čtvrtek 15. května 2014

Já a moje nehty - historie, péče o ně, pomocníci,..

Pěkné odpoledne, moji drazí!

V posledních týdnech mi přišlo nejvíc dotazů ohledně mých nehtů. Hodně se mě ptáte, zda jsou nehty moje nebo mám umělé, jak o ně pečuji, co pro ně dělám že mi tak rychle rostou, atp.. Rozhodla jsem se tedy napsat shrnující post o mé (ne)péči o ně, na který vás budu v případě dalších dotazů odkazovat :)

Když jsem přemýšlela o článku, vlastně jsem si říkala, že nemám moc co psát, protože já o své nehty nijak zvlášť nepečuji, ehm :) Možná trošku ostuda, ale přiznám se, že na nějakou zvláštní péči o nehty jsem asi moc líná.. Navíc si myslím, že nehty samy o sobě snad ani žádnou zvláštní péči nepotřebují, růst umí samy.. Takže vám nakonec popíšu jak jsem ke svým nehtům přišla, ukážu vám pár nezbytných pomocníků a napíšu základní kroky pro zdravé nehty.


Jak jsem ke svým nehtům přišla...

Možná by to málokdo řekl, ale ještě na střední jsem měla s nehty jeden obrovský problém. Kdo hádá, že jsem si je kousala, tak hádá správně. Ano, mé nehty byly v otřesném stavu, kousala jsem si je opravdu brutálně, měla jsem je neskutečně krátké a mnohdy jsem si je okousala až do krve. Fakt nechutné a brutus, dodnes to nechápu! :D Zkoušela jsem používat různé hořké vodičky a laky, které by mi v kousání zabránily, ale nic nezabralo! Ani nevím, kdy přišel ten velký zlom.. Asi jsem nějak dospěla do fáze, kdy jsem chtěla mít nehty hezké a nechtěla jsem se za své okousané ruce stydět. A najednou jsem sama od sebe přestala. Byl to skutečně běh na dlouhou trať a bojovala jsem s tím hodně dlouho.. však zkuste si ze dne na den přestat pořád žužlat ruce :D Ale postupně jsem se dostala aspoň ke krátkým nehtům a asi po půl roce bojů s pokušením ty nehty zase okousat, jsem dosáhla trochu delších drápků.. Tehdy jsem si připadala jako king, fakt :D Zlozvyk jsem odbourala a s ním přišla láska k lakování. Tehdá se ještě nosila ve velkém francouzská manikúra, takže jsem si lakovala špičky bíle nebo barevně a všemožně jsem nehty zdobila.. a když mi začalo okolí nehty chválit byla jsem na sebe neskutečně pyšná. :)

Pak přišlo pomatení smyslů, kterým byly umělé nehty. Bože jak já bych si za ten blbej nápad nyní nafackovala! Ale víte jak, tenkrát to bylo děsně in a já to prostě zkusit MUSELA, že jo. Nechala jsem si své nehty nastavit, i když jsem tehdy už měla svoje krásné a dlouhé. Facku, teď! Umělé drápy jsem měla fakt dlouhé a pořádně jsem nebyla schopná se ani obléknout. Naštěstí mi tenhle nápad vydržel jenom 3 týdny, než mi nehty začaly upadávat. Rozhodla jsem se to sundat a na doplnění jsem se vybodla. Jenže nechtějte vidět ty nehty po sundání umělých geláků.. Fakt se mi chtělo brečet a následující půl roku jsem si dávala své nehty do pořádku. Takže abych schovala tu hrůzu, začala jsem nehty barevně lakovat. A jsme u toho.. Moje láska trvá do dnešního dne :)


No a tehdy se začala moje sbírka laků na nehty rozšiřovat, postupně mi nehty dorostly, spravily se, přestaly se třepit. Nic zvláštního jsem nepoužívala, prostě jsem je nechávala volně růst. A lakovala.. Nebudu tvrdit, že časté lakování a odlakování je pro nehty nějaké žůžo labůžo, ale mé nehty se díky lakování zpevnily, přestaly se třepit a samy se daly dokupy po té umělé bombě.. Měla jsem kdysi problém s měkkými nehty, které se snadno zlomily, ale v posledních letech tento problém zmizel.. takže to přisuzuji asi lakování, jednoduše si nehty zvykly, laky nehty zpevnily. Kůžička je jiná, to jistě víte z fotek. S tou mám problémy odjakživa.. Trpím totiž na problém zvaný záděry. Na ty trpím už od malička a když jsem si  nehty kousala, tak to bylo vůbec příšerné. To vám byly záděry, které se nedaly přehlédnout, rozsáhlé a opravdu do krve, nebyl prst, na kterém bych je neměla.. Mohla jsem to mazat jak jsem chtěla, ale nic nepomáhalo.. Naštěstí největší problém zmizel, hned jak jsem si nehty přestala kousat.. Nyní se mi občas sem tam záděrka udělá a to tehdy, začnu-li si upravovat kůžičku. A teď jsme u jádra pudla, proč se svojí kůžičkou moc neoperuji. Jednoduše, jakmile se s ní začnu patlat a snažím se ji dát dohromady (zatlačit, odstranit), aby to hezky vypadalo, v tu ránu je zle a vrací se mi záděry. Takže mi mějte za zlé, že nemám upravenou kůžičku.. Většinou mi totiž upravená kůžička přinese více problémů než-li užitku!

Moje péče o nehty


Ale teď tedy zpět k tomu, co pro své nehty dělám. Víceméně zastávám názor, že méně je někdy více a co se péče nehtů tak nic extra nedělám. Dodržuji pouze jediné pravidlo a tím je HYDRATACE. To splňuji jednoduše, pomocí krémů na ruce, které mažu přes den a hlavně na NOC. Přes den volím lehčí krémy, které se rychle vstřebají a nezanechají ruce umaštěné, na noc volím klidně něco výživnějšího a mastnějšího. V případě, že mám okolí nehtu hodně vysušené a nebo se začnou tvořit záděrky sáhnu po něčem ultra mastném, což se mi v posledních týdnech osvědčil univerzální balzám od Oriflame (o něm ještě bude v budoucnu řeč!). Dalším krokem je samotné lakování, jak jsem psala, tak já lakuji ráda a stojím si za tím, že mým nehtům spíše prospívá. Lakuji průměrně každé tři dny. Občas si dám nějakou tu pauzu, ale většinou to skončí tak, že do pár dní zase lakuji.. jde prostě o zvyk a navíc si vždy nenalakované nehty rychleji zlámu, takže je mám radši nalakované. Když už nehty lakujete, tak nezapomínejte na důkladné odlakování! Já používám běžně dostupné odlakovače, většinou už sahám po těch, které neobsahují aceton. Momentálně používám tenhle růžový od Ebelin. Pak je tu korekční pero, kterým upravuji detaily po nalakování. Mojí jedničkou je korekční pero od Essence, které má nejen šetrný odlakovač, který krásně voní, ale navíc obsahuje čtyři náhradní hroty a stojí pár korun (tuším že 85 Kč).


Samozřejmě občas potřebují nehty zapilovat a upravit. K tomu používám hrubší pilníky od Essence. Mám je už roky a pořád skvěle slouží :D Banánový pilník je oboustranný, z jedné strany hrubší černý a z druhé hladší růžový. Prohnutý pilník je určený na pilování nožiček, ale já ho používám především na ruce. Ten jeho tvar mi maximálně vyhovuje. Pilník je růžový a je trochu hrubší (já mám ty hrubší raději) a z druhé strany je leštítko. Nedávno jsem si koupila odstraňovač kůžičky, který má z druhé strany "kopýtko" na zatlačení. Kupovala jsem ho v DM, tuším za nějakých 30 Kč. Když kůžička přesáhne únosnou mez, tak po něm sáhnu, i když se údajně kůžička stříhat nemá (z důvodu zanášení bakterií)!


No a na závěr je tu fotka nějaké té lakové péče, kterou mám. Tohle je všechno, co vlastním a upřímně mohu říci, že z toho pravidelně používám akorát jedinou věc. Fixing systém ve dvou krocích od Essence téměř nepoužívám. Vysvětlení jednoduché, na mě je to zbytečně složité, moc kroků prostě :D Fast cuticle remover nepoužívám zase z toho důvodu, že mé kůžičce nepomáhá, ale naopak škodí. Mám ji poté takovou poleptanou a je mi nepříjemný. Ne, děkuji. Takže nadlaky jsou jediné věci, po kterých sáhnu. Hight shine používám spíše sporadicky, za to top coat Better than gel nails je mým favoritem. Mám ráda jeho lesklý efekt, rychlé schnutí, vytvrzení laku a delší výdrž, kterou lakům zaručí.. Za cca 80 Kč je pro mě pořád jedničkou :)

Tolik tedy k péči o mé nehty. Jak vidíte, moc tomu opravdu nedávám :) Naštěstí (musím zaklepat na dřevo!) s nehty jako takovými potíže nemám. Občas se mi třeba začnou třepit, ale časem se zase samy od sebe spraví, přisuzuji to stresům a v mém případě špatné stravě. Nijak zvlášť si tím hlavu nelámu. I když mám už hodně dlouho v plánu koupit si alespon péči a vytvrzovač Four Seasons (za tři roky blogování jsem se k tomu dosud nedokopala!).. 

Co udělat pro zdravé nehty? 

Pokud nemáte nehty v perfektní stavu, zapomeňte na nějaké zázraky na nehty, ale podívejte se na problém zeširoka. Berte v úvahu to, že na vaše nehty může mít vliv nejen používaná péče o nehty, ale také (a především) vaše zdraví.. Možná se to zdá divné, ale ani nehtům neprospívá stres! Já sama každý půlrok pozoruji, jaký vliv na mé nehty (pleť, vypadávání vlasů) má zkouškové období.. Věřte nebo ne, ale pravidelně mám o zkouškovém nehty roztřepenější a polámanější než po zbytek roku.. Nehledě na to, že mám během zkouškového tendence si nehty opět kousat! Stejně tak na nehtech poznáte, pokud vám budou chybět potřebné vitamíny a minerály.. Jedná se především o zinek, hořčík, selen, železo, vápník a vitamíny D a B. Pokud máte vitaminů a minerálů nedostatek, sáhněte po vhodných potravinách a nebo jej doplňujte různými doplňky stravy z lékárny (Biosil, atp.). Samotné mazání rukou nehtům také prospívá, případně sáhněte po výživném oleji, masce na ruce nebo si skočte na parafínový zábal (to je nejen nápomocné, ale také příjemné!). 

Tak a jsme na konci.. Ufff, bylo to celkem náročné! Já teď jen doufám, že jsem vám řekla vše, co jsem měla na srdci.. :) Jednoduše moje péče je mizerná, téměř nulová.. Celkem přijatelné nehty jsou jedna z mála věcí, kterou mám na sobě ráda :D Ale chtěla jsem vám alespoň trochu nastínit, že to také nebylo vždycky tak jednoduché a dlouhé drápky nebyly samozřejmostí, musela jsem se k ním složitě dopracovat.. :)

Jak o své nehty pečujete vy? Využíváte nějakou speciální péči?

23 komentářů:

  1. Já jsem už odlakovačů spotřebovala litry (fakt) a musím říct, že ne každý mi vyhovuje, ale za fialovej od Essence bych strčila ruce do ohně ! Ten je bombastickej a koupila jsem ho snad již 4x nejméně. Odlakuje všechno hned a krásně. http://www.essence.eu/cz/vyrobky/nehty/odstranovac/e/product/nail-art-nail-polish-remover-ultra/#tab-2

    Pak jsem měla Ebelin, Lilian (nebo jak to je) a Sally Hansen ... to jsou tragický odlakovače, co nic moc nedělaj a než sundám lak tak je to věčnost.

    Dále se mi skvěle osvědčil odlakovač z parfumerie Marionnaud. Je skvělej. Má sice ACETON, ale pouze stopové množství (zkoušela jsem to na polystyrenu a nic s tím neudělal, takže opravdu mizivé %) http://eshop.marionnaud.cz/syx-odlakovac-svuni-mandli-250-ml/d-3615/ (mám doma i ten růžovej, bez acetonu a to je hrůza, nevím co tam je za složku ale je tak agresivní, že jsem měla bílé ruce jako bych je koupala v Savu, takže zlatej aceton oproti tomuhle ...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se musím po tom Essence podívat :) Já od nich měla dříve jeden růžový a modrý a také byly fajn.. tenhle je normálně dostupný v Rossmannovi? :)

      Vymazat
    2. Jen v Rossmannu právě ;) Stojí asi 70,- Kč ale je absolutně dokonalej.
      Mají ještě jeden fialovej (spíš na lepidlo atd.) ale ten je moc silnej bych řekla.

      Vymazat
  2. Já moc nepečuji a taky to tak pak vypadá, po zimě vždy začnu lakovat, pak si nehty zničím a dávám je dohromady půl roku. Ale kůžičku mažu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo maže, ten jede! :D ale stejně je to pořád hrůza :(

      Vymazat
  3. Používám jenom podkladový lak, vrchní lak a olejíček na nehty.. Jinak doma nemám žádné pečující laky, ale chtěla bych si koupit nějaký proti žloutnutí nehtů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gabriella Salvete má. Jen to je překrývací (tj. když odlakuješ tak zas žluté ..). Ale normálně zkus i pilník jemnej. Já mám takovou houbičku, která jen trochu škrabká a tím to jde hned pryč a nehet se nenaruší ;)

      Vymazat
    2. Já se po něm chci taky podívat, i když jak říkáš, Klárko, zatím to spíš jemně piluji a pak beru leštítkem :)

      Vymazat
    3. Já třeba leštím jen špičky, kde se mi odloupne kousek nehtu, jinak celý určitě ne, protože se pak lak ztenčuje :) Spíš je lepší tomu předcházet kvalitním base coatem (a nemusí být ani drahý, takový OPI Nail Envy zabarvení nezabrání). Popř. nanášet 2 vrtsvy podlaku místo jedné :) A na bělení mi trochu funguje péče pro zářivé nehty od Rochera.

      Vymazat
  4. Super článek Klári ! :)) S tím kousáním ti naprosto rozumím, měla jsem stejný problém, který se i stejně vyřešil :) Ovšem já se se svými nehty nikdy neskamarádila, a naopak jsem si ty gelové oblíbila, a už si je dělám sama :) Jak si říkala svůj zážitek s gelovkama, mám opačný problém, já jsem nesvá a nemotorná bez nich :D
    Coffee with milk and two sugars

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono jde asi o zvyk :) Já jsem je měla tak dlouhý, že jsem si na to za ty tři týdny nezvykla a pak už se mi to nechtělo nosit :D

      Vymazat
  5. To byl moc fajn článek Klárko :) .
    Já umělé nehty také nemám, měla jsem je asi 3x od kamarádky a vůbec mi to nesedělo, nemohla jsem si zapnout knoflík u kalhot, podrbat se na nose (hned sem se poškrábala) a o psaní na počítači nebo sbírání drobných z pultu vůbec nemluvím ..ten stav po sundání mi stačil, nehty jsem měla měkké, popraskané a v šíleném stavu. Já pro své nehty nic moc nedělám, ruce si mažu, nehty si lakuju i odlakovávám .. :) to je tak vše.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom stejně! :) Já jsem měla taky hrozný problém se zapínáním kalhot a prachama :D jsem vždy šílela!

      Vymazat
  6. Taky sem uměláky musela vyzkoušet :-D Byla jsem teda jednou na doplnění :-D Ale pak sem je sloupala a nehty to kupodivu přežily bez újmy...Jinak nějakou extra péči taky nemam, jen podlak a nadlak, teď sem zakoupila u Jordany topcoat proti žloutnutí (kterej používam jako podlak) tak sem zvědavá, jestli to něco udělá...ale nějak mě to žloutnutí netankuje, páč mám stejně nehty pořád barevný :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně žloutnou nehty jenom po některých lacích.. :D ale taky to moc neřeším.. maximálně nehet z vrchu jemně zpiluji a vezmu leštítkem.. :)

      Vymazat
  7. Bola som na tom s tým hryzením nechtov úplne rovnako :-). Tiež som skúšala čokoľvek, lak proti hrýzeniu mi pomohol si tak na dva týždne, všetko ostatné ani na pár dní :-D. Nemala som proste pevnú vôľu. A potom som oslavovala 18ku a povedala som si, že stačilo, zo dňa na deň som si po osemnástich rokoch nechty hrýzť prestala (hrýzla som si ich, odkedy si pamätám, že som :-D ), zrazu som ich chcela mať pekné a bola som tak odhodlaná, že mi ani nenapadlo ich znova hrýzť :-D. Asi polroka trvalo, kým mi narástili na dostatočnú dĺžku a mali ten správny tvar. Potom ma tiež začalo strašne baviť lakovanie a tiež som bola hrdá, keď mi okolie začalo nechty chváliť. A som hrdá doteraz :-D.
    A tiež mám veľmi nepríjemnú skúsenosť s gélovými, ktoré som si dala spraviť na stužkovú, pretože moje sa tesne predtým dolámali a chcela som ich na stužkovej mať proste pekné. Po gélových trvalo zase asi polroka, kým sa dali do poriadku.
    Inak čo sa týka starostlivosti, používam na ne občas spevňujúci olej, občas vyživujúci olej a pravidelne spevňujúci lak ako podklad pod všetky farebné laky :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem přestala taky s kousáním takhle nějak.. prostě mě to jednou omrzelo a nazdar.. :D i když občas bylo těžký odolat, ale šlo to celkem lehce (oproti takovým těm marným pokusům dříve :D).. Já jsem si geláky právě taky nechávala dělat na nějaký ples a pak to šlo dolů :)

      Vymazat
  8. ja mám taký istý problém so zádermi, ako ty .. snažím sa ich každý večer pred spaním krémovať ale priznám sa že niekedy zabudám .. dosť často sa mi lámu vtedy keď ich nemám nalakované a kúpem sa vo vani, úplne sa mi rozmočia následne si umyjem vlasy a vlasy mi ich ako keby prerezal - neviem či sa ti to niekedy stalo :) tiež si lakujem nechty väčšinou po 3 dňoch a všetci to berú ako nejakú závislosť, tak na tom možno niečo bude :) pekný článok ! vo veľa veciach som sa naozaj našla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JO! To se mi taky stalo! A já jak si je rozmočím ve vaně, tak je mám pak takový děsně ohebné, je to docela humus :D Proto musím mít pořád nalakováno, jinak to prostě nejde :)

      Vymazat
  9. Hrozně pěkně se mi tvé články čtou :-) Koukám, že jsme si prošly tím samým, tzn. kousání nehtů, a pak brutální gelové drápy- mně to bohužel drželo přes rok, než jsem odjela studovat do Německa, kde za nejlevnější chtěli 20 euro, to jsem si pak dobře rozmyslela :-D Péči používám jinak stejnou, odlakovač Ebeline mi moc vyhovuje. Myslím si, že tohle naprosto stačí k tomu, aby měl člověk zdravé a pěkně vypadající nehty :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Skvělé typy, já s nehtama poslední dobou bojuju, takže se asi nechám inspirovat! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ja bych par tipu asi mela, nekde jsem to uz i psala. Misto korekcniho pera stetecek, rovny, nebo zkoseny.hlavne uzky a odlakovac. Hroty se musi dokupovat, rychle se zaspini, stetecek. Vydrzi dele a kdo nema jistou ruku, oceni i dakt, ze se dostane lepe do mene dostupnych mist.

    Co se pece tyce, hodne pomuzou vitaminy, mne se osvedcil panthenol, na dva medice 140kc, viz moje aktualni drapy.

    Jinak uplne nesouhlasim, ze nehty se spravi sami. U urcitych typu asi ano, ale zrovna mekke potrebuji specialni peci a je to beh na dlouhy mesice.
    Ono cca 6mesicu trva, nez odroste poskozene luzko a je nahrazeno novym.

    Na kuzicku bych poradils zmekcovac od sally hansen, na zadery taky trpim, ale tohle pomaha s kuzickou pohnout, dostat ji pryc a minimalizuje skodu.
    Ke kremu bych pridala olejicek.

    A zamezit zaderum pomuze zmenit zpusob odlakovani obecne. V okoli kuzicky nanest olejicek (zsbrani roztazeni barrvneho pigmentu a glitru po prstech), pouzivat misto tamponku 100% vatu. Je setrna, mekka, nedrazdi kuzicku. A lakovat tahlym smerem ke spicce, ven...krouzivymi pohyby, nebo do stran...tu kuzicku napinas.

    Snad to nebudes brat jako blbe kecy, jsou to jen postrehy.

    OdpovědětVymazat
  12. S kousáním jsem na tom byla podobně. Kousala jsem si od malinka a nedalo se vůbec přestat. Vždycky byly chvilkové pokusy, ty vydržely za pomoci protikousacího laku tak týden. Až teď ve svých 16 jsem se toho snad nadobro zbavila. Začala jsem spolužačkám hezké upravené nehty závidět, navíc se mi nechtělo v tanečních za nehty stydět...Taky se cítím jako king :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)