středa 19. března 2014

5 x PRO a PROTI blogování

Pěkný středeční podvečer!

Po nějaké době mám opět psací náladu, kterou jsem chtěla pro změnu směrovat jinam, než do recenze. No a protože jsem včera měla trochu osobní krizi a špatnou náladu a nechtělo se mi ani psát nic na blog, uvažovala jsem nad tím, co pro mne vlastně blog znamená, jaká jsou jeho pozitiva a jaká jsou jeho negativa.. Dneska jsem si tedy sedla k počítači a snažila se vybrat pro mě pět nejpodstatnějších pozitiv a pět největších negativ blogování.. Třeba se to bude hodit někomu, kdo se chystá s blogem začít.. a nebo jen tak, pro uvědomění si, jaké to vlastně je, mít blog.. že jsou dvě strany mince.. a ani blog se neobejde bez negativ :)

PRO

1. Je to váš koníček, baví vás to, je to relax a zábava. Tohle je základ celého blogování a to bez debat. Nemůžete to dělat, pokud vás to  nebaví. A nebo takhle, můžete, ale věřte tomu, že čtenáři to poznají. Sama jsem si myslela, že se dá za blog schovat vaše nálada a rozpoložení, ale nedávno jsem zjistila, že ne. Vnímavější čtenáři váš stav poznají. Proto blogujte, pokud vás to baví, odpočinete si u toho, zajistí vám to zábavu ve chvíli, kdy nevíte, co jiného dělat.. třeba se to stane vaší každodenní chvilkou klidu a relaxu, jako tomu je u mě.. :) Celkově mě pohltila ta atmosféra blogu, komunita lidí, kterých se blogy týkají.. díky blogování jsem jako v jiné dimenzi.. vždycky u toho vypnu.. Nehledě na to, že od té doby, co blog píšu, jsem v sobě objevila neutichající vášeň ke kosmetice :)

2. Najdete "spřízněné duše", obklopíte se lidmi, které zajímá to samé co vás.. osoby naladěné na stejnou vlnu. Nevím, jak tomu máte v reálném životě vy, ale v mém případě kosmetika nikoho kolem mě moc nezajímá. Většina osob blízkých mne nazývá bláznem, když vidí můj kosmetický stolek.. natož pak si s nimi o tom povídat, že :) Mé kamarády asi moc nezajímá, který krém mi dělá pleť jako dětskou prdelku, který make-up vydrží celou noc nebo nedej bože jim říci, že jsem našla řasenku, která mé řasy prodlouží.. :D Tohle je na blogování krásné, čtenáři sdílejí vaši zálibu, můžete si předávat zkušenosti, diskutovat o tomhle a tamtom... a tak dále :)

3. Poznáte nové lidi. To souvisí samozřejmě s bodem výše. Poznáte, minimálně přes virtuální svět, osůbky stejně naladěné. A pokud se hodně zadaří, tak se setkáte i osobně. Mně se zadařilo a měla jsem možnost poznat mnohé blogerky, některé čtenářky nebo třeba i zastoupení některých firem.. Jsem za to opravdu moc ráda, protože díky blogu jsem poznala spoustu zajímavých lidí a troufnu si říci, že s pár lidmi se to přehouplo i v přátelství :)

4. Máte možnost zkusit něco nového (kosmetika) a nebo zažít něco jinak nemožného (blogerské akce). Asi těžko bych zažila setkání blogerek bez blogu, že ano :) O možnosti vyzkoušet něco navíc ani nemluvím. Nebudu tvrdit, že dostat něco k vyzkoušení není příjemné, samozřejmě že je to fajn, rozšiřuje vám to obzory, můžete vyzkoušet něco, co byste si jinak koupit nemohli a nebo třeba díky tomu, že tu novinku dostanete a nemusíte si ji kupovat, ušetříte pár korun, které lze zase investovat jinde (například do další kosmetiky, vybavení,..)

5. Máte své útočiště. Místo, kam se můžete vracet, ať se cítíte jakkoliv.. místo, které vám jednoduše nikdo nevezme. Pro mne je to místo, kde se cítím stoprocentně svá, kde se cítím v klidu a pohodě a kam se vždycky ráda vracím.. Místo, které je MOJE a je odrazem mne samé.

PROTI

1. Žrout času a peněz. Určitě je třeba to uvést na první místo, protože ať tomu věříte nebo ne, blog i něco stojí. Přinejmenším je to čas. Kdo má vlastní blog, tak mi určitě dá za pravdu, že to žere času hromadu. Pokud děláte věci pořádně, jste co nejvíce on-line na čtyřech sociálních sítích, píšete, fotíte a točíte všechno jak nejlíp dovedete, tak vás to prostě ten čas stát bude. A pozor, není to ani zdaleka jen focení a psaní. Ale také odpovídání na zprávy, vzkazy, otázky, úprava fotek, vybírání fotek, úprava videí, nahrávání videí.. a bezmála stojí čas i to samotné testování. Jen si zkuste nakreslit obě oči stejně, víte kolik času to zabere? :D ;) Ale samozřejmě to člověk dělá rád a s láskou. Jenže, pak přijde nějaký rejpal, který vaši práci celou shodí a vy si kladete otázku: stojí mi to za to? Nemohla jsem v tom čase, co jsem nad tímhle videem/článkem strávila, udělat něco prospěšnějšího..? Jednoduše náklady obětované příležitosti. O penězích ani nemluvím. Někteří si naivně myslí, že asi všechno dostanu.. Ale tak trochu mimo mísu, ne? Jídlo ani pití mi nikdo neplatí, vlak do školy nebo učebnici mi také nikdo nesponzoruje, elektřinu, vodu a plyn také od spolupracujících firem nedostávám.. Ano měla jsem možnost vyzkoušet tuhle řasenku a tenhle make-up, ale věřte mi, že většinu si člověk stejně musí nakonec koupit sám podle toho, co mu sedí nejvíce a co zrovna potřebuje (běžně mě nikdo nezásobuje sprchovým gelem, pastou na zuby, tělovými krémy, odličovacími mléky, parfémy, ubrousky, deodoranty nebo třeba toaleťákem). A kdo uvažuje, tak je mu určitě jasné, že byla doba i PŘED spolupracemi s firmami. V té době jsem si vše kupovala ze svých peněz a psala o tom proto, že jsem vám o tom psát chtěla... Kdybych za skoro tři roky blogování spočítala, kolik jsem do toho vrazila, věřte mi, že už mám na hezké a pojízdné autíčko nebo třeba vybavenou půlku bytu. ;) takže asi tak.

2. Musíte se naučit přijímat kritiku. Ať chcete nebo ne, dříve nebo později se nějaký šťoural, rýpal a nebo rovnou hater objeví. Nic s tím neuděláte, rýpaví anonymní už k blogům jednoduše patří. A je na vás, zda si jimi necháte zkazit den a nebo to přejdete s úsměvem. Můžu říci, že ti chytráci někdy opravdu vědí, čím se vám dostat pod kůži. Bolí to, mrzí to, štve to.. ale pokud kvůli tomu nechcete celý blog hodit za hlavu, nezbyde vám nic jiného, než zatnout zuby a naučit se to přijmout, popř. pokud jde o neopodstatněnou kritiku či rovnou urážky, hodit to rovnou za hlavu..

3. Jsou dny, kdy umí blog zkazit náladu. No, ani tak ne blog, jako někteří návštěvníci. Ano, jsme opět u anonymních. Určitě to také znáte: máte den blbec.. sám o sobě den na nic, nedaří se vám nebo se vám třeba jen jedna věc nepovedla, ale díky tomu jste trochu smutní, unavení, nemáte náladu.. nebo se i držíte a říkáte si dobrý, to se stává.. Ale přijdete domů, zasednete k počítači s tím, že si pro zlepšení nálady přečtete komentáře nebo napíšete článek a tam... nějaký hnus. A už to jede! Ať chcete nebo ne, máte po náladě.. nebo rovnou bouchnete.. stává se.. Naštěstí ne nijak často :) ale přijde mi, že se u blogerek netoleruje špatná nálada.. jak kdybychom byly stroje, co musí mít dvacet čtyři hodin úsměv na tváři.. Ale pozor, my jsme také jenom LIDI!

4. Ztráta soukromí. Pokud se rozhodnete vést blog otevřeně a neskrýváte svoji identitu, počítejte s tím, že ztratíte část soukromí. Jednoduše jdete s kůží na trh. Nejen, že vás lidé mohou poznat (a i když je to třeba milé setkání, nevíte jak se k tomu postavit a jak se chovat.. stalo se mi :D), ale navíc lidé budou chtít vždycky víc... jak je jednou necháte nahlédnout do svého života, tak už se všetečných otázek nezbavíte. Takže se připravte na otázky z vašeho soukromého života, milostného života, týkající se práce/školy,.. prostě všechno od vaší minulosti, přes vašeho partnera až skoro po velikost podprsenky.. Ani otázka, zda používám vložky nebo tampóny není tabu.. Lidé jsou velmi zvědaví tvorové :)

5. Jste snadný cíl. Opět pokud se ukážete, ať už na blogu nebo ve videu. U videí to bývá o mnoho horší, protože tam lidé vidí, jak se chováte, jak mluvíte.. Na rovinu vám říkám, počítejte raději vždy s tím nejhorším, potom vás to tolik nepřekvapí. Díky tomu, že vy veřejně vystupujete a ten na druhé straně kabelu je skrytý, jste snadným cílem vtípků a srandiček, ale také třeba urážek nebo nadávek.. A takových chytráků, kteří nechápou vaše dílo a mají potřebu to komentovat a dělat si z toho veřejně legraci, je spousta. A není to nic příjemného, věřte mi. Sama jsem se cílem takového útoku stala hned z počátku mého vystupování na YT a stálo mne to hodně nervů.. a hlavně spoustu síly, abych se k natáčení vrátila. Není moc příjemné vidět své video vystavené na stránkách vaší školy s posměšky omezených spolužáků..


Vše výše zmíněné jsou pouze mé osobní názory a myšlenky.. Se vším o čem píšu, jsem se osobně setkala, takže aspoň trochu vím, o čem mluvím.. Jde o to, že mnozí si neuvědomují, že to není taková sranda, jak se může zdát.. občas je to i nepříjemné a může to i bolet.. Takže buďte k blogerkám (teď nemyslím sebe, ale ty ostatní, skvělé holky) trochu shovívaví a ohleduplní.. také jsou to jenom lidi, stejně jako vy..!

Snad už jen dodám, že jakkoliv to tu zní negativně, tak alespoň v mém případě, vždy pozitiva vyhrají nad stinnou stránkou.. :) Ať narazím na jakoukoliv kritiku, vždycky je více pozitivních ohlasů a je důvod snažit se dál.. takže přeji všem blogerkám, ať už začínajícím nebo pokročilým, mnoho úspěchů, pevných nervů a dobrou náladu, kterou jim nedokáže jen tak někdo zkazit ;)

Jak vidíte blogování vy, čtenáři blogů? Co říkáte na anonymní urážky, když je vidíte pod článkem? Všímáte si jich, vadí vám nebo je ignorujete? Co považujete na blozích za nejzajímavější a nejdůležitější?

26 komentářů:

  1. Ahoj, krásný článek o plusech a mínusech blogování, se vším plně souhlasím. Pro mě je určitě nejdůležitější to, když si dává blogerka záležet na tom, co na svém blogu sdílí a nepostuje jen z nutnosti a nedej bože, když je vše odfláknuté (např. fotky = lak na nehty, ne jenom na nich atd.). No a pak určitě originálnost blogu, nebaví mě, když vídám jedno a to samé u dalších pěti blogerek. ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Hrozně mi vadí, když na svých oblíbených blozích čtu kritické nebo přímo urážlivé komentáře samozřejmě od anonymních "chytráků" - když mě ten blog nezajímá nebo je mi nesympatická dotyčná blogerka, přece její blog nečtu?!?
    Tvůj blog sleduju už docela dlouho a je pořád lepší a lepší a už několikrát jsem si díky tvojí recenzi pořídila nějaký výrobek - jen tak dál, ráda se sem vracím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvěle napsaný článek a musím říct, že se se všem shodneme :) Nějaké té kritice se člověk asi nevyhne, ale některé anonymní urážky jsou už opravdu zcestné. Občas mi přijde, že ten kdo takové komenáře píše si neuvědomuje kolik práce za blogem stojí a když pak člověk čte takové urážky, tak to zamrzí :(

    OdpovědětVymazat
  4. Vystihla jsi to přesně.Jen bych ještě dodala, že blogy strašně podporují konzum a také, že už je strašně těžké být originální bez toho aniž by člověka pak čtenáři nesoudili podle toho, co používá za kosmetiku a házeli všechny blogy do jednoho pytle nebo ubíjeli ty, které z řady naopak vybočují.
    Já často přemýšlím, že s blogem s končím, nebylo by to proto, že by mě nebavil, nebo tak, ale protože mi přijde hodně nebezpečný se takhle vystavovat na internetu a já z toho se přiznám, mám docela strach.

    Blondies z My Blond World

    OdpovědětVymazat
  5. Mě osobně blog spíše dal než vzal.Ano je to žrout času, ale stojí za to:) S anonymitou jsem se na blogu ještě nesetkala, jenom na jiných soc. sítích a upřímně si z toho nic nedělám.Píšou to jen lidi co nic nezvládnou a svůj vlastní život mají tak nudný, že musí ztrácet čas psaním hloupostí :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkný článek..Pravda je však smutná v tom,že spousta lidí se baví tím,že ubližuje ostatním a to i v reálném životě.Na internetu je to o dost těžší,protože je obtížné se bránit.A né vždy se to dá přejít a mávnout nad tím rukou.

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkně jsi to sepsala. Pokud se jedna o konstruktivni kritiku, tak ji beru a negativni komentar mi nevadi, ale jakmile she jefna o urazky a pripadne i vulgarity, take to tedy za me be. Ono to pak dost vypovida o pisateli daneho komentare. Presto negativni komentare (vyjma spatnych zkusenosti hlavne s kosmetikou) skoro nepisu, clovek by mel sdelovat hlavne pozitivni veci. :)
    A spousta lidi so opravdu neuvedomune, kolik casu blogovani sezere. Kdyz zjistili v praci, ze mam blog, tak jsem si na to taky neco vyslechla a ted uz je to v pohode. Vsichni uz si zvykli, ze nejsem ten typ, co by porad nosil jen dziny a tricko (nic ale proti takovemu outfitu samozrejme :)). :)

    OdpovědětVymazat
  8. Myslím, že pod tohle se s klidem může podepsat většina blogerek. Zhltla jsem článek jedním dechem a musím říct, že mi mluvíš z duše :) Hlavně se nenech znechutit a pokračuj v tom co tě baví, protože i ty bavíš nás :) A v-v-v-vo tom to jeee :D

    OdpovědětVymazat
  9. Ja se s anonymy na svem blogu nikdy nesetkala a mrzi me, ze sis musela zazit tak neprijemne chvilky:/ Jsi moc mila, sympaticka, ale asi se nemuzeme zavdecit vsem:) Hezky jsi to sepsala..

    OdpovědětVymazat
  10. Moc hezky si to vystihla Škodulko. Jen si dovolím upozornit na šotka. V těch pozitivech máš překlep v pátém bodě. Místo čísla 5 tam máš 3. Ale to jen aby si to měla hezké ne že chci rýpat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajooo, děkuji! :) To je tím, jak jsem to pak přeřazovala :D

      Vymazat
  11. Ahoj Klárko,

    chtěla jsem se zeptat na jednu věc, jestli jsi na základku nechodila do menšího městečka na Chrudimsko? :-) Připadáš mi totiž velmi povědomá :-D
    Další věci, to co píšeš je pravda. Někdy mě ty urážky a komentáře vážně překvapují, chce to prostě vydržet.
    Hrozně na tobě oceňuji, že píšeš články často - vždy když otevřu blog, nový článek (mám pak radost). Taky, že články jsou rozmanité a nápadité.
    Teď trošku kritiky, nevím čím to je, ale dříve jsem se na tvé videa koukala raději, nezlob se, vážně tě a tvůj blog mám ráda, ale teď mi prostě na tom videu nepříjdeš tak přirozená jako dříve.
    Jinak články super, bezva, bomba! Jsi jedna z mých nejoblíbenějších blogerek a věřím, že má smysl pokračovat a moc mě těší blogu věnuješ svůj čas a mnohdy peníze, soukromí nebo nervy :-)
    Měj se hezky, užívej si jaro. Tvoje čtenářka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, nene z Chrudimska nejsem :) Jinak děkuji za odezvu, za pochvalu i za kritiku, je to slušně napsané a hlavně tvůj pocit, takže za to se fakt zlobit nebudu a beru to! ;) Ale je to zvláštní.. protože v poslední době se před kamerou cítím lépe a přijdu si více svá než kdy dříve.. :D :) A opravdu mě mrzí, že Ti to přijde naopak.. :( bohužel, tohle jsem já..

      Vymazat
  12. Moc hezky napsáno. Já zatím moc s anonymy zkušenost nemám, bylo jich jen pár a možná právě proto mě to ale více zamrzelo, nejsem ještě tak otupělá. :D Na druhou stranu si řikám, že to nestojí za rozčilování kvůli jednomu rejpalovi.
    Na blog videa nedávám a fotky jen minimálně, upřímně, nedovedu si představit, že mě budou lidi poznávat na ulici. Ještě si pak bufou řikat, ta se ale blbě tvářila. :D
    Beauty of pink

    OdpovědětVymazat
  13. Přesně, krásně vyjádřené. Bohužel s nechápavými a zabedněnými spolužáky mám své zkušenosti a proto zatím nemám v plánu se odhalovat...možná časem. Ono lidé dovedou být neskutečné svině a člověk si pak řekne, jestli mu to za to fakt stojí. A odhodlat se pokračovat v činnosti přes všecky překážky, ústrky a posměšky, to chce hodně síly :)

    OdpovědětVymazat
  14. veľmi pekne a úprimne napísané ! :)
    kedysi som mala aj ja blog, a skončíla som s tým presne kvôli tomu prvému budu proti.. keď som si už dala námahu pekne si spraviť nechty, alebo vychodiť nejaký outfit a nejaký anonymný blbec mi okomentoval tisíc negatív na jednu fotku tak som to naozaj ťažko zvládala - hlavne po tom aká som ja citlivka :)
    takže ja ťa veľmi obdivujem že to takto zvládaš :) a taktiež ti fandím aby si prispievala pekne krásne ako doteraz a vôbec nebrala ohľad na nejakých blbých ľudí, ktorý si nemajú kde vybíjať zlosť :)
    len tak dalej ! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Tomu vravim uprimny clanok. Aj by som mala pocit, ze negativa snad aj prevazuju, ale nastastie tu stale si a blogujes, takze je to len zdanie..
    Urcite suhlasim, ze blog je zrut casu..to mi, ako malej blogerke, vadi asi ako jedine..som hyperaktivny clovek a neviem si proste vyhradit tolko casu len na jednu aktivitu..:( Ostatne asi idu hlavne s popularitou..anonym nebude mrhat svojou negativnou energiou na malych blogoch a radsej cely hnus vyblije do komentarov niekomu znamemu.. :// Rovnako aj strata sukromia...ja som raz videla Miu v metre a prislo mi to, ako keby som stretla celebritu :))
    Peacock & Pineapples

    OdpovědětVymazat
  16. Naprosto s tebou souhlasím Klári! Blog je obrovskej žrout času, upřímně jsem vůbec netušila do čeho jdu když jsem si ho založila, ale strašně mě to chytlo protože si o kosmetice nemám moc s kým popovídat, kámošky to přeci jenom neřeší tolik co já :D

    OdpovědětVymazat
  17. Super článek :) ! Já mám osobně hroznou radost z každé nové čtenářky a nejvíc mi dělají radost tím, jak krásně dokáží podpořit a pohladit i obyčejnou větou. O kosmetice si já také nemám s kým povídat bohužel, max. s přítelovou maminkou která je kosmetička ale jinak nikdo nechápe proč si dělám zásoby sprcháčů a tak dále a diví se mi že do toho ty peníze dávám a přítel na mě někdy kouká jak kdybych právě spadla z jiné planety! :D

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Klárko, pod všechno, cos vyjmenovala bych se mohla klidně podepsat a máš pravdu, že, aby byl blog opravdu úspěšný je třeba se mu hodně věnovat. V poslední době jsem na ten svůj neměla vůbec čas a ani energii a na komentářích a návštěvnosti je to hodně znát, tak doufám, že se to brzo spraví.
    Co se týče posměšků, setkala jsem se s tím bohužel i od přátel mého přítele, před kterými jsem se nerozumně zmínila, že mám blog a od té doby už si raději dávám pozor, komu o mém blogování říkám
    Omlouvám se za dlouhý koment, ale na závěr tě chci hrozně pochválit, že navzdory všemu si držíš tak vysokou úroveň článků, fotek a psaní vůbec. Strašně ráda se na tvůj blog denně vracím a koukám na fotky na facebooku. Zkrátka bez Skodulky by nebyl den :)
    Zdraví Eve.h

    OdpovědětVymazat
  19. se všemi body souhlasím :) u mě je těch PRO více, ale i několik PROTI kvůli kterým
    bych se stejně nevzdala svého koníčku :)

    OdpovědětVymazat
  20. Úplně jsi to vystihla! Ve všem s tebou souhlasím! :)

    OdpovědětVymazat
  21. ¨parádní článek! nejvíc mě zarazil ten poslední bod s videem a tvými spolužáky, to je vážně něco. stát se to mně, asi emigruju na měsíc :D

    OdpovědětVymazat
  22. Tvůj blog navštěvuji a mám ho ráda :). Svůj blog mám krátce asi půl roku a zatím jsem ráda za jakýkoliv komentář a žádný negativní nebyl. Každopádně ve všem s Tebou naprosto souhlasím.Adush

    OdpovědětVymazat
  23. Klárko naprosto s Tebou souhlasím :) Zatím jsem se sama u sebe s nějakou velkou kritikou nesetkala, ale u Tebe jsem to viděla několikrát a opravdu člověk chápe kritiku smysluplnou, ale takové ty hloupé řeči typu jsi škaredá tak co ze sebe děláš a podobně je opravdu jen léčení si mindráků. Do peněz to leze sakra, navíc kolikrát člověk něco kupuje jen proto, aby to pak mohl dát na blog a bez toho by to nekupoval a podobně, o času a soukromí nemluvě, přítel nadává, že jsem věčně na počítači nebo na mobilu, ale musím přeci odepsat na vzkazy a podobně. Hezky jsi to napsala i my blogeři jsme jen lidi a já Tě obdivuji, že jsi se s tím tak vypořádala, jsi krásná, milá a šikovná holka a já Ti přeji jen samé úspěchy :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)