neděle 5. září 2021

Tipy na seriály I.

Krásný den vám přeji!

Co říkáte zase jednou na nějaké ty tipy ze světa seriálů? Seriály vám sice sepisuji pravidelně v Oblíbencích, ale hodně dlouho jsem vám je nedala někde takhle pohromadě, takže mám pocit, že je nejvyšší čas to napravit a představit vám blíže ty, které jsem v posledních měsících viděla..




Papírový dům - La Casa De Papel

Konečně! Konečněěěě se nám podařilo dokoukat s manželem La Casa de Papel alias Papírový dům. A pak jsme zjistili, že čtvrtou řadou to (bohužel) nekončí a chystá se minimálně ještě pátá. Ale popořadě..

Seriál je tématicky naprostý unikát. Vypráví příběh o partě zlodějů, kteří se dají dohromady, aby vykradli španělskou Královskou mincovnu. Celý seriál je pak odvyprávěný jednou ze zlodějek - Tokio, takže z úplně opačného pohledu než bývá zvykem :) Vypráví o tom, jak Profesor sestavil tým, jak loupež probíhala a jak to celé dopadlo.. Za mě naprostá pecka. Koukala jsem i s manželem a první dvě série jsme stihli vážně rychle (což není až takový problém, první série má jen 13 dílů, druhá 9) bylo to napínavé a překvapivé od začátku do konce. Občas něco sice nedávalo úplně smysl, ale čert to vem, Profesor a jeho tým jsou prostě bohové! :) No a když jsme tak rychle dokoukali první dvě, vrhli jsme se i na třetí a čtvrtou. Ale jak do předešlých jsme se dokázali ponořit, tady se ne a ne zakoukat, takže jsme nakonec dvě nejkratší série (2 x 8 dílů) měli rozkoukané snad půl roku. Koukli jsme na nějaký ten díl jednou za čas a ještě spíš tak nějak ze setrvačnosti, abychom to dokoukali. Krádež ve Španělské národní bance už mi nepřišla tak záživná, hrozně se to od začátku táhlo a spíš než samotná loupež je tam tuna flashbacků a blbostí okolo. Vyjednavačka je neskutečně nesympatická :D A když už jsme se těšili, že to budeme mít dokoukané, zjistili jsme, že závěr vlastně není závěr..? Ufff. No, snad se někdy k té páté dostaneme, nemám ráda nedokoukané série. A vážně doufám, že tím to skončí a nebudou vymýšlet další.. 



Ví o tobě - Behind Her Eyes 

Tohle je minisérie, takže se mi to podařilo zkouknout během jednoho dne, kdy byl mrňous na hlídání :D Seriál je inspirovaný stejnojmennou knihou, takže tu mám od té doby na knižním seznamu. Pokud je alespoň tak dobrá jako seriál, tak je to pecka. Seriál je spíše psychologické drama/thriller, o milostném trojúhelníku psychiatra - manželky a jeho sekretářky, takže žádnou akčnost tam nečekejte, ale plyne to poměrně rychle a ani se nenadějete, jste na konci. Trochu se mi tam nelíbí obsazení, ať už hlavní hrdinka a nebo psychiatrova manželka, ale překousla jsem to, samozřejmě. A tady mě teda absolutně rozsekal konec. Možná náznaky v průběhu seriálu naznačovaly, o co jde, ale já je prostě neviděla, takže na konci jsem čučela jako péro z gauče (a ty náznaky prostě viděla až zpětně :D). Za mě je tohle fakt pecka, to překvapení se nedá popsat!


Příběh služebnice - The Handmaid's Tale

Asi většina z vás zná. Opět seriál natočený podle knižní předlohy (od Margaret Atwoodové). Příběh služebnice se odehrává v despotické zemi zvané Gileád, která vznikla následkem ekologických katastrof a ztráty plodnosti jako návrat k "tradičním" hodnotám a druhá šance pro lidstvo. Lidé v této zemi jsou rozděleni do různých pracovních táborů a zařazení - Služebnice mají za úkol zalidnit svět, protože jako jediné jsou plodné, Velitelé a jejich manželky vychovávají děti a vedou státní uskupení, Marty jsou hospodyně a uklízečky a tak dále.. Seriál je o Služebnici Offred/Kate, která se nehodlá se svým novým životem smířit. Dostane se k jednomu z nejvyšších Velitelů a udělá doslova cokoliv, abych zachránila sebe a svoji dceru, která ji byla odebrána a je vychovávána někde jinde v Gileádu.. 

Seriál jsem začala sledovat minimálně před rokem a až nedávno se mi podařilo dokoukat třetí řadu (mezitím už je venku zase čtvrtá, ups :D). Zatímco první řada mě hodně bavila, druhá mi přišla podstatně slabší a i kvůli tomu mi trvalo, než jsem se dostala ke třetí. Ovšem ta zase zvedla laťku a za mě je možná lepší než první. Hrozně mě bavila, zkoukla jsem ji během víkendu a ten konec mě fakt dostal. Chystám se co nejdřív na čtvrtou. A vám doporučuji, pokud máte rádi psychologické drama s prvky akce.


Vraždy ve Valhalle - The Valhalle Murders

Tohle je přesně moje gusto alias typická severská kriminálka. Tak trochu Jo Nesbo v seriálovém podání. Islandem otřásá první sériový vrah a vyšetřovatelka Kata se vydává v jeho stopách. Čeká vás několik mrtvol, podivínští vyšetřovatelé, kteří se nejednou ocitnou v ohrožení, a nečekané odhalení. Má to osm dílů, takže je to rychle zkouknutelný. Já na to koukala na ČT2, která to vysílala (velmi milé překvapení). Pokud jste fanoušky severského krimi, tak tohle nesmíte minout.


Binec, který po tobě zůstává - El Desorden Que Dejas

Tohle je naopak španělská detektivka/thriller a teda musím říci, že to má také něco do sebe. Opět se jedná o minisérii o osmi dílech, takže rychle zkouknuto. Hlavní hrdinka Raquel se s manželem stěhuje a čeká ji nové pracovní místo učitelky literatury na střední škole. Hned po nástupu však zjišťuje, že se místo uvolnilo za ne zrovna příjemných okolností - předchozí učitelka Viruca spáchala sebevraždu. Raquel postupně dochází, že je něco špatně a vydává se tak do minulosti, aby zjistila, proč Viruca zemřela. Ale tohle tajemství mělo zůstat uchované, jinak hrozí, že by se mohlo něco stát i Raquel.. a nejenom jí.. Musím říct, že až na španělštinu, která se mi sice jako jazyk líbí, ale v seriálech mi přijde hrozně rušivá, je to vcelku příjemný seroš. Je to tak napůl kriminálka a thriller, jsou tam napínavé chvíle i ty trochu slabší a hluchá místa. Konec byl překvapivý tak napůl, v průběhu jsem měla tušení, ale stejně konečné rozuzlení překvapilo. Jsem ráda, že jsem to viděla a nelituju.


Ostré předměty - Sharp Objects

Ovšem jeden z nejlepších seriálů z poslední doby je za mě tento thriller natočený podle knižní předlohy Gillian Flynnové. Na seroš jsem koukala hned po přečtení knížky a jelikož je to téměř totožné, bylo to příjemné opáčko. I toto je minisérka o osmi dílech, takže máte zkouknuto v cukuletu. Já jsem se nemohla odtrhnout a celou sérku jsem zkoukla v kuse :D Camille Preakerová se vrací do rodného městečka Wind Gap, kam jede jako reportérka zjistit informace o vraždách malých holek. Jenomže Camille návrat nijak neprospívá a vrací se její démoni a psychické potíže, které právě tady začaly.. Camille tak nehledá jenom vraha, ale snaží se najít opět i pevnou půdu pod nohama a vyřešit svoji minulost.. Je to psychologické drama s prvky krimi, ale velmi zajímavě podáno. Podivné prostředí venkovského města je odpuzující, ale zároveň vás udrží před telkou. Amy Adams hraje nevyrovnanou Camille velmi dobře a ten konec je... fakt drsný. Jestli vám mám doporučit jeden jediný seriál z tohoto výběru, tak právě tento. 


Holky za mřížemi - Orange Is The New Black

Asi taky není nic neznámého a pro mě je to jeden ze seriálů, který měl na začátku velký potenciál, ale sklouzl k průměru. Rozkoukala jsem ho už před lety a až vloni jsem se k němu vrátila. A trvalo mi těch sedm řad donedávna. Hlavní hrdinka Piper se dostane za své zločiny z mládí do nápravného zařízení. Tam se setkává s Alex, díky které tam sedí a spoustou dalších žen, které mají různé životní osudy, o kterých se v průběhu celého seriálu dozvíte víc.. Celkem v sedmi řadách po třinácti dílech. První dvě mi přišly super, pak kvalita sérií postupně klesala.. Piper mi začala od třetí řady být neskutečně protivná. Ufňukaná a šíleně nerozhodná, takže když se pak seroš zaměřil na jiné postavy, ani mi to nevadilo. Ale ten celkový drive, který to mělo ze začátku, prostě zmizel a já koukala spíš ze setrvačnosti. Na finále se pějí hodně ódy, ale já nevím, mě to nějak nenadchlo až na jednu postavu a to tu hispánku Mariu nebo Maritzu nebo jak se jmenovala. Sakra, dodnes mi nedá spát, jak to s touhle kočkou dopadlo! :D


Too Hot To Handle - reality show - 1. a 2. řada

Tohle není až tak seriál jako spíš reality show, za to je to nejvíc návyková záležitost! Sice vás to asi duševně neobohatí, ale je to neskutečná prča! Já hrozně ráda sleduju podobné bizárky.. Vždycky si pak přijdu děsně normální :D Deset mladých lidí, pět holek a pět kluků, zažívá krásné chvíle v ráji, ale můžou být ve vile pod jednou podmínkou: nesmí mít žádný tělesný kontakt! Což je u party závisláků na sexu a krátkých avantýr docela prekérní situace. Sociální experiment se snaží vyvolat u povrchních lidí, co nehledají žádné vazby, city a dlouhodobější pouta.. A musím říct, že je to docela zajímavá podívaná. Jednoduše jakmile na tohle mrknete, už vás to nepustí..


Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil - Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel

Tohle je něco pro fanoušky zločinu, kriminálek a skutečných příběhů. Možná jste i vy zaznamenali v roce 2013 zmizení Elisy Lam, video z výtahu obletělo celý svět a zahlédla jsem ho kdysi i já. Trochu děsivé, ale právě téhle záhadě se snaží přijít na kloub tento dokument. Je čtyřdílný, takže to zvládnete i za jeden večer. Přijde mi to zbytečně roztahané, asi by stačily i dva díly. Bylo tam zbytečně moc keců a teorií a rozborů rádoby "detektivů" z internetu, ti mě neskutečně iritiovali. Hodně vykreslené je i okolí hotelu a hotel samotný, což bylo sice zajímavé, ale v některých případech ne úplně nutné. Ale ve výsledku se k rozuzlení "záhady" dopracujete a o tom to je..


Ty - You

Další seriál z dílny Netflixu. Po dlouhé době v hlavní roli Penn Badgley (Gossip Girl) coby mladý knihkupec Joe, který se zamiluje do Beck, která se jednoho dne v knihkupectví objeví. A jelikož Joe je tak trochu jiný, jeho zamilování na první pohled nabyde trochu divokých rozměrů.. Stalkera nezastaví nic, aby byl se svojí láskou.. Musím říct, že mě to od prvního dílu bavilo. Joe je dobře vyšinutý a Pennovi to fakt věřím :D Beck mi sice leze na nervy, je to značně komplikovaná holka, ale dohromady jsou to opravdu neobvyklá dvojka. První série je plná zvratů a intrik a bavila mě od začátku do konce. Chvílemi je trochu děsivé, jak vás (i díky chytrým telefonům a sítím) může někdo snadno sledovat a ovládat.. Druhá řada navazuje a opět je plná zvratů a šíleností, ale nějak už mě nedokázala nadchnout tolik jako ta první. Ani Love mi nebyla kdovíjak sympatická a celé to bylo takové.. vlažnější a obyčejnější než první řada. Prozatím má seriál dvě série a ještě letos má být uvedena třetí, tak uvidíme.


Tak a to by pro tentokrát asi stačilo. Ale nebojím se, že bych vám brzy nepřipravila pokračování. Blíží se podzim a to je čas, kdy u televize vždycky trůním nejvíc, takže se určitě máte na co těšit. Navíc u Netflixu je fakt jednoduchý prosedět hodiny a sledovat seriály :D 

Takže se ptám: Znáte něco ze zmíněných? A jaké další seriály bych neměla minout? 

*Zdroj fotek a informací na nich: ČSFD.cz

13 komentářů:

  1. Super rubrika, přesně pro mě :D Příběh služebnice je pecka, ten mě vážně hodně baví a ač třetí série mi přišla slabší, tak čtvrtá zas super. Také mě dost chytlo You, ale souhlas, že druhá série je krapet slabší. Na spoustu ostatních se chystám :D
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem věděla, že by se ti mohla líbit :D Já už musím čtvrtou řadu Služebnice omrknout, nějak mi to trvá a všichni ji chválí :D

      Vymazat
  2. Znám Příběh služebnice, ten mě baví moc, Holky za mřížemi, ty jsem ale ani nedokoukala, skončila jsem u 4.řady, ale přichází ty dlouhé podzimní a zimní večery, to je čas seriálků, tak je chci dorazit a už se těším i na další seriály. Podzim a zimu ráda nemám, ale svíčky, knížky a seriály mi je zpříjemňují:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holky za mřížemi se prostě tou třetí řadou nějak zkazily a taky jsem pak měla co dělat, abych to dokoukala :D Teď jsem na Netflixu objevila něco podobného ze španělské produkce, tak asi zkusím i to, snad to nebude to samé :D A souhlasím, v tomhle podzim taky miluju! :)

      Vymazat
  3. Diky za tipy, budou se hodit, az konecne dokoukam nekonecny Dowton abbey :-) za sebe doporucuju Why women kill, je to bozi a zjistila jsem, ze diky tomu miluju Lucy Liu :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip, omrknu to :) Teď zas bude na podzim víc prostoru na koukání, v tomhle je to studené období super :D

      Vymazat
  4. Vi o tobě - bomba, ale to jsem věděla, protože jsem četla knížku už před 2 lety a ta je-bomba bombastická :-)
    Ty - no, nevím…takový divný :-)
    Na Netflixu doporučuji Dámský gambit, Kominsleho metoda, Grace a Kelty…,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, mrknu :) Knížku si musím sehnat a těším se na ni!

      Vymazat
  5. Hodně dobré tipy :) já jsem viděla z těchto La casa de papel (ale chybí mi teď ty nový díly), You a to je asi všechno tyjo :D každopádně teď koukám na HBO na novou serii Manifestu a můj nejoblíbenější seroš všech dob jsou Gossipky❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Také jsme ještě nové díly LCDP neviděli, ale chystáme se :D Snad budou lepší než ty předtím, už mě to nějak tolik neba :-/ A Gossipky? Ty jsou věčné! Taky je miluju a nedávno jsem si říkala, že bych je mohla zase sjet znovu :D

      Vymazat
  6. Zrovna čtu knížku, podle které byl natočený ten poslední zmíněný seriál :-D Pár seriálů, o kterých píšeš, jsem viděla, a většina ostatních mě taky zaujala, takže už hledám, kde na ně koukat a díky za tipy :-D ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dej vědět jak se líbily! A co ta knížka, hm? To mě taky zajímá, musím na to mrknout! :)

      Vymazat
  7. Hrozně mě to mrzí, ale Příběh služebnice mě ani po 5 dílech nebavil. Přišlo mi to extrémně utahaný a prostě nejsem schopná to zkousnout. Ale mrzí mě to, lidi to mají rádi. Papírový dům jsem si ještě nepustila, čekám, až opadne nadšení, abych neměla tak velký nároky. Většinou mě to pak zklame. Ale Ostré předměty zkouknu, to mě láká moc a navíc mam Amy hrozně ráda!

    MAKE-UP 💄 | JAK HO NANÁŠET A NOSIT, ABY VYPADAL DOBŘE 👸 | TIPY & TRIKY | Verča ze Ztracena v Praze

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)