyšet, jiní to naopak doporučují. Fakt je ten, že je jistě lepší nezačínat s ní příliš brzy a hlavně by se měli před nasazením dělat jaterní testy (což nedělají zdaleka všichni) a testy na Leidenskou mutaci, kdy se zvýšeně sráží krev v kombinaci s estrogenovou HA (a tento test dělá ještě méně gynekologů). Takže myslím., že HA není zlo (naopak), ale je třeba mít všechny informace a rozumně s ní nakládat. R

    OdpovědětVymazat
  98. Především chválím článek. Normálně se k diskuzím nepřipojuju, ale dnes udělám výjimku a podělím se se svou zkušeností. Já HA vysadila před čtvrt rokem po téměř čtyř letém užívání. Brala jsem ji od 19 let. Nikdy mi nikdo testy nedělal, jen se ptali po rodinné anamnéze apod. Nejdřív jsem dostala prášky značky Sunya, důkladně pročetla letáček, ale informace tam napsané jsem brala s rezervou. Hned první den jsem se strašně osypala. Volala jsem na gyndu, co se to děje a bylo mi řečeno, ať to přestanu brát a přijdu pro něco jiného. Pak jsem brala Triregol a neměla jsem žádný větší problém, jen to, že jsem postupně skoro úplně ztratila libido. Nakonec jsme se s přítelem téměř rozešli. Já HA vysadila a čekala, co se bue dít. Nestalo se skoro nic, jem menstruace se mi (překvapivě) zkrátila jen na asi 3 dny. Samozřejmě si užívám znovu nabyté radosti ze sexu a řeším jiné způsoby ochrany. Po přečteníčlánku si schválně dojdu k doktorce na testy. M.

    OdpovědětVymazat
  99. Článek je opravdu parádní. Musím pochválit mého gynekologa, který mi jaterní testy dělal opravdu svědomitě každý rok! Antikoncepci už skoro rok a půl neberu, neb jsem se chtěla "vyčistit" a pomalu se připravit na mateřství... během prvního půlroku mi chodilo menses čím dál tím později, nakonec pak skoro jednou za 2 měsíce, byly mi předepsány prášky na obnovu menstruačního cyklu, ale na ty jsem se vyprdla, protože jsem nechtěla tělo opět ládovat umělinama a co se nestalo? Nyní mám už půl roku menses každý měsíc (pravidelně jsem ji neměla ani před HA). Co se týče dalších změn - pleť se mi nezhoršila, ale zmenšila se mi prsa... ale co se dá dělat? Holky opravdu trvejte na těch jaterních testech! L.

    OdpovědětVymazat
  100. Hodně podnětná diskuze a v mnoha věcech jsem se tu našla. HA jsem brala 10 let, jednou jsem měnila (asi po 6 letech) z mercillonu na sunyu, žádné šílené vedlejší účinky nebyly (teda jaterní testy mi nikdy nidko v životě nedělal, takže tohle musím dohnat), ale doplížila se ke mně snížená chuť k sexu a dost chmurnější přemýšlení,ale brát HA bylo pro mě takovou samozřejmostí, že by mě vysazení ani nenapadlo nebýt dvou kamarádek. Podotýkám, že navzájem se neznají, ale shodou okolností jsem se s nimi o tomto tématu skoro ve stejnou dobu bavila a ony mi s úplnou samozřejmostí řekly, že HA neberou i přesto, že mají stálého přítele. U obou dvou je důvodem spíš jakási životní filozofie či jak to říct - "být blíž vlastnímu tělu" nebo tak nějak. To bylo od těch 16ti poprvé, co jsem se nad braní HA zamyslela...Výsledkem je, že i když i já mám stálý vztah (4 roky), tak jsem s tím před čtvrt rokem sekla a zatím pozitiva převažují. Najednou nemám problém s orgasmem, že i přítel se diví, cítím se fakt vyrovnanější a menstruace snad ještě slabší a pravidelná. Na druhou stranu musím říct, že se mi fakt zmenšily prsa (sakra!). Mimi teda ještě neplánujem, tak jsem toho dost načetla, jak se chránit nehormonálně a vyhovuje nám PHARMATEX krém, občas kondom. Prostě dá se to...ale jak jsem říkala příteli, nevím, nevím, když za mnou příjde dcera, že chce začít pohlavně žít, co jí řeknu, co jí doporučím... Katka PS: Jo a ještě to jsem chtěla hodit do diskuze, četly nebo slyšely jste někdy o menstruačním kalíšku?? Taky moooc dobrá věcička. Ušetřím za vložky a tampóny a celý den ani nevím, že mám měsíčky. Večer ve sprše vyjmu, vyprázdním, vymyju a znova zavedu a mám bohovský klid. Dobré i pro ty, kdo jsou třeba náchylnější k různým infekcím z veřejných bazénů nebo koupališť, je to takový špuntík a dovnitř se nedostane ani kapka ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O menstruačním kalíšku jsem poprvé slyšela relativně nedávno a myslím, že je to celkem zajímavá věc :) uvažovala jsem o tom, ale když jsem zjistila, jak se aplikuje a že je třeba trocha šikovnosti a obratnosti, trochu mne to přešlo.. :) :D Ale děkuji za tvé zkušenosti a info! :)

      Vymazat
  101. Ahoj,
    já jsem v zimě také přestala s HA. Přesně jak píšeš, s postupujícím věkem jsem to začala brát zodpovědněji a po asi 6ti letech vysadila. Půl roku po vysazení mám samozřejmě problémy s pletí. Jinak jsem naštěstí v pořádku!!! Také jsem byla unavená, neměla jsem chuť na sex,byla jsem trochu mimo...prostě hrozné.Teď je mi mnohem lépe!

    OdpovědětVymazat
  102. Ha beru necelý tři roky. Do nedávna jsem brala Chloe, ze začátku jsem byla na těhotná,furt jsem brečela,ale to asi po měsíci přešlo. Zlepšila se mi plet,žádný bolesti při menstruaci,váha jen 2kg navíc,což je nic. Ted jsem dva měsíce brala Lindynette kvůli tomu, že Chloe zakázali. A po dvou měsícim měnim, jsem náladová, furt štěkám, přítel je ted chudák:D A ne jen nálady, i další problémy, během dvou týdnů už 2x nečekaně shánět tampony, o půlnoci nic moc. :D Ted mám předepsanou Mistru,teprve s ní začnu,tak jsem zvědavá. Na netu jsem četla na ni spíše negativní ohlasy,tak už se docela bojim.
    Jinak s HA jsem spokojená, je jasný, že to nese rizika, je to škodlivý, ale co neni. Rozhodně nehodlám vysazovat.

    OdpovědětVymazat
  103. Vlivy HA na zdraví můžou být, jak se zdá, opravdu dost závažné.
    Ale ona má hormonální antikoncepce ještě jinou stránku, a to je její raně potratový účinek při selhání primární funkce bránění ovulaci - lze se dočíst v pdf knize „Antikoncepce – Co potřebujete vědět, ale nikdo o tom nemluví“ (hlavně str.6 a násl.), kterou lze stáhnout zdarma na http://www.prolife.cz/download/sklad/b004-antikoncepce.pdf
    Alternativou zcela bez chemie a tudíž bez zdravotních rizik je metoda přirozeného plánování rodičovství (PPR) - dokonce se už mnoho let prodávají malé počítače (např.Lady Comp) pro přesný výpočet plodných a neplodných dnů, jejichž spolehlivost je srovnatelná s HA - viz např.:
    http://www.naturcomp.cz/

    OdpovědětVymazat
  104. Taky mi přijde,že to libido není 2x silnější a přijde mi,že občas není vůbec žádné až jsem s tím docela naštvaná..tak kdo by nebyl...ale je pravda že mě taky nic neřekl ale vsadím se že když se ho na to zeptám tak mi řekne že si mám přečíst příbalový leták...no prosím pěkně to já si čtu,ale tam je tolik onformací, že člověk půlce věcěm stejnak nerozumí a neví o čem je řeč...hlavně že samé poplatky pro doktory a nikde nic..nic se něděje..nevidím žádné výsledky..pouze to že mám v peněžence o nějaké peníze míň :(((

    OdpovědětVymazat
  105. Jaj! Tak to je síla!
    Já, s mým zdravotním stavem, můžu být v klidu, snad žádný doktor by neriskoval mi je předepsat. I kdyby se někdo takový našel, nechtěla bych je brát - viděla jsem mladou paní, která byla po mrtvici právě díky těmto pilulím... :((

    OdpovědětVymazat
  106. No, já Jsem nakonec ve svých 24 letech do antiko šla, i když sem se ji bránila (naštěstí jen 2 měsíce, pak si nechávám zavést nitroděložní tělísko i když jsem ještě nerodila ). Problém je, že mám menses 10 dnů v kuse, první dny pěkně silnou a k tomu PMS prakticky 14 dnu před menstruaci. Začnu být náladová , hlavně nervózni a hrozne depresivní, unavena, no všechno co k tomu patří. Všichni mi sice tvrdili, že se to věkem zlepši, opak je pravdou je to horši a horši a kolikrát si připadám jak magor, když během dne vystřídám 50 nálad . Musím zaklepat že moje doktorka je v pohodě, na testy na srážlivosti mě sice sama neposlala, ale ani neprotestovala, když sem za ni přišla ze první testy a potom až nějaké prášky nebo něco dalšího .Hned vypsala žádanku na hematologii, ale je pravda že pokud nejste z rodiny kde je nějaký zdravotník a nemáte aspoň takové ty základy, nemusíte ani vědět, že nějaké poruchy srážlivosti jsou. Jinak čist příbalové letáky doporučuju vždy! Je pravda, že pak ale budete váhat i s tím pitomím brufenem :-D

    OdpovědětVymazat
  107. Nikdy bych do sebe neřekla, že si přečtu takto dlouhý článek.. Ale díky bohu za něj. Je mi sice teprve 12 let, ale doufám, že mi to za pár let v rozhodování pomůže. Teď mám pocit že HA je to největší svinstvo a nikdy s ním nechci přijít do styku. A taky v to doufám.

    OdpovědětVymazat
  108. Novynette byla moje první antikoncepce a asi to bylo nejhorší rozhodnutí mého života. Brala jsem ji čtvrtý měsíc a začala pozorovat změny - na psychice. Já, taková veselá holka, jsem probrečela celé večery doma a nakonec mi byla diagnostikována deprese, způsobená právě touto antikoncepcí. Hned po vysazení, mi začalo být mnohonásobně lépe. Proto prosím všechny, aby si speciálně na tuto antikoncepci dávali pozor, znám hodně lidí co s ní měli problémy.

    OdpovědětVymazat
  109. Jsem moc ráda, že se někdo zabývá tou samou otázkou, proč se u nás tak masivně hromadnym způsobem užívá HA bez absolutního užití mozku.
    Bohužel jsem si musela projít skoro tím samým co ty (ztráta nálady, libida a časté deprese, nechuť k ničemu), po vysazení HA vše zmizelo a již nikdy už nehodlám zobat.
    Tenhle článek by si měla přečíst opravdu každá uživatelka pilulek, jelikož gynekologové hromadně předepisují HA bez totálního rozmýšlení. Však se podívejme např. v Americe pilulky nejsou takovým způsobem populární jako u nás. Pročpak asi?

    OdpovědětVymazat
  110. ahoj, naprosto skvěle napsaný článek. je otevřený a upřímný, pravdou je, že by si jej měla přečíst každá holka či žena. Sama jsem antikoncepci brala 3 roky, poté jsem ji vysadila, protože jsem se bála právě těchto negativních dopadů na mé tělo. Po vysazení jsem přibrala 12kg, doktoři mě honili po testech na štítnou žlázu a nikoho ani nenapadlo, že by následkem mé váhy mohli být právě tyto zázračné pilulky.
    k dnešnímu dni se mi podařilo 10 kg shodit, žiji zdravě, mám více elénu a jsem ráda, že jsem tuhle chemii již do svého těla nervu. Zdraví máme jen jedno...Katka

    OdpovědětVymazat
  111. Ja som svoju prvú ATK užívala v 15 rokoch ale len jeden mesiac, pretože tie psychycké stavy, aké mi vyvolvala boli neznesitelné. Po dlhšej dobe, v sedemnástich som sa k nej vrátila - iný druh. Užívam ju niečo vyše roka a až teraz som si všimla vedlajšák - znížené libido. Poriadne.
    Po prečítaní tvojej skúsenosti a zopár ďalších sa už nejaké 2,3 mesiace pohrávam s myšlienkov, či by nebolo lepšie ATK vysadiť. Ale keď sa strašne bojím, čo bude potom a "pánskej ochrane" veľmi nedôverujem...
    Myslím, že si to budem musieť poriadne rozmyslieť, ale každopádne ti Klárko strašne ďakujem za tento článok, a postrčenie správnym smerom :)

    OdpovědětVymazat
  112. .. wow skvělý článek, já mám sice gynekoložku skvělou, která mi dělá jaterní testy každý rok, jak to má být, zatím všechno v pohodě, ale i přes to jsem je před měsícem přestala brát, protože když to řeknu na rovinu, tak je přeci nebudu brát zbytečně a ničit si tím zdraví :) každopádně po tvým článku je už asi ani nikdy nezačnu brát :/ brala jsem je hlavně z důvodu toho, že jsem se dříve nemohla bolestma ani zvednout z postele, bolely mě záda, hlava, někdy jsem zvracela, měla jsem průjem atd atd.. s tím mi to pomohlo, ale myslím si, že po těch letech už ani ty bolesti nebudou tak příšerný! díky díky za tenhle článek :)

    OdpovědětVymazat
  113. Ja som antikoncepciu brala asi tak pol roka a testy mi doktorka robila hneď a chce aj teraz po roku. Keď som ju mala nepravidelnú, nepredpisovala mi ju hneď, ale len nejaké iné tabletky ( ja blbá som si HAK vypýtala ) a hneď mi rozprávala, čo sa všetko môže stať a či neboli nejaké prípady v rodine. Takže nemám čo vyčítať :) teraz žijem bez nej a je mi skvelo ! :)

    OdpovědětVymazat
  114. díky za článek, už mám jistotu, co způsobuje moje vysoké jaterní testy!!! brala jsem AT od 16 do 32 - celých 16 let, někdy jsem brala i 3 plata za sebou bez pauzy, doktor mi říkal, že kdyby byl ženská, dělal by to taky! shodou okolností jsem se loni rozhodla s prášky seknout, a další náhodou jsem se za měsíc po vysazení dostala do nemocnice se zánětem slinivky - od žlučníkového kamene, kde mi dělali jaterní testy, je to už půl roku a já je mám stále zvýšené, i když zánět už nemám. Koukají na mě jako na alkoholika, jak můžu mít testy pořád zvýšené??? Tak teď už mi to docvaklo... jinak při vysazení mám menstruaci pravidelnou, slabou, chuť na sex, celkově je mi "lehčeji", nemusím se stresovat když prášek zapomenu... akorát ty játra jsou asi v pr..... :-/

    OdpovědětVymazat
  115. Nejlepší článek o antikoncepci, který jsem četla, díky za něj :-) Já jsem dostala svou první HA v sedmnácti, dostala jsem klasickou a testy mi před ním doktor udělal (ale pak už nikdy). Měla jsem z toho blbé nálady, pořád jsem brečela (i bez důvodně), takže jsme s doktorem zvolili nízkohormonální HA. Netvrdím, že je to lepší řešení, než žádná HA, ale ta jistota, kterou mám s HA, tu s pánskou ochranou prostě nikdy mít nebudu. Právě teď mám vysazeno a pořád přemýšlím, zda se do toho vrátit nebo ne. Bez prášků se cítím lépe to je pravda a to by mělo převážit všechno ostatní :-)

    OdpovědětVymazat
  116. Ja ti absolutne strasne dakujem za tento clanok a dufam, ze si ho precita co najviac zien - mali by ho davat ako letacik mladym babam...

    moja mamina je laborantka a robi vysetrenia krvi... nedavno tam mali mladu babu 20tku, ktora uzivala HA a fajcila - mala cievnu prihodu, tato to nastastie, mala viac stastia ako 30tka dva dni pred nou... ja mam zle vysledky a nemozem brat HA tak ci tak... ale jedna pani doktorka mi ju chcela aj tak predpisat... tak som sa jej opytala, ci mi nechce dat spravim testy...vraj naco... tak som jej ukazala od maminy a ze co ju potom otravujem...

    viem o dalsej slecne, ktora mala v 25tke kvoli HA menopauzu, mojej spoluziacke vyoperovali este na strednej vajecnik...

    HA je fakt zlo)o;

    OdpovědětVymazat
  117. Děkuji za tento článek!!!!! Opravdu strašně mooc! O antikoncepci jsem uvažovala strašně dlouho, a současný přítel chtěl abych antikoncepci brala.. Když jsem mu však řekla o problémech, které přináší (kamarádka po 2 letech měla podobné problémy jako ty) a dala mu přečíst tento článek, změnil názor a nechal to na mě, zda antikoncepci si nechám či nenechám napsat.. Po kamarádčině zkušenosti, když jsem za ní jezdívala do nemocnice, která tam musela být kvůli bolestem, jsem změnila názor, a ty jsi mě v tom ještě utvrdila, že antikoncepci nechci.. Mít takové problémy, které měla i moje mamka kvůli antikoncepci opravdu nechci.... Takže děkuji, děkuji moc :-)

    OdpovědětVymazat
  118. Příští měsíc to bude rok co jsem spolkla poslední pilulku a musím říct, že se toho hodně změnilo. Vlasy mi padají pořád stejně jako když jsem jí brala takže žádný problém. Zhoršila se mi pleť, ale ne díky bohu do tak děsného stavu jako když jsem začala zobat. Mám bolesti, ale ne tak hrozné jako před pilulkami. Přijdu si víc v pohodě, spadlo mi pár kil které mi přinesla právě nevhodná antikoncepce a co se týče jaterních testů tak na těch jsem byla jen jednou v 18 když jsem se rozhodla prášky začít dlabat. Četla jsem jen příbalový leták a víc se kolem antikoncepce nemotala. Nebýt článku od Lenky z blogu u Sedmikrásky a nátlaku tehdejšího přítele abych se na ty pilule vykašlala tak jsem snad blbá a dlabu je dál.

    OdpovědětVymazat
  119. Mně berou krev na jaterní testy každoročně. Pilule jsem začala brát v sedmnácti skrz šílené menstruační bolesti. Moje největší hrůza ohledně stopnutí užívání prášků je právě ta velká každoměsíční bolest. Žádné šimrání, ale víme, že síla bolesti je věc čistě subjektivní...

    OdpovědětVymazat
  120. Ségra před 4 lety ležela na jednotce intenzivní péče a bojovala o život právě "díky" HA. Pak nám udělali všem krevní testy a zjistilo se, že každý máme určitý typ poruchy srážlivosti krve (trombofilní stav). Ségra díky HA, jejíž užívání samo o sobě může vést až k úmrtí, dostala trombózu a plicní embolii a skončilo to tou JIPkou. Podobným typem problému (poruchy krve) trpí neuvěřitelné množství populace a je to dědičné! Tak dámy, jen abyste si neříkaly, že vám se to stát nemůže - naši rodiče už jsou téměř v důchodovém věku a já i moje sestra jsme již dospělé, a že máme problémy s krví, jsme zjistili až před těmi 4 lety. Já už tedy antikoncepci brát nesmím, a upřímně, ani na ni nemám pomyšlení.

    OdpovědětVymazat
  121. Ahoj, dobrý článek. Máš pravdu, že informovanost o tom je pořád docela mizerná. Tak já jsem začala brát HA až někdy ve 21 letech (do té doby jsme si prostě jen dávali pozor, sledovala jsem cyklus, počítala si plodné a neplodné dny - během těch jsme si ani pozor nedávali - a fungovalo to). Mívala jsem vždycky silné menstruační bolesti a HA mi v tomto pomohla. Najednou menstruace slabá a jen 3 dny, bez bolestí. Když jsem pak chtěla dítě, vysadila jsem jí a na první pokus otěhotněla. Po porodu jsem ji začala brát zas. Ale pak se stala zvláštní věc, otěhotněla jsem znovu. Brala jsem HA poctivě, vždy ve stejný čas, neměla žádné střevní problémy, celý život nepiji alkohol, a stejně jsem otěhotněla! Tak si člověk říká, proč za to vyhazuju 500,- čtvrtletně, když to stejně selže? Naštěstí jsme pomalu plánovali 2. dítě, jen přišlo o pár měsíců dřív, než jsme chtěli. Pak jsem začla mít problém se zapomínáním a občas na tabletku zapomněla - museli jsme si po zbytek měsíce dávat pozor (tedy opět vyhozené peníze za HA). Proto mi lékařka dala (na moji žádost) náplasti. Ty mi vyhovovaly víc. Měnily se 1x týdně a byly tenkrát v módě, lepily se na rameno a kdo neměl v plavkách vidět na rameni náplast HA, byl skoro méněcenný :)))) Nakonec kolem 35 let přišly problémy - s žílama dolních končetin. Reakce č.1, okamžitě vysadit HA!!!! A v té době mi teprve řekly, jaké vedlejší účinky HA má. Od té doby ji tedy neberu. Pleť se mi zhoršila, ale nic hrozného. Menstruaci mám příšerně bolestivou, ale nějaký ibalgin pomůže. Musím si opět počítat plodné dny a dávat si pozor, naštěstí zatím úspěšně. :) Sice každý měsíc nervy, když mi je v rámci PMS blbě, jestli náhodou nejsem těhotná, ale jsem ráda, že do sebe už HA necpu, protože jsem se vždy snažila o zdravou životosprávu. PS: Jaterní testy mi dělali 1x ročně, naštěstí byly vždy dobré.
    blog Měj se ráda

    OdpovědětVymazat
  122. Tento článek by si měla přečíst každá slečna/žena, která chce začít používat antikoncepci.

    Tleskám Klárko ;)

    OdpovědětVymazat
  123. Je to svinstvo.. ja uzivala HA spoustu let a dnes bych si za to nafackovala.. a presne, jak pises, doktor me nevaroval, jaterni testy mi nedelal.. toci se v tom prilis velke prachy.. je to smutne.. po vysazeni to byl boj, vlasu polovina, plet jak v puberte, ale chce to vydrzet, casem se to samo spravi..

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)